5 indok, amiért érdemes kipróbálnod a stoppolást

Manapság sokan úgy tartják, hogy a stoppolás elavult, kiment a divatból és veszélyes is. Való igaz, hogy felgyorsult és hatékonyság-orientált világunkban az utazásnak ez a rendhagyó módja értelmetlennek tűnhet. Minek választanánk az időigényes, ’zsákbamacska’ stoppolást, ha egyszerűen és gyorsan oda is repülhetnénk/vonatozhatnánk/vezethetünk magunk is?

A válasz ott rejlik, hogy a stoppolásra nem utazási módként kell tekinteni. Ahogy egy Erasmus félév is ritkán szól kizárólag a tanulmányokról, a stoppolásnak is sokkal lényegesebb része a kaland, az új barátok és a leckék, amiket megtanulsz az életről és saját magadról az út során. Az már csak egy bónusz, hogy közben el is jutsz A-ból B-be! 

Visszanyered a világba és az emberekbe vetett hited

Ami a stoppolásban a legmeglepőbb, az az, hogy mennyire egyszerű. El sem hinnéd, mennyi ember van a világban, akik szívesen és készséggel hajlandók magukkal vinni. Persze előfordulhatnak napok, amikor órákat kell várnod egy fuvarra, de ha jó helyen vagy, akkor ritkán kell egy óránál többet ácsorognod. Nem ritkák az olyan esetek sem, amikor a sofőrök sokkal többet megtesznek érted, mint hogy csak elvisznek egy darabon.  A vezetők gyakran látnak el tippekkel a környékkel és az adott országgal kapcsolatban és sokan szívesen elvisznek egészen a célodig, hiába nem esik nekik útba. De jó néhány sztori kering a stopposok között olyan sofőrökről is, akik saját házukban látták utasaikat vendégül, vagy meghívták őket ebédelni egy étterembe.

stoppolás sofőr

A stoppolás rugalmasságra és türelemre tanít

A stoppolás gyakran lehetetlenné teszi annak a megtervezését, hogy pontosan mikor és hol fogsz aludni vagy enni. Ha pedig végig ezen görcsölsz, az sajnos nagyon rányomhatja a bélyegét az egész élményre. Rugalmasnak kell lenned, élvezned kell az utazást, és el kell fogadnod, hogy néha bizony várnod kell egy darabig, mire valaki megáll végre, hogy felvegyen. Az a fajta flexibilitás, amire a stoppolás megtanít, az életed minden területére pozitívan fog kihatni. Ha vidám és megközelíthető vagy a körülményektől függetlenül, akkor nem csak a sofőrök állnak meg szívesebben, de a munkahelyeden és családi vagy baráti körödben is könnyebben fogod kezelni a stresszes helyzeteket!

stoppolás türelem

Rengeteg különféle emberrel találkozhatsz

Stoppolás során lehetőséged adódik olyan emberekkel találkozni, akikkel normális esetben soha nem sodort volna össze az élet. Bár sofőrjeid jöhetnek mindenféle társadalmi osztályból és háttérből, egy közös biztosan van bennük – a segíteni akarás. Jó eséllyel órákat fogsz eltölteni ezekkel az emberekkel egy kocsiban, és ez alatt az idő alatt rengeteg élettörténetet lesz lehetőséged végighallgatni. Ezek a történetek pedig egyrészt jó sztorik, amiket elmesélhetsz majd az unokáknak, másrészt pedig segítenek abban is, hogy jobban megértsd a világot, amiben élünk.

stoppolás barátság élmény

Egy fenntarthatóbb utazási mód

A stoppolás jót tesz bolygónknak abból az egyszerű okból kifolyólag, hogy az egyszemélyes autós utazást közös utazássá változtatja, ezáltal csökkentve mindkét fél szén-dioxid-kibocsátását. Az Enviro-Mark Solutions weboldalon ki tudod számolni a különféle utazási módok szén-dioxid kibocsátását. A stoppolás 0,07 kg CO2-egyenértéket jelent személyenként és kilométerenként. Ez magasabb, mintha helyközi busszal (0,04 kg CO2/fő/km) vagy a vonattal utaznál (0,03 kg CO2/fő/km), de jóval alacsonyabb, mintha egyedül utaznál autóval (0,23 kg CO2/km) vagy ha repülnél (0,29 kg CO2/fő/km).

stoppol csapat spórolás együtt utazás fenntartható

Sikerélményed lesz és megnő az önbizalmad

A stoppolás egyike azoknak a dolgoknak, amelyekről az emberek nagy része úgy tartja, hogy nem lehetséges. Pedig ha kipróbálod, akkor kiderül, hogy nemcsak lehetséges, hanem jó szórakozás is! Ezeknek a tabuknak a leküzdése kifejezetten felemelő élmény és rengeteg önbizalmat adhat az életben. Ha legyőzöd a stoppolástól való félelmed, akkor valójában az ismeretlentől való félelem felett győzöl.

stoppol magabiztosság önbizalom

Persze stoppolni mindenképp okosan kell! Katt ide, ha kíváncsi vagy, hogy hogyan tudsz biztonságosan és felkészülten stoppolni.

A cikket Almay Réka írta.

Hasonló bejegyzések

Kedvenc bejegyzések

Batu barlangok, és a háború istenének szentélye

Az ébredő trópusi nap első sugarai áttörve az ólmos ködön, bevilágítják Batu Caves meredek sziklafalait. A mészkőszirtek között megbújó barlangtemplom tátongó szája fölött színes...

Toraja, ahol a holtak velünk élnek

Vannak különös helyek a Földön, ahol nem számít a halál. Ahol nem szakad ketté az élők és a holtak birodalma, ahol nincs áthidalhatatlan szakadék az e világ és a túlvilág között.

Borobudur

Az egzotikus Jáva szigetén, füstölgő vulkánokkal, ködben lebegő trópusi erdőkkel és élénkzöld rizsföldekkel körülölelve fekszik a világ legnagyobb buddhista temploma, a Borobudur. Az 1200 évvel...