Tudatos önkénteskedés II.

Cikkünk első részében arról írtunk, hogy miért is problémás dolog a fejlődő országokba volontőrként utazni. Az előre át nem gondolt önkénteskedés gyakran károsítja a helyi gazdaságokat, és közvetve felelős az árvaházakban nevelkedő gyermekek megnövekedett számáért. Emellett fenntarthatja a harmadik világgal kapcsolatos káros sztereotípiákat, és életben tartja a neokolonialista szemléletmódot is.

Fontos tehát, hogy ha önkénteskedni szeretnénk, mindenképpen jól megfontolt döntést hozzunk. Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket, amiket érdemes átgondolni, mielőtt volontőrnek jelentkeznél.

Az ügynökségnek ugyanazok a célok és értékek fontosak, mint Neked?

Az önkénteskedés legegyszerűbb módja az, ha egy ügynökség vagy alapítvány meghirdetett projektjére jelentkezel. Azonban bármilyen jószándék is vezérel, biztosra kell menned, hogy a választott szervezet is megfelelő értékekkel rendelkezik. A volunturizmus egyre növekvő iparág, ami azt jelenti, hogy az ügynökségek szó szerint profitálnak mások nehéz helyzetéből.

Persze sok NGO (nem-kormányzati szervezet) valóban sok energiát és pénzt fektet a közösségek jólétébe, míg mások – mint például a korrupt árvaházakkal dolgozók – nem. Mindenképpen etikusan működő önkéntesküldő alapítványt válassz, és ne félj őket alaposan kikérdezni az alábbiakról:

  • Milyen partneralapítványokkal működnek együtt?

Helyi, szakértők által vezetett szervezetekkel dolgoznak? A projekteket a szakmában jártas helybéliek vezetik? A projektek elősegítik-e a helyi közösségek által vezetett kezdeményezéseket, vagy az ide érkezett külföldiek döntik el, hogy mi lesz számukra a legjobb? Az önkéntesek szerepe helyi, fizetett munkaerőt váltanak ki? Teremt-e a projekt munkahelyeket a helybéliek számára?

  • Mi a kiválasztás folyamata?

Vannak-e előfeltételei annak, hogy jelentkezhess az adott projektre? Ha gyerekekkel való munkára kínálnak lehetőséget, végeznek-e háttérellenőrzéseket annak biztosítására, hogy az önkéntesek ne élhessenek vissza helyzetükkel?

  • Miről szól maga a program?

Van-e hosszú távú, fenntartható tervezete a programnak? Kik készítik a projekt tervet? Elég hosszú ideig tart a projekt ahhoz, hogy annak érezhető legyen a hatása?

  • Mire költik a részvételi díjat?

Mekkora része megy az általad befizetett összegnek az ügynökséghez, mekkora az utazási költségedre, és mekkora a fogadó szervezetedhez?

  • Milyen lehetőségeket kínálnak az önkénteseknek visszatérésük után?

Van-e program az önkéntesek számára, hogy a projekt befejeztével továbbadják és kamatoztassák az ott szerzett tudásukat, tapasztalataikat?

Ha az önkéntesküldő alapítvány etikus módon működik, szívesen fognak minden kérdésedre válaszolni.

Tudatos és felkészült öntkénteskedés Afrikában és Ázsiában

Biztos vagy benne, hogy valódi értéket teremtesz?

Tudj meg minél többet a helyi közösségről és légy realista azzal kapcsolatban, hogy munkád milyen hatással lesz rájuk. Derítsd ki, hogy Te leszel-e az első ide helyezett önkéntes. Ha nem, akkor mindenképp keresd fel az előtted itt dolgozókat és kérdezd ki őket tapasztalataikról.

Tedd fel magadnak a kérdést: biztosan én vagyok erre a munkára a legmegfelelőbb ember? Válassz olyan programot, amely megfelel a készségeidnek és a képesítésednek, ne pedig olyat, amit „csak szívesen csinálnál”. Kérdezd meg magadtól: ha otthon nem csinálnám ez a munkát, biztos, hogy külföldön kéne csinálnom? A legjobb, ha azokat a képességeidet ajánlod fel a szervezetnek, amelyekkel valóban rendelkezel. Ha például járatos vagy a webfejlesztésben, segíts egy civil szervezet honlapjának létrehozásával. Ha könyvelői végzettséged van, segíts egy vállalkozásnak adminisztrációs feladatokkal. Azokra a munkákra, amikről úgy gondolod, hogy nem tudnád ellátni, adományozz anyagi segítséget, hogy helyi szakmunkásokat tudjanak belőlük foglalkoztatni. Ezzel támogatod a helyi vállalkozásokat és a megfelelő munkavégzés is biztosított.

Tudatos és felkészült öntkénteskedés Afrikában és Ázsiában

Akkor is mennél, ha nem vihetnél kamerát magaddal?

Nézz mélyen magadba. Jó helyen van a szíved? Mik a valódi motivációid? Valóban segíteni mennél a tengerentúlra, vagy azért mész, hogy jó színben tűnj fel mások előtt? Fel akarod ajánlani szolgálataidat egy közösségnek, vagy csak jól nézne ki az önéletrajzodban pár hét önkénteskedés? Fontos, hogy olyan munkát válassz, amit akkor is szívesen csinálnál, ha nem látná senki!

Legyél tudatában a „fehér megváltó komplexusnak”. Tudd, nem azért mész, hogy külföldiként megmentsd a helyi közösséget – ők nem tehetetlenek nélküled.

Provokatív kérdések ezek, de nagyon fontos, hogy őszinte legyél magaddal és választ találj rájuk. Sokan csak utólag, a saját bőrükön tapasztalják meg hiányos felkészülésük káros hatásait. Reméljük, hogy cikkünk segíthet Neked az átgondolt, tudatos döntések meghozásában, ha külföldön önkénteskednél.

A cikket Almay Réka írta.

Hasonló bejegyzések

Kedvenc bejegyzések

Batu barlangok, és a háború istenének szentélye

Az ébredő trópusi nap első sugarai áttörve az ólmos ködön, bevilágítják Batu Caves meredek sziklafalait. A mészkőszirtek között megbújó barlangtemplom tátongó szája fölött színes...

Toraja, ahol a holtak velünk élnek

Vannak különös helyek a Földön, ahol nem számít a halál. Ahol nem szakad ketté az élők és a holtak birodalma, ahol nincs áthidalhatatlan szakadék az e világ és a túlvilág között.

Borobudur

Az egzotikus Jáva szigetén, füstölgő vulkánokkal, ködben lebegő trópusi erdőkkel és élénkzöld rizsföldekkel körülölelve fekszik a világ legnagyobb buddhista temploma, a Borobudur. Az 1200 évvel...