Különleges mélyföldek

Ha mélyföldek, akkor általában mindenkinek Hollandia jut az eszébe, és a tengertől elhódított, gátakkal védett, mesterségesen létrehozott területek. Azonban jóval több, és különlegesebb terület fekszik ,,mínuszban”, mint azt gondolnád! Ugyan a bolygónk teljes területének csupán 0,1%-áról van szó, de olyan izgalmas helyszíneket találunk közöttük, melyekről nem is gondolnád, hogy léteznek a Földön!

Death Valley

Avagy a Halál Völgye, mely találó kifejezés. Észak-Amerika legforróbb és legszárazabb területén járunk, 86 méterrel a tenger szintje alatt. E kietlen táj az ember számára elviselhetetlen, de mégis sokféle állat és növény otthona, köztük pumáknak, hiúzoknak, és 21, csak itt élő növényfajnak. A Death Valley vitorlázó köveiről is híres. Ezek a több mázsás kövek hosszú csíkot hagyva, észrevétlenül mozognak a sík völgyben, mintha egy láthatatlan óriás csúsztatná őket arrébb. A tudományos magyarázat szerint a nagy hőingás során a jégbe fagyott kövek olvadáskor könnyen, kisebb szél hatására is elmozdulnak a homokon addigi helyükről, így hagyva maguk után a nyomot.

halál-völgy death valley mélyföld vitorlázó kövek

Danakil-mélyföld

Rekkenő hőség, kénsavas tavak, vörös-sárga-fehér kőzetek és sósivatag. Ez a Danakil-mélyföld, az éves átlaghőmérsékletet tekintve a Föld legforróbb pontja. Életnek itt nyoma sincs, olyan mintha a Vénusz bolygón járnánk. Az etiópiai Danakil-mélyföld 116 méterrel a tengerszint alatt, egy hajdani vulkán kráterében fekszik. A kőzetek közül feltörő hőforrások ként, mangánt, vasat és rezet is tartalmaznak, melyek a sárgától a vörösön át a zöldig változatos színekre festik a tájat. A talpunk alól szén-dioxidot, ként és vízgőzt tartalmazó kigőzölgések törnek fel, és teszik még fullasztóbbá a levegőt. Valódi pokolnak tűnik, de ez mélyföldek között is extrém a hely a geológusok és az ide vetődő turisták paradicsoma.

afrika etiópia danakil-mélyföld árok mélyföldek-2

A Holt-tenger árka

A Holt-tenger árka bolygónkon a rekorder a mélyföldek között, ez a Föld legmélyebb szárazföldön fekvő területe. Kőzetlemez-mozgások következtében, törésvonalak mentén megsüllyedt árokról van szó, melynek alja 431 méterrel a tenger szintje alatt található. Itt fekszik a szintén rekorder Holt-tenger, ami a Föld legsósabb vize. Valószínűleg sótartalmának köszönheti a tenger elnevezését is, ugyanis a Holt-tenger valójában nem tenger, hanem egy lefolyástalan tó, melynek sótartalma tízszerese a tengervíznek. A tenger mellett a ,,holt” jelző sem helytálló, ugyanis a tóban mikrobák és sókedvelő egysejtűek élnek. A tavat csak a Jordán-folyó táplálja, melynek vizét elterelik, így a tó eltűnőben van: felszíne egy év alatt egy méterrel apad! Az egykor vízparti üdülőhelyekről már több perces séta a víztükör.

A fürdőzés extrém élmény, hiszen a magas sókoncentráció miatt lehetetlen alámerülni, a fürdőzők szinte ülnek a vízben. De legyünk óvatosak a pancsolással, mert azon túl, hogy szembe kerülés esetén igen kellemetlen perceket élhetünk át, ha akár csak egy pohárnyi vizet is lenyelünk, a gége megduzzadása fulladáshoz vezethet! Az intenzív párolgás következtében kicsapódó só különleges formakincset alkot, sógombák, sócsipkék és sószigetek emelkednek ki a vízből. 

holt-tenger mélyföld árok mélyföldek-2

Assal-tó mélyedése

A Dzsubutiban található tó az Afar-háromszögnek nevezett mélyföldben fekszik, 155 méterrel a tengerszint alatt, mellyel kiérdemelte az Afrika legmélyebb pontja címet. Ez a terület a Kelet-Afrikai-árokrendszer része, ami mentén Afrika keleti része le fog szakadni a nagyon-nagyon távoli jövőben. Az Assal-tó két részre osztható: a meder északnyugati részét vakító fehér sósivatag alkotja, míg délkeleti végében található a tó türkiz színű vízteste. Mivel vulkanikus területről van szó, a kőzetek feketések, így remek kontrasztot alkot a víz-só-szikla hármas színe. A tó partján ősi tevekaraván-útvonalak haladnak, de a mai turisták is előszeretettel fedezik fel e kevésbé ismert ország kevésbé ismert vidékét.

assal-tó mélyföld árok mélyföldek dzsibuti afrika

Turfani-mélyedés

Kína északnyugati részén fekvő, fél magyarországnyi, hegyekkel körbezárt medence a Turfani-mélyedés. -155 méteres mélységével ez Kína legalacsonyabb pontja, egyben az országban regisztrált legforróbb és az egyik leghidegebb hőmérsékleti rekordok otthona. A kietlen sivatag forrón rezgő levegőjéből különleges sziluettek tűnnek elő: Jiaohe romvárosának falai, a buddhista sztúpák romjai az UNESCO védelmét élvezik. Ugyan szigorúan véve nem a medencében, de annak közvetlen közelében található kihagyhatatlan látnivaló a Bezeklik ezer buddha-barlangok. A barlangrendszert a 10-13. század között kialakított, 77 db, különleges freskókkal díszített barlang alkotja. Különleges csemege Kína kevésbé ismert vidékén!

turfan kína jiaohe mélyföld mélyföldek-2

A cikket Pécsi Linda, a WanderWell túravezetője írta.

Hasonló bejegyzések

Kedvenc bejegyzések

Batu barlangok, és a háború istenének szentélye

Az ébredő trópusi nap első sugarai áttörve az ólmos ködön, bevilágítják Batu Caves meredek sziklafalait. A mészkőszirtek között megbújó barlangtemplom tátongó szája fölött színes...

Toraja, ahol a holtak velünk élnek

Vannak különös helyek a Földön, ahol nem számít a halál. Ahol nem szakad ketté az élők és a holtak birodalma, ahol nincs áthidalhatatlan szakadék az e világ és a túlvilág között.

Borobudur

Az egzotikus Jáva szigetén, füstölgő vulkánokkal, ködben lebegő trópusi erdőkkel és élénkzöld rizsföldekkel körülölelve fekszik a világ legnagyobb buddhista temploma, a Borobudur. Az 1200 évvel...