Omán 10 legszebb természeti látnivalója

Omán nemcsak a gazdag történelmi és kulturális emlékeivel varázsolja el az utazókat. Sőt! Az ország páratlan természeti kincsei sokszínű, esetenként igazi adrenalindús programokkal csábítják az outdoor programok szerelmeseit. Ezúttal Omán 10 legkülönlegesebb természeti látnivalóját gyűjtöttünk egy csokorba, amelyek többsége egy klasszikus körutazás keretében is elérhetőek mindenki számára.

1. Legszebb vádik: Wadi Shab, Wadi Bani Khalid, Kígyó-kanyon

Hosszan lehetne sorolni az Omán északkeleti felén végigfutó Al-Hajar hegyvonulatot felszabdaló szebbnél-szebb vádikat, azaz időszakos vízmosásokat. A két leghíresebb vádi, amelyek bárki számára elérhetők (persze alapvető úszási ismeretek mellett), a Wadi Shab és a Wadi Bani Khalid. A Kígyó-kanyont azonban már kizárólag izgalmas canyoningtúrák keretében fedezhetjük fel.

A Wadi Shab legkülönlegesebb része egy barlangi vízesés, amelyet a vízfolyás mentén vezető, köveken átugráló rövid kirándulással, majd a kristálytiszta vízű medencéket átúszva érhetünk el. A barlangba egy keskeny, folyosón kell beúszni, ahol a víz türkizzöld árnyalata a legcsodálatosabb.Ezzel szemben a Wadi Bani Khalid simára csiszolt hófehér mészkősziklái között megbúvó medencék családok számára is kiváló outdoor programmal hívogat. Akik itt valami extrémebbre vágynak, azok a közeli barlangba kúszhatnak be, ahol a vádit tápláló vízfolyások egyike is keresztülfut. A víz magas hőmérséklete miatt azonban készüljünk a barlangban a közel 100%-os páratartalomra és a kb. 30 fokos levegőre!

A hosszan kanyargó Kígyó-kanyon két részből áll. A Kis-Kígyó-kanyon egy egy jó 4 órás canyoningozással járható végig, amiben van úszás, csúszkálás, ugrálás, kötéllel ereszkedés (ezt a helyi vezetők biztosítják) és persze séta. Itt minden kezdő, de bevállalós megismerkedhet a canyoningozás nyújtotta élményekkel. A Nagy-Kígyó-kanyon azonban már egy igazi hardcore canyoningterep, ami a bátorság mellett már komolyabb canyoningtapasztalatokat is megkövetel. A túrát hosszabb, vízesés melletti kötélen való ereszkedés, helyenként akár 10 méteres ugrások és mélyebb medencékben való úszás színesíti.

omán kígyó kanyon canyoning
Kép forrása: Omantripper.com

2. Végtelen homoksivatag: Wahiba-dűnék és a Rub’ al-Khali

Ománban két nagy homoksivatagos területet különíthetünk el. A zárt Wahiba-dűnéket, illetve a Rub’ al-Khali (Üres Negyed) Szaúd-Arábia felé végtelenül hullámzó homoktengerét. Akármelyik is választjuk, a klasszikus homoksivatagi kalandok nem maradnak el! Dűne rallyzás, tevegelés, alvás tradicionális beduin sátorban a fényszennyeződésektől mentes csillagos égbolt alatt, ízletes vacsora tábortűz mellett, illetve a hamisíthatatlan sivatagi napfelkelte a dűnék tetejéről végignézve.

omán wahiba dűnék természet sivatag

3. Wadi Ghul, Arábia Grand Canyonja

Az al-Hajar-hegység legmagasabb pontja, a Jebel Shams mentén futó Wadi Ghul kimaradhatatlan pontja minden ománi kalandutazásnak, amelyet érdemes a napfelkelte színekben és fényekben gazdag idejére időzíteni. A pár házból álló al-Khateem faluból, a kanyon oldalában vezető balkonösvény elképesztő látványt ígér: az alattunk tátongó 800-1000 méteres mélység – szó szerint – szédítően látványos. Az ösvény végén egy elhagyott falu kőházait találunk. Kicsit feljebb mászva egy csodálatos, de meglehetősen hideg vizű tavacskában is hűthetjük magunkat. 

omán wadi ghul kanyon természet

4. Musandam-félsziget fjordjai

Az Arab-félsziget északkeleti, Omán többi területétől elzárt csücskének sziklavilága Norvégia fjordjait idézi. A kristálytiszta vizű zegzugos öblök, melyek egykor kalózok búvóhelyeként szolgáltak, kiváló menedéket nyújtanak a tengeri élővilágnak, köztük hatalmas delfinfalkáknak. Aki ellátogat ide, szánjon jó 3-4 napot arra, hogy régi stílusú fából készült hajókkal és autóval felfedezze Omán e vadregényes vidékét.

