A stoppolás 10 parancsolata

Akár csak a sarki boltba szeretnél eljutni, beutaznád a világ minden táját, vagy egyszerűen csak így hozta a szükség, a stoppolásnak van egy technikája, amit érdemes követni. Idegenekkel utazni persze sohasem veszélytelen, de ha megfelelően felkészülsz, hallgatsz a megérzéseidre és elsajátítod a stoppolás etikettjének íratlan szabályait, akkor biztonságos, emlékezetes és élvezetes élményben lesz részed!

1. Válassz olyan helyet, ahol az autók lassan haladnak, a sofőrök hamar meglátnak és van hely félrehúzódni

Minél lassabban haladnak az autók, annál jobb. Ez elegendő időt ad a sofőröknek, hogy észrevegyenek, megvitassák a feleségükkel, hogy mennyire tűnsz megbízhatónak és meghozzák a döntést, hogy félreálljanak és felvegyenek. Győződj meg róla, hogy bőven legyen hely, ahova az autó félrehúzódhat. Senki nem akar balesetet szenvedni, csak azért, hogy felvegyen! Közkedvelt stoppos helyszínnek számítanak a buszmegállók, parkoló és benzinkút kijáratok, stop táblák és az emelkedők, dombtetők.

stoppolás benzinkút

2. Taktikusan válassz helyet a városok környékén és csekkold a Hitchwiki-t a legjobb tippekért

Ne próbálj meg a város közepén nekiállni stoppolni. Az emberek mindenféle irányba mennek, és a legtöbbjük nem megy messzire. Helyette próbálkozz inkább a városnak azon a szélén, ami abba az irányba esik, amerre továbbhaladnál. A legjobb helyszín az, ahol még a kocsik nem gyorsultak fel, de az út már egyenesen az autópálya fele halad. Ha nem tudod pontosan, hol vannak az adott városban a legjobb stoppos helyek, látogasd meg a Hitchwiki oldalt. Itt rengeteg tipp és tapasztalat mellett városonként és régiónként lebontva fel vannak sorolva a legjobb stoppos spotok részletes leírás kíséretében.

3. Kérdezz meg embereket a benzinkúton

A legelső probléma, ami a stoppolás kapcsán felmerül az emberekben (főkent a nőkben), az a biztonság kérdése. Az út szélén kitartani a hüvelykujjad pedig azzal jár, hogy fogalmad sincs, hogy ki fog megállni neked. Ha szeretnéd, hogy kissé több kontroll legyen a kezedben, fordulj a sofőrökhöz a benzinkutakon. Keress olyan embereket, akik megbízhatónak tűnnek, beszélgess velük, magyarázd el, hogy miért van szükséged a segítségükre, sőt fel is ajánlhatod, hogy beszállsz a benzinköltségbe. Ha már valamilyen kapcsolatot sikerült kialakítani a sofőröddel, esélyesebb, hogy biztonságos fuvarban lesz részed.

4. Légy felkészült, pakolj minden eshetőségre

Figyelj arra, hogy bármennyi felszerelést is viszel magaddal, az mindig kompakt módon legyen összepakolva, amit gyorsan fel tudsz kapni, ha megállnak melletted, és gyorsan ki is tudod venni a kocsiból, amikor kiszállsz. Ez a sofőröknek is szimpatikus, és te is kisebb eséllyel fogod az út szélén vagy valamelyik kocsiban hagyni valamidet. Kényelmes cipő mindenképp legyen nálad – ahogy a 2. pontban említettük, előfordulhat, hogy valamennyit sétálnod kell a legjobb stoppos helyek eléréséhez! Vigyél magaddal rengeteg tollat és egy füzetet is, hogy bármikor könnyedén eszkábálhass magadnak táblát, ha szükség lenne rá. Legyen nálad powerbank, lehetőleg olyan, amit a szivargyújtón keresztül fel tudsz tölteni a kocsiban is. Készülj fel minden időjárásra. Ne csak magadnak, a táskádnak is pakolj esővédőt, napos időben pedig vigyél magaddal fejfedőt, naptejet, és elég kulacsot, amit megtölthetsz vízzel. Legyél tisztában az utaddal. Tanuld meg fejből a szükséges országutak és a nagyobb megállók, városok neveit, és tudd őket elhelyezni a térképen is. Töltsd le a maps.me alkalmazást a telefonodra – ez egy offline alkalmazás, ahol sok minden, főleg kirándulók számára hasznos dolog is jelölve van a térképen.

stoppolás felkészülés telefon térkép

5. Szemkontaktus és mosoly

Ne felejtsd el, hogy a stoppolás kétirányú bizalmat kíván. Az út szélén állva neked is meg kell győznöd a sofőrt valahogy, hogy nyugodtan megállhat és felvehet a kocsijával, megbízható stoppos vagy! Ennek a legjobb módja pedig az, ha láthatóan vidáman, magabiztosan és mosolyogva stoppolsz, és felveszed a szemkontaktust a melletted elhaladó sofőrökkel. Ne hajtsd le a fejed, ne nézz oldalra és próbáld kerülni a napszemüveget!

6. Tudd, hogy mikor érdemes táblát használni, és mikor nem

Vitatott téma a tábla használata a stopposok közt. Az előnye persze nyilvánvaló: itt tudod kommunikálni a sofőrök felé, hogy hova tartasz. Ez különösen akkor lehet hasznos, ha az út néhány kilométeren belül elágazik. Érdemes lehet a célpont helyett az országút nevét/számát, vagy az legközelebbi irányba eső város nevét felírni. A táblahasználatnak két hátránya is van. Egyrészt ha a sofőr nem pont oda tart, ami a tábládon áll, akkor nem fog megállni, még ha az irány stimmel is. Sokan nem gondolnak arra, hogy nem feltétlenül egy fuvarral fogsz eljutni a célhoz, és az is segítség lehet, ha egy darabon elvisznek.  Másrészt, ha nincs tábla a kezedben, és valaki olyan áll meg melletted, akihez valamiért nem szívesen szállnál be, akkor könnyebben tudod visszautasítani azzal, hogy nem oda tartasz, ahova ő. 

stoppolás táblák

7. Számít, hogy hogy nézel ki és mi van rajtad

Srácok: ne tűnjetek csavargónak. Általánosan elfogadott az a szabály, hogy minél hosszabb a szakállad, annál többet kell majd várnod. Tehát ha gyors fuvarra vágysz, borotválkozz meg! Lányok: ne öltözzetek kihívóan! Minimalizáld az esélyét annak, hogy felhívd magadra a nem kívánatos figyelmet. Viselj tiszta ruhát, lehetőleg feltűnő színekben, ami elüt a szürke aszfalttól és a környezettől. És zuhanyozz le, ne okozz kellemetlen élményt a sofőrödnek!

8. Hallgass a megérzéseidre

Ha valamiért rossz érzés fog el, amikor felajánlanak egy fuvart, utasítsd vissza! Találj ki valamilyen hihető indokot, vagy csak egyszerűen mond, hogy „Nem, köszönöm!”. A stoppolás sokkal biztonságosabb, mint azt a legtöbb ember gondolja, de nem érdemes magad félelemmel és szorongással kínozni.

Ha nagyobb biztonságra vágysz, küldj egy SMS-t az autó rendszámáról az egyik barátodnak (vagy legalábbis játszd el, hogy így teszel). Ha kényelmetlenül érzed magad, de nem akarod megbántani a sofőrt, tegyél úgy, mintha rosszul lennél. Állítsd meg a kocsit, mond meg a sofőrnek, hogy ne várjon, és szaladj le az útról. Ha nagyon aggódsz, hordj magadnál paprika spray-t. A legbiztonságosabb pedig mindig az, ha valakivel párban utazol!

9. Maradj optimista

Piszkos, unalmas utak mentén ácsorogni ugyanúgy része a stoppolás élményének, mint a siker, amit akkor érzel, amikor végre megérkezik a fuvarod. Ez nagyon unalmas időtöltés is lehet, csalódottságot és ingerültséget is hozhat a hosszú várakozás. Ilyenkor ne felejtsd el, hogy a jó hozzáállás kulcsfontosságú része annak, hogy fuvart szerezz. A jókedvű stopposok sokkal könnyebben találnak sofőrt, mint a morcosak. Ha párban stoppoltok, tartsátok egymásban a lelket, játszhattok akár valamilyen játékot, amivel magatokra hívjátok a vezetők figyelmét, és saját unalmatokat is elűzitek. Vihetsz magaddal hangszert is az unalmasabb órákra, vagy hagyhatsz üzeneteket az utánad jövő stopposoknak a közeli táblákon vagy szalagkorláton.

stoppolás szomorú kitartás optimista

10. A csevegés művészete

A sofőrök rengeteg különböző okból vesznek fel stopposokat: vannak, akik valóban segítőkészek, sokan azért, mert valamikor ők is stopposok voltak, mások azért, mert szerintük szórakoztató és érdekes lehet veled beszélgetni. Fontos készség tehát a jó kommunikáció. Ha kapcsolatot tudsz teremteni a sofőröddel, akkor nagyobb eséllyel fog téged hosszabb szakaszon is elvinni vagy jobb helyeken kirakni. Köszönd meg a kedvességét, és ha ő nem kezd el kérdezősködni, legyen a fejedben egy kérdéslista, amiket fel tudsz tenni bárkinek (Honnan jött ma? Mióta van meg ez a kocsi? Stb..)

Ne becsüld alá a csevegéshez szükséges energiát, főleg, ha hosszan utazol valakivel. A stoppolás egyik legfárasztóbb része az, hogy számtalan idegennel kell beszélgetned, olyan módon, hogy érezzék, hogy nem követtek el hibát, amikor felvettek, sőt szinte ingyen szórakoztatást kaptak a fuvarért cserébe.

A cikket Almay Réka írta.

Hasonló bejegyzések

Kedvenc bejegyzések

Batu barlangok, és a háború istenének szentélye

Az ébredő trópusi nap első sugarai áttörve az ólmos ködön, bevilágítják Batu Caves meredek sziklafalait. A mészkőszirtek között megbújó barlangtemplom tátongó szája fölött színes...

Toraja, ahol a holtak velünk élnek

Vannak különös helyek a Földön, ahol nem számít a halál. Ahol nem szakad ketté az élők és a holtak birodalma, ahol nincs áthidalhatatlan szakadék az e világ és a túlvilág között.

Borobudur

Az egzotikus Jáva szigetén, füstölgő vulkánokkal, ködben lebegő trópusi erdőkkel és élénkzöld rizsföldekkel körülölelve fekszik a világ legnagyobb buddhista temploma, a Borobudur. Az 1200 évvel...