Berchtesgaden, Bajorország gyöngyszeme

Van egy szeglete az Alpoknak, ahol piciny területe ellenére – akárcsak egy képeslap fotóin – minden megtalálható, amiért szeretjük az Európa szívében elterülő magashegyi tájat. A kétezer méter magas, tekintélyt parancsoló sziklás hegygerincekkel körülölelt természetes erőd megannyi kincset rejt. De, más ez a kincs a jelenkor utazójának és más a múlt emberének. Ez Berchtesgaden, ahol a csodálatos természeti környezet évszázadok óta szimbiózisban él a páratlan történelmi múlttal.

Só, vadászat, festészet, hegymászás

Elég csak ránézni az Alpok domborzati térképére és egyből világossá válik, miért játszott mindig is fontos szerepet Berchtesgaden a térség hatalmi viszonyaiban. Németország, ezen belül is Bajorország nyílhegyként Ausztriába ékelődött szeglete, amelyet 2000 méteres átlagmagasságú vad mészkővonulatok természetes erődként ölelnek körbe, stratégiailag bizony komoly értékkel bír. Ennélfogva a terület a történelem folyamán Bajorország és Ausztria között ütközőzónaként szolgált, meglehetősen nagyfokú függetlenséget élvezve.

Ráadásul a térség rendkívül gazdag só készletekkel bír, így a gazdasági jelentősége is felértékelődött. A „fehér arany” gazdasági és kulturális szerepét fémjelzi, hogy kitermelése 1517 óta megszakítás nélkül (!) folyik. A sóbányászat történelmével és technológiájával a berchtesgadeni sóbányában ismerkedhetnek meg a látogatók, amely már a XIX. század eleje óta működik egy élő múzeumként. A tárlatvezetést is egykori bányászok tartják, miközben a legmodernebb látványtechnika emeli a túra fényét.

Königsee a Bajor-Alpokban

Végül Berchtesgaden vallási jelentősége sem elhanyagolható. A Königssee félszigetén 1134-ben épített,  Berchtesgaden egyik jelképének számító, vörös hagymakupolás Szent Bertalan (St. Bartholomä) templom mind a mai napig fontos zarándokhely. A Salzburg tartományhoz tartozó Maria Almból kiinduló zarándoklatra, mely a világ egyik legrégibb hegyi zarándoklata, minden év augusztus 24-ét követő első szombaton kerül sor. A zarándokok mind a mai napig hajóval érkeznek a 12 apostol egyikéről és egyben az alpesi gazdálkodók és tehenészek védőszentjéről elnevezett templomba.

Berchtesgaden 1810-ben került át a bajor királyi család tulajdonába. Ők is hamar felismerték a terület – sóbányászaton kívüli – értékét. A főurak rendszeresen látogattak el ide vadászat és rekreáció céljából. A St. Bartholomä templom mellett látható vadászkastély pedig a bajor királyi udvar kedvenc vadászkastélya és nyári rezidenciája lett.

Watzmann

A bajor királyi család mellett azonban a festőket is magával ragadta Berchtesgaden égbe törő ormai, a bájos falvakat felfűző völgyek, valamint a vadul csobogó patakok és vízesések látványa. A Königssee északi partján található kilátópontját Malerwinkelnek, azaz a Festősaroknak hívják. Nem véletlenül. A művészek a XIX. század óta járnak ide, hogy elkészítsék az évszakonként változó, de mindig csodálatos képet mutató tavat és környékét ábrázoló alkotásukat.

Watzmann Berchtesgaden Bajorország

Természetesen a Berchtesgaden fölé magasodó, tekintélyt parancsoló Watzmann is már jó kétszáz éve vonzza a hegy- és sziklamászókat. 2713 méteres magasságával a Watzmann Németország 3. legmagasabb hegycsúcsa, de a legmagasabb, ami teljesen német területen fekszik. A Königssee felett magasodó, híres közel 2000 méteres keleti sziklafala (Watzmann-Ostwand) a legmagasabb a Keleti-Alpokban és mind a mai napig az egyik legveszélyesebb mászóút az Alpokban. De, a Watzmann gerincen történő átkelés is egy komoly teljesítmény. Nem véletlen, hogy a legnagyobb német hegy- és sziklamászók (mint például a Nanga Parbat 1953-as megmászója, Hermann Buhl vagy az Eiger északi falát mászó legendás páros, Toni Kurz és Andreas Hinterstoisser is) mind a Watzmannon készültek fel a későbbi mászásaikra.

