A perzsa légkondícionálás 6000 éves művészete

A Perzsa-öböl partvidékének, illetve Irán belső sivatagos tájainak még épségben maradt, tradicionális városnegyedeit járva hamar felfigyelhetünk a házak tetejét díszítő kéményszerű tornyokra. Pontosabban azok egész erdejére. Ezek nem mások, mint a több ezer éves perzsa építészeti kultúra remekei, az ókori sivatagi légkondícionálók, az iráni széltornyok.

Élet a sivatagban? Nem lehetetlen!

Azok, akik először járnak sivatagos tájakon, gyakran teszik fel a kérdést: “Hogy lakhatnak itt emberek?” vagy “Hogy tudtak egyáltalán itt megtelepedni?” A válasz pedig triviális: volt rá lehetőség vagy megteremtették. Mindezt úgy, hogy csak azt használták vagy hasznosították, amit a természet helyben adott. Az ősi karavánutak és a rajtuk fekvő városok sem véletlenül ott alakultak ki, ahol ma is találhatók. Ahol nem volt, vagy nem tudták megteremteni a lehetőséget a letelepedéshez, ott nem is alakultak ki városok, s utak sem vezettek át ilyen területeken.

A sikeres letelepedést követően pedig eleink megkezdték a mostoha sivatagi környezet komfortosabbá tételét. Ennek egyik legzseniálisabb és mind a mai napig használatban lévő “emléke” a perzsául badgirnak nevezett ún. szélfogó vagy szélcsapda. Belegondolni is nehéz: a történelmi bizonyítékok szerint a perzsák ősei már az i. e. IV. évezredben is építettek széltornyokat! Vagyis egy kb. 6000 éves technológiáról beszéltünk…

Ezek után már nem véletlen, hogy az iráni széltornyok legalább annyira meghatározzák a Perzsa-öböl vidékének vagy egy belső iráni sivatagi település tradicionális részének városképét, mint a betonmonstrumokon ékeskedő légkondícionálók a modern nagyvárosokét. Még a funkciójuk is ugyanaz, csak éppen a széltornyok sokkal esztétikusabbak. Ráadásul környezetbarátabbak is. Láthatunk ilyet lakóépületek, víztározók, mecsetek vagy éppenséggel bármilyen funkciót ellátó épületek tetején.

Iráni perzsa széltornyok Yazd

A légkeringető funkció

Lehet, hogy az ókori perzsák nem ismerték olyan mélységeiben a fizika törvényeit, mint korunk tudósai, mindenesetre értették és maradéktalanul kihasználták.

Adott tehát egy négyzet alapú torony. A felső rész mind a négy oldalán függőleges, karcsú boltívekhez hasonló függőleges nyílások láthatók. A tornyok belső része sem egy légtérből áll, hanem négy, függőleges falakkal elválasztott belső légcsatornából vagy aknából. S miért négy? Azért, mert így lényegében bármilyen irányból is fúj a szél, azt tudják hasznosítani. Amíg tehát az egyik – a szél felőli – csatorna a bemeneti, addig az átellenes – a szélárnyékos – csatorna a kimeneti funkciót látja el, illetve fordítva, amennyiben a szél iránya változik. A széltorony motorját pedig a hideg és meleg levegő közötti sűrűségkülönbségre építő ún. kéményeffektus jelenti. Hogy mit is jelent ez pontosan? Kövessük a szél útját!

Iráni széltorony Yazd városban

Próbáljuk magunk elé képzelni a Perzsa-öböl vidékét jellemző, forró és száraz sivatagi környezetet! A kinti levegőnek magas a hőmérséklete, ennélfogva alacsonyabb a sűrűsége, tehát könnyebb. Ez a forró levegő a szélnek köszönhetően beáramlik a boltíves nyílásokon keresztül a torony egyik csatornájába. Ide bekerülve azonban csak egy irányban tud továbbhaladni: lefelé. A torony alatti helyiségbe leáramló levegő pedig keveredik az ott lévő hidegebb és nagyobb sűrűségű, tehát nehezebb levegővel. E keveredés során “létrejött” meleg levegő részek pedig ugyanazon torony átellenes csatornáján vagy akár a helyiséghez kapcsolódó másik széltornyon keresztül, a kémény és a kinti szélirány szívóhatását is kihasználva nagy sebességgel távoznak. Ez tehát egy folyamatos és hűsítő légmozgással ajándékozza meg a torony alatti helyiségekben lakókat.

A párásító funkció

Ezt az alapfunkciót azonban sok épület esetében, például az iráni Yazd, Kashan, Nain vagy Bam sivatagi városaiban továbbfejlesztették, elérve azt, hogy a forró és száraz sivatagi levegőt ne csak lehűtsék és keringessék, hanem párásabbá is varázsolják.

Ehhez a perzsák felhasználták egy másik zseniális építészeti megoldásukat, a földalatti vízvezetékrendszert, a qanatot. A sivatagoknál bővebb csapadékot kapó hegyekből – annak érdekében, hogy a párolgással ne legyen vízveszteség – kézzel vájt föld alatti csatornákon vezették a sivatagi városok alá a vizet, ahol hatalmas víztározókban tárolták. (Ez az a megoldás, amit a sumérok nem alkalmaztak Mezopotámia sivatagos területein, s aminek hiányában egyebek mellett civilizációjuk – minden nagyszerű eredményük ellenére is – összeomlott.)

Mivel az épületek nagy része alatt futottak a vízcsatornák, igazából csak össze kellett azokat kötni a széltornyokkal. E továbbfejlesztett változat pedig a következőképpen működött.

Az iráni széltornyok csatornáin beáramló levegő egy földalatti vízzel teli medencén keresztül haladva nedvességgel töltődött fel. Ráadásul a hideg víz a levegő hőmérsékletét is sokkal jobban lecsökkentette. S immáron ezt a hűs és párásabb levegőt szállították az épületek különböző helyiségeibe, ahonnan a melegebb és szárazabb levegő a széltornyokon keresztül távozott. Ez a technológia pedig már teljesen kimeríti a légkondícionáló berendezés fogalmát.

Yazd, az iráni széltornyok városa

Irán földrajzi középpontjában, a hatalmas Kevir- és Lut-sivatagok határán fekvő Yazdot nem véletlenül hívják a széltornyok városának. Több széltornyot látni ott, mint minaretet. Yazd girbe-gurba sikátorokkal és széltornyokkal ékesített, elbűvölő belvárosa 2017-ben felkerült az UNESCO Világörökségeinek listájára.

Yazd város Irán széltornyok

A jászok és perzsák közötti történelmi kapcsolat okán 1996 óta Yazd testvérvárosa a Jászság fővárosának, Jászberénynek. S míg az iráni város egyik tere egy Lehel kürtjét ábrázoló magyar emlékműnek ad otthont, addig Jászberény 2013 óta a yazdi, szintén UNESCO Világörökség részét képező Dolatabad kertben található széltorony (amely egyben a legmagasabb