Különleges mélyföldek

Ha mélyföldek, akkor általában mindenkinek Hollandia jut az eszébe, és a tengertől elhódított, gátakkal védett, mesterségesen létrehozott területek. Azonban jóval több, és különlegesebb terület fekszik ,,mínuszban”, mint azt gondolnád! Ugyan a bolygónk teljes területének csupán 0,1%-áról van szó, de olyan izgalmas helyszíneket találunk közöttük, melyekről nem is gondolnád, hogy léteznek a Földön!

Death Valley

Avagy a Halál Völgye, mely találó kifejezés. Észak-Amerika legforróbb és legszárazabb területén járunk, 86 méterrel a tenger szintje alatt. E kietlen táj az ember számára elviselhetetlen, de mégis sokféle állat és növény otthona, köztük pumáknak, hiúzoknak, és 21, csak itt élő növényfajnak. A Death Valley vitorlázó köveiről is híres. Ezek a több mázsás kövek hosszú csíkot hagyva, észrevétlenül mozognak a sík völgyben, mintha egy láthatatlan óriás csúsztatná őket arrébb. A tudományos magyarázat szerint a nagy hőingás során a jégbe fagyott kövek olvadáskor könnyen, kisebb szél hatására is elmozdulnak a homokon addigi helyükről, így hagyva maguk után a nyomot.

halál-völgy death valley mélyföld vitorlázó kövek

Danakil-mélyföld

Rekkenő hőség, kénsavas tavak, vörös-sárga-fehér kőzetek és sósivatag. Ez a Danakil-mélyföld, az éves átlaghőmérsékletet tekintve a Föld legforróbb pontja. Életnek itt nyoma sincs, olyan mintha a Vénusz bolygón járnánk. Az etiópiai Danakil-mélyföld 116 méterrel a tengerszint alatt, egy hajdani vulkán kráterében fekszik. A kőzetek közül feltörő hőforrások ként, mangánt, vasat és rezet is tartalmaznak, melyek a sárgától a vörösön át a zöldig változatos színekre festik a tájat. A talpunk alól szén-dioxidot, ként és vízgőzt tartalmazó kigőzölgések törnek fel, és teszik még fullasztóbbá a levegőt. Valódi pokolnak tűnik, de ez mélyföldek között is extrém a hely a geológusok és az ide vetődő turisták paradicsoma.

afrika etiópia danakil-mélyföld árok mélyföldek-2

A Holt-tenger árka

A Holt-tenger árka bolygónkon a rekorder a mélyföldek között, ez a Föld legmélyebb szárazföldön fekvő területe. Kőzetlemez-mozgások következtében, törésvonalak mentén megsüllyedt árokról van szó, melynek alja 431 méterrel a tenger szintje alatt található. Itt fekszik a szintén rekorder Holt-tenger, ami a Föld legsósabb vize. Valószínűleg sótartalmának köszönheti a tenger elnevezését is, ugyanis a Holt-tenger valójában nem tenger, hanem egy lefolyástalan tó, melynek sótartalma tízszerese a tengervíznek. A tenger mellett a ,,holt” jelző sem helytálló, ugyanis a tóban mikrobák és sókedvelő egysejtűek élnek. A tavat csak a Jordán-folyó táplálja, melynek vizét elterelik, így a tó eltűnőben van: felszíne egy év alatt egy méterrel apad! Az egykor vízparti üdülőhelyekről már több perces séta a víztükör.

A fürdőzés extrém élmény, hiszen a magas sókoncentráció miatt lehetetlen alámerülni, a fürdőzők szinte ülnek a vízben. De legyünk óvatosak a pancsolással, mert azon túl, hogy szembe kerülés esetén igen kellemetlen perceket élhetünk át, ha akár csak egy pohárnyi vizet is lenyelünk, a gége megduzzadása fulladáshoz vezethet! Az intenzív párolgás következtében kicsapódó só különleges formakincset alkot, sógombák, sócsipkék és sószigetek emelkednek ki a vízből. 

holt-tenger mélyföld árok mélyföldek-2

Assal-tó mélyedése

A Dzsubutiban található tó az Afar-háromszögnek nevezett mélyföldben fekszik, 155 méterrel a tengerszint alatt, mellyel kiérdemelte az Afrika legmélyebb pontja címet. Ez a terület a Kelet-Afrikai-árokrendszer része, ami mentén Afrika keleti része le fog szakadni a nagyon-nagyon távoli jövőben. Az Assal-tó két részre osztható: a meder északnyugati részét vakító fehér sósivatag alkotja, míg délkeleti végében található a tó türkiz színű vízteste. Mivel vulkanikus területről van szó, a kőzetek feketések, így remek kontrasztot alkot a víz-só-szikla hármas színe. A tó partján ősi tevekaraván-útvonalak haladnak, de a mai turisták is előszeretettel fedezik fel e kevésbé ismert ország kevésbé ismert vidékét.

assal-tó mélyföld árok mélyföldek dzsibuti afrika

Turfani-mélyedés

Kína északnyugati részén fekvő, fél magyarországnyi, hegyekkel körbezárt medence a Turfani-mélyedés. -155 méteres mélységével ez Kína legalacsonyabb pontja, egyben az országban regisztrált legforróbb és az egyik leghidegebb hőmérsékleti rekordok otthona. A kietlen sivatag forrón rezgő levegőjéből különleges sziluettek tűnnek elő: Jiaohe romvárosának falai, a buddhista sztúpák romjai az UNESCO védelmét élvezik. Ugyan szigorúan véve nem a medencében, de annak közvetlen közelében található kihagyhatatlan látnivaló a Bezeklik ezer buddha-barlangok. A barlangrendszert a 10-13. század között kialakított, 77 db, különleges freskókkal díszített barlang alkotja. Különleges csemege Kína kevésbé ismert vidékén!

turfan kína jiaohe mélyföld mélyföldek-2

A cikket Pécsi Linda, a WanderWell túravezetője írta.

Hasonló bejegyzések

Kedvenc bejegyzések

Grúzia ősi barlangvárosai

Grúzia tájai rendkívül változatosak, feltöltött alföldekkel, zárt medencékkel és állandó hóval fedett, ötezer méteres magashegységekkel egyaránt találkozhatunk. Az ország különleges természeti és történelmi öröksége...

Bali – sziget a világok között

Bali helye a térképen Az indonéziai Bali szigete, különleges természeti adottságai és lakosainak páratlanul gazdag kultúrája miatt a világ egyik legismertebb idegenforgalmi desztinációja. Indonézia, az Ázsia...

A kávézás kultúrája a Közel-Keleten

A kávézás kultúrája globálisan elterjedt. A nyugati világban szinte magától értetődő, hogy a napot kávéval indítjuk – valaki szertartásszerűen, mások csak egy „felesként” lehúzva...