Francia levendulamezők, amiket egyszer látnod kell az életben

Azt talán túlzás állítani, hogy egész Franciaországban, de Provance-ban mindenképpen a levendulamezők körül forog az élet. Mire gondolsz, ha azt olvasod agrárturizmus? Mi pontosan arra, ami Provance-ban történik minden évben.

Francia levendulamezők

A levendula rendkívül hasznos és értékes növény. Az ókori rómaiak már tisztálkodásra használták, azóta pedig a szépségipar egyik kedvenc alapanyagává vált, és egyre több gyógyászati alkalmazását ismertük meg. Ha a szépségipar nem is hívószó számodra, ha utazásról van szó, akkor a lilába borult francia táj lesz az. A levendulavirágzás egy olyan esemény minden évben, amit egyszer az életben muszáj megtapasztalni.

Franciaország leghíresebb levendulatermő vidéke Provence, de az ország szinte minden táján találhatók olyan festői földek, amik a nyári napforduló környékétől augusztus első feléig, az aratásig a Milka tehén kedvenc színeiben pompáznak. Összegyűjtöttük a kedvenceinket!

Első számú francia levendula, Plateau de Valensole

Valensole egész környéke hullámzó lila óceánná válik június végével. Sault városa feletti utacskákon a tömegeket könnyedén elkerülve egészen különleges élményben lehet részünk, itt ameddig a szem ellát minden lilán pompázik a nyár derekán.Francia levendulamezők Valensole Provance

Vaucluse en Provance

A régióban a feldolgozás és termesztés módszereivel is megismerkedhetsz. Minden tájat a történetei tesznek naggyá, és mind Provence-nak, mind a sokszor családi levendula-gazdaságoknak rengeteg mesélnivalójuk van, melyeket szívesen meg is osztanak az érdeklődőkkel.  Ha nem csak egy tökéletes Instagram fotóra vágysz a végtelen lila mezőkön, hanem kíváncsi vagy a helyiek életére is, megéri megállni pár estére a környék falvaiban -, mint Rousillon vagy Lourmarin – és beszélgetni az itt lakókkal.

Francia levendulamezők Valensole Provance

Senanque Kolostor

Nem szoktunk túlzsúfolt helyekről írni, de Provence legnépszerűbb látványossága – a kolostor, ahol a szerzetesek évszázadok óta levendulát termesztenek – egyszerűen túl gyönyörű, ahhoz, hogy kihagyd. Ha szeretnéd elkerülni a tömegeket menj július közepe előtt, és délelőtt 9-ig, vagy este 7 után. Provance-ban később megy le a nap, mint itthon, így még este 8-kor is csodás fényekben járhatod körbe a levendulakerteket.

Francia levendulamezők Valensole Provance Senanque Kolostor

Észak-francia levendulamezők, Normandia

Normandia a ciderek, alma és a levendula illatáról híres. Az egyik leglátványosabb helyszín északon (és valószínűleg egész Franciaországban) Mont Saint Michel, egy sziklasziget tetejére épült középkori kolostor és városka, mely szinte teljesen megőrizte egykori szépségét. A szigetet évszázadokon keresztül csak apálykor, a futóhomokban gyalogolva, vagy egy dagálykor óceán borította úton – autóval lehetett megközelíteni. 2014 óta egy híd vezet a kolostorhoz, mely egyik legszebb arcát a part menti mezők virágzásakor mutatja.

Mont Saint Michel Francia levendulamezők Valensole Provance Normandia

Chateau du Rivau, francia kastélyok a Loire völgyében

Nem csak Provence híres a levenduláiról, Chateau du Rivau egy mesés ékszerdoboz kastély a Loire völgyében, melyet 14 kertje emelt ki a tömérdek folyómenti kastély közül. A kertekből csak egy levendula, mely májusban tündököl teljes pompájában. A kastély többi kertjében csodás rózsák, gyümölcsfák és olyan konyhai zöldségek is, mint a rebarbara mesés rendben és látványosan nőnek.

Neked tetszik ez a lilába borult táj?

Hasonló bejegyzések

Kedvenc bejegyzések

Grúzia ősi barlangvárosai

Grúzia tájai rendkívül változatosak, feltöltött alföldekkel, zárt medencékkel és állandó hóval fedett, ötezer méteres magashegységekkel egyaránt találkozhatunk. Az ország különleges természeti és történelmi öröksége...

Bali – sziget a világok között

Bali helye a térképen Az indonéziai Bali szigete, különleges természeti adottságai és lakosainak páratlanul gazdag kultúrája miatt a világ egyik legismertebb idegenforgalmi desztinációja. Indonézia, az Ázsia...

A kávézás kultúrája a Közel-Keleten

A kávézás kultúrája globálisan elterjedt. A nyugati világban szinte magától értetődő, hogy a napot kávéval indítjuk – valaki szertartásszerűen, mások csak egy „felesként” lehúzva...