omán természet fjord musandam

5. Salalah a monszun idején

Ha kiváncsiak vagyunk Omán legkülönlegesebb természeti látványosságára, akkor a déli Dhofar tartományba feltétlenül el kell látogatni – monszun idején. A tömjénkereskedelem egykori központját is jelentő területen fordul ugyanis India felé a délről érkező monszun, amelynek köszönhetően július-augusztus folyamán a táj zöldbe borul és e rövid időszakra a sivatag esőerdővé változik. A helyiek a Khareef (arabul a monszun szót jelenti) Fesztivál keretében ünneplik meg az áldó esőt és fohászkodnak az égieknek a gazdag termésért.

omán salalah vízesés természet

6. Maszkat környéki öblök és a Dimaniyat-szigetek

Bizony az Omán fővárosa mentén számos vízi kalandban is részünk lehet. A Maszkattól keletre lévő zegzugos és vadregényes öblök (Bandar Jissah, Qantab, Yitti, Bandar al-Khairan stb.), illetve a fővárossal szemben fekvő Dimaniyat-szigetek igazi búvár- és snorkellparadicsomot kínálnak a vízi élővilág szerelmeseinek. Aki kényelmesebb élményekre vágyik, azoknak a rövidebb-hosszabb hajókirándulások keretében ismerkedhetnek meg a végtelen óceánnal.

omán Dimaniyat

7. Masirah-sziget

Omán legnagyobb szigetét nemrégiben nyitották meg a turisták számára is. A hófehér kopár sziget a XX. század eleje óta adott otthont először brit, majd amerikai hadibázisnak. Noha a sziget még mindig csak komppal érhető el, a fokozatosan kiépülő turisztikai infrastruktúra egyre több utazót vonz. A kedvező szélviszonyok miatt a sziget a kiteszörfösök, illetve a szigetet körülölelő tiszta tengervíz miatt a vízi kalandok szerelmeseinek nyújt egy kiváló és még nem lerohant helyszínt.

omán masirah sziget

8. Ras al-Jinz teknősrezervátum

Az Arab-félsziget legkeletibb csücske nyújt a vándorló zöld teknősök élő- és kelőhelyének. A szigorúan védett természetvédelmi területen igazán különleges élmény végignézni, ahogy az anya teknősök kitojják a tojásokat, illetve a tojásokból kikelő piciny teknősök megteszik első lépéseket a háborgó tenger vize felé. A hely további érdekessége, hogy a régészeti ásatások szerint az i. e. II. évezredben az itt élők kapcsolatban álltak az Indus-völgyi civilizációval.

omán teknős rezervátum Ras al-Jinz

9. Majlis al-Jinn és az al-Hoota barlang

Omán messze nemcsak a felszínen találhatók páratlan természeti kincsek. Itt található ugyanis a világ 2. legnagyobb barlangterme, amit a Dzsinn termének is neveznek a helyiek. A nehezen megközelíthető barlangrendszer, amelyet az 1980-as években fedeztek fel, kizárólag barlangászok számára járható. A National Geographic 2003 áprilisában mutatta be ezt a gigantikus földalatti csodát. Az al-Hoota barlang ezzel szemben már mindenki számára elérhető. Sőt! A már-már túlzott kiépítettség (kisvasút vezet a föld mélyében) akár a barlang élővilágára is hatással lehet. A csodálatos barlang mészkőformái azonban ettől függetlenül elkápráztatják a látogatót.

omán barlang dzsinn Majlis al-Jinn

10. Bimmah Sinkhole

A legendák szerint a 70 méter átmérőjű és 20 méter mély, kör alakú üreget egy meteor hozta létre (erre utal arab neve, a Hawiyyat Najm, ami Hullócsillagot jelent), a geológusok azonban más állásponton vannak. Az óceántól alig egy kilométerre fekvő egykori mészkőbarlang teteje beomlott, így keletkezett az üreg, aminek alján kristálytiszta, türkizzöld színű víz nyújt természetes medencét az utazók számára. A kutatók szerint föld alatti járatokon át az üreg kapcsolatban áll az óceán vizével – erre utal, hogy itt vegyesen sós és édesvíz található.

omán bammah sinkhole barlang

A cikket Cseh Zsombor, a WanderWell túravezetője írta.

Hasonló bejegyzések

Kedvenc bejegyzések

Batu barlangok, és a háború istenének szentélye

Az ébredő trópusi nap első sugarai áttörve az ólmos ködön, bevilágítják Batu Caves meredek sziklafalait. A mészkőszirtek között megbújó barlangtemplom tátongó szája fölött színes...

Toraja, ahol a holtak velünk élnek

Vannak különös helyek a Földön, ahol nem számít a halál. Ahol nem szakad ketté az élők és a holtak birodalma, ahol nincs áthidalhatatlan szakadék az e világ és a túlvilág között.

Borobudur

Az egzotikus Jáva szigetén, füstölgő vulkánokkal, ködben lebegő trópusi erdőkkel és élénkzöld rizsföldekkel körülölelve fekszik a világ legnagyobb buddhista temploma, a Borobudur. Az 1200 évvel...