Miért éppen Omán?

Omán mind a mai napig egy titokzatos utazási célpontnak számít. A magyar utazók körében sokkal ismertebb Egyiptom, Jordánia vagy Marokkó kulturális és természeti adottságaival vetekedő, de azoktól eltérő képet mutató szultánság azonban a Perzsa-öböl turisztikai szempontból leggazdagabb országa, ahol a kultúra szerelmesei és a kalandvágyók egyaránt megtalálják számításaikat. Az alábbi cikkben összegyűjtöttünk 5+1 érvet, hogy miért kerüljön fel Omán a közel-keleti utazásaink bakancslistájára.

Tradíció és modernség harmóniában

Omán egy rendkívül modern ország, mégis lépten-nyomon érezhetjük a gazdag múlt jelenlétét. A XX. századba lépve ugyanis az omániak nem szakítottak évezredes történelmükkel, sokszínű kultúrájukkal és mélyen gyökerező hagyományaikkal. A néhai és hatalmas szeretet övezte Qaboos szultán fél évszázados uralkodása alatt az elmaradottságból úgy sikerült kitörni és felépíteni egy kimagaslóan fejlett országot, hogy a tradíciókra nem akadályként, hanem büszkén, a fejlődés egyik építőelemeként tekintettek.

Ráadásul a kőolajból és földgázból származó hatalmas bevételeik sem vakították el őket, így nem tértek rá a szomszédos Öbölbéli olajmonarchiák (pl. Szaúd-Arábia, Egyesült Arab Emírségek) megalomán “fejlődési” útjára. Az omániak így is reklámozzák magukat: “Minden, ami nem Dubai!”. Ennek legnyilvánvalóbb jele, hogy az országban nincsenek felhőkarcolók. A szultán ugyanis kimondta, hogy a maszkati nagymecset minaretjeinél magasabbra nem épülhet semmi. S míg a főváros pompázik az alacsony, jobbára vakítóan fehér, stílusos épületektől, addig vidéken hangulatos városok (Nizwa, Sur) és bájos agyagfalvak hívnak minket időutazásra.

Íme tehát egy kiváló példa arra, hogyan férhet meg harmóniában a modernitás és a tradíció egy iszlám országban!

Omán muszkati nagymecset

Tömjénút, Szinbád és a színes bazárok

Köztudott, hogy az araboknak a kereskedés a vérükben van. Az ország kiváló földrajzi fekvésének köszönhetően az omániak azonban nemcsak a szárazföldi, hanem a tengeri kereskedelem terén is jeleskedtek.

A híres Tömjénúton megpakolt karavánok ezrei vitték Ománból az értékes portékákat (arany, tömjén, mirha, afrikai fűszerek, kelmék stb.) a mediterrán városok irányába. Az árukkal gazdagon megrakott, színes bazárok mind a mai napig illatoznak a kellemes tömjéntől és bizony a világ egyik legdrágább parfümje (Amouage) is a Tömjén földjéről hódította meg a luxusipart.

Szinbád legendájáról sokan hallottunk, de azt már valószínűleg kevesebben tudjuk, hogy – elvileg – a tengerparti Sur városában született. Az omániak hajózási tudománya évezredes múltra tekint vissza. Ennek utolsó emléke a Surban található hajógyár, ahol egyedi megrendelésekre készítenek fából hajókat – pont úgy, ahogy generációkkal ezt megelőzően. Így már érthető, hogy miért tartozott évszázadokon át a kelet-afrikai partvidék (köztük Zanzibár is) az ománi szultán fennhatósága alá. S, hogy miért színesebb az ománi nők öltözéke és miért különbözik az emberek arcvonásai a Perzsa-öböl más arab népeitől? Nos, ez is magyarázható az Afrika menti évszázados tengeri kereskedelemmel….

Omán Nizwa piac

A Közel-Kelet legelbűvölőbb fővárosa

Aki már járt a Közel-Kelet fővárosaiban, bizony tapasztalhatta a végleteket. Egyik oldalon a kaotikus elrendezésű, jobbára szürke betonházak dzsungele, ahol autók ezrei pöfékelik tele a levegőt; legfeljebb a történelmi belvárosok emlékeztetnek a dicső múltra. A mások oldalon pedig a Perzsa-öböl menti “őrült” pompa: égbetörő felhőkarcolók és hatalmas paloták, amelyeket széles sugárutak kötnek össze.

Nos, Maszkat igazából egyikhez sem fogható! Rendezett, stílusos, tiszta, sokarcú – ezekkel a jelzőkkel lehet illetni a tenger és a kopár hegyek közé “beszorított”, több városrészből felépülő, a tengerparton hosszan elterülő bájos fővárost, ami az európai utazót azonnal magával ragadja. Leszámítva a monszun időszakot, a sivatagi forróság is sokkal elviselhetőbb a tenger közelsége miatt.

Maszkat Oman

Kardamonos kávé és datolya

Ha ki kéne emelnünk, mi az, ami az ománi gasztronómia tipikus eleme, akkor a mézédes datolya mellé felszolgált ízletes kardamonos kávét emelhetjük ki. Sokkal több ez azonban, mint egy gyümölcs és ital!

Ománban, ha betérünk egy szálláshelyre, étterembe, múzeumba vagy a bazárba, kávéval és datolyával kínálják az utazót – a megérkezés és a vendégszeretet jelképeként. 

A kulturális sokszínűség miatt a világ számos nemzete képviseli magát éttermekkel, amik mellett sokszor alig észrevehetőek a tradicionális ománi fogásokat felszolgáló helyek. Az isteni keleti fűszerezésű sültek és a tengeri herkentyűk azonban minden étlapon megtalálhatók!

Nem csak homok!

Ismeretlenül Ománt is hamar be lehet skatulyázni kopár, sivatagos országnak, ahol mindent homok borít. Aki azonban már járt ott, felfedezhette Omán páratlanul sokszínű természeti képét.

A sivatagi kalandokkal kecsegtető Wahiba-dűnék végtelen homoksivatagán túl, az északi Musandam-félsziget sziklafjordos vidéke hívogat, ahol még delfinfalkákkal is összefuthatunk; türkizzöld és kristálytiszta vízű, kanyargós falú vádik (időszakos vízmosások) egész sora csábít a vízi kalandokra, köztük adrenalindús canyoningra; a Jebel Shams háromezer métert is elérő platójáról tekinthetünk le  Arábia Grand Canyonjának szédítő mélységébe, miközben az élővilágban gazdag tenger mélységét búvárkodással is felfedezhetjük.

Omán legkülönlegesebb arcát azonban a déli, tömjénfákban gazdag Dhofar tartomány nyújtja, mely a nyári monszun idején az afrikai esőerdőket megszégyenítő buja és harsányzöld színben pompázó növényzet kápráztatja az arra járót.

S az ország egyik legnagyobb értéke, hogy ezt a páratlan természetet “turistahordáktól” mentesen élvezhetjük, ahol a helyieknek mindig van idejük az utazókra.

Omán déli zöld területek

Béke és biztonság

A Közel-Kelet konfliktusokkal teli tengerén Omán a valódi béke és biztonság szigete. XVIII. századi megalakulása óta az ország vezetői arra törekednek, hogy kimaradjanak a regionális küzdelmekből és akivel csak lehet, jó kapcsolatokat építsenek ki. Eredményességüket kiválóan jelzi, hogy az országban még egyáltalán nem volt terrortámadás és többször közvetítőként léptek fel konfliktusok rendezésében.

Ami pedig a közbiztonságot illeti – nos, Omán világszinten a legbiztonságosabb országok között foglal helyet, így ez se tartson vissza senkit, hogy felfedezze Szinbád varázslatos szülőföldjét!

A cikket Cseh Zsombor, a WanderWell túravezetője írta. 

Előző cikkBali a kötelezőkön túl
Következő cikkGyimesek

Hasonló bejegyzések

Kedvenc bejegyzések

Batu barlangok, és a háború istenének szentélye

Az ébredő trópusi nap első sugarai áttörve az ólmos ködön, bevilágítják Batu Caves meredek sziklafalait. A mészkőszirtek között megbújó barlangtemplom tátongó szája fölött színes...

Toraja, ahol a holtak velünk élnek

Vannak különös helyek a Földön, ahol nem számít a halál. Ahol nem szakad ketté az élők és a holtak birodalma, ahol nincs áthidalhatatlan szakadék az e világ és a túlvilág között.

Borobudur

Az egzotikus Jáva szigetén, füstölgő vulkánokkal, ködben lebegő trópusi erdőkkel és élénkzöld rizsföldekkel körülölelve fekszik a világ legnagyobb buddhista temploma, a Borobudur. Az 1200 évvel...