Watzmann Königsee Németország

A múlt árnyékában

Nem véletlen, hogy a város neve hallatán sokaknak mind a mai napig először és szinte kizárólag Adolf Hitler Sasfészke jut eszébe. Berchtesgaden városa ugyanis a náci korszaknak köszönhetően vált világhíressé – vagy éppen hírhedtté. (Berchtesgadennek a náci korszakban szerepéről és történelméről itt írtunk.) Vitathatatlan, hogy a Sasfészek építése a modern hegyi építkezés egyik mérnöki és műszaki mestermunkája. Az ikonikus ház, amelyet a Hitlert 1938-ban meglátogató Francois-Poncet francia nagykövet nevezett el Sasfészeknek, ma csupán egy étteremnek ad otthont.

De bármennyire is törekedtek a Berchtesgadent 1945-1996 között megszálló amerikaiak, majd a kivonulásukat követően a németek, hogy a Hitlerre és a náci borzalmakra utaló jeleket eltüntessék, a Sasfészek és a náci vezetésnek otthont adó Obersalzberg látogatók millióit vonzza. Az 1999-ben megnyitott Dokumentationstelle Obersalzberg példaértékűen mutatja be a második világégés borzalmait és német vonatkozásait egy rendkívül színvonalas tárlat keretében. Az alapos megtekintése után már minden generáció számára érthetővé válik, miért nem szeretik a helyiek, ha az utazók kizárólag a náci éra emlékei – különösen a Sasfészek – miatt érkeznek Berchtesgadenbe.

Kehlsteinhaus Sasfészek Berchtesgaden Königsee Bajorország Alpok

Harmóniában a természettel

Lévén a terület 1978 óta szigorúan védett nemzeti park, a vadászat (is) ma már tilos, a rekreációt azonban a változatos sportolási lehetőségek (síelés, túrázás, hegymászás, vadvízi evezés stb.) és a festői alpesi környezet maradéktalanul biztosítja.

Az egyszerre vad és csábító hegycsúcsoknak, sűrű erdőknek, nyugalmat árasztó hegyi legelőknek, s több száz állatfajnak otthont adó, Németország mind a mai napig egyetlen alpesi nemzeti parkjában a természeti értékek megőrzése és megismertetése magas színvonalon történik. Nem véletlen, hogy Berchtesgaden 1990-ben az ember és bioszféra közötti kiegyensúlyozott kapcsolatot szimbolizáló UNESCO bioszféra-rezervátum címet is elnyerte.

Ugyanakkor szükség is van erre a szigorú fenntarthatóságra, hiszen míg Berchtesgaden lakossága alig 8000 lelket számlál, addig évente közel az évi közel 2 millió turista érkezik ide, ami igen komoly terhelést jelent a környezet számára. A fjordszerű, Németország legtisztább vizű és harmadik legmélyebb taván, a Königssee-n történő hajókirándulás ezt kiválóan érzékelteti: 1909 óta kizárólag elektromos meghajtású, pedálos vagy evezős hajók közlekedhetnek.

Érdekesség, hogy a hajókon azonban nemcsak embereket, hanem teheneket is szállítanak. A Königssee környéki „hegyi legelők” ugyanis, amelyek amúgy alacsonyabban fekszenek, mint a téli szálláshelyeik, a tehenek számára megközelíthetetlenek. Így minden tavasszal uszályokon szállítják őket a tavon keresztül a legelőkre, majd ősszel vissza.

További kincsek nyomában

A Königsseen, a Watzmannon, St. Bartholomä kolostoron és Sasfészken túl még számos természeti-kulturális látnivaló hívogatja az utazót Berchtesgadenben.

A Watzmann és a Hochkalter között húzódó, közel 12 kilométer hosszú Wimbachtal a jég felszínformáló munkája következtében létrejött gleccservölgyek egyik legszebb alpesi példája. A klasszikus U-alakú völgyszerkezet mellett figyelemreméltó a több kilométer hosszú és közel 300 méter vastag, dolomitból felépülő kavicságy. A kavicságyon áttörő kiszáradt fenyőfák egészen szürreális hangulatot árasztanak.

Wimbachtal Berchtesgaden

A német-osztrák határon magasodó az Untersberg gyomrában, található Németország legnagyobb jégmennyiségét – 60.000 km3 – tároló barlangja. A barlangi ösvény sokszor 30 méter vastag jégtömegen halad át.

Almbachklamm

Ugyancsak az Untersberg hegytömbjében található a Bajor-Alpok egyik legszebb szurdokvölgye, az Almbachklamm. A 3 kilométer hosszú, valamint 200 méteres szintkülönbséget is mutató szurdokvölgyben 1894-ben, mindössze egy hónap alatt építették ki bajor katonák az első mesterséges útvonalat, amely 320 lépcsőt, 1 alagutat, 1 168 méter hosszú fülke utat és 29 hidat is tartalmaz.

Az Almbachklamm kijáratánál látható Németország legrégebbi és egyben utolsó, ma is használatban lévő márványgolyó malma. A malom segítségével 1683 óta faragják az Untersberg nagy és formátlan márványdarabjait szép, apró márványgolyókká, amely egykor a térség egyik fontos gazdasági tevékenysége volt.

Almbachklamm

A Sasfészek mellett más építészeti-technikai remekművek is találhatók Berchtesgaden területén. A Bad Reichenhall felett futó felvonó, a Predigstuhlbahn a világ legrégibb nagykabinos felvonója. 1928 óta szállít utasokat 18 km/h-val közlekedő, jellegzetes vörös színű, pavilon alakú kabinjaiban. Hossza közel 2 400 méter, míg több, mint 1 100 méter szintet hidal át.

Németország legmagasabban fekvő (1 600 méteres tengerszint feletti magasságra vezet fel) útjai, a Rossfeld panorámaút pedig az év minden időszakában várja a látogatókat. A 14 hídon is átfutó 15 kilométeres út számos kilátópontot nyújt Berchtesgaden és Salzburg irányába. Érdekesség, hogy a panorámaút közelében vették fel az 1964-ben forgatott Muzsika hangja zárójelenetét.

Az Alpok ékszeres dobozában tehát mindenki talál magának kincseket: a hegymászók, a túrázók, a történelem kedvelői, a művészek és azok is, akik csak egy kellemes környezetben szeretnének feltöltődni. Akármilyen minősítésben is érkezünk Berchtesgadenbe, ügyeljünk arra – ahogy ezt a helyiek is teszik -, hogy e kincseket még hosszú ideig és sokan láthassák.

A cikket Cseh Zsombor a WanderWell túravezetője írta. 

Hasonló bejegyzések

Kedvenc bejegyzések

Grúzia ősi barlangvárosai

Grúzia tájai rendkívül változatosak, feltöltött alföldekkel, zárt medencékkel és állandó hóval fedett, ötezer méteres magashegységekkel egyaránt találkozhatunk. Az ország különleges természeti és történelmi öröksége...

Bali – sziget a világok között

Bali helye a térképen Az indonéziai Bali szigete, különleges természeti adottságai és lakosainak páratlanul gazdag kultúrája miatt a világ egyik legismertebb idegenforgalmi desztinációja. Indonézia, az Ázsia...

A kávézás kultúrája a Közel-Keleten

A kávézás kultúrája globálisan elterjedt. A nyugati világban szinte magától értetődő, hogy a napot kávéval indítjuk – valaki szertartásszerűen, mások csak egy „felesként” lehúzva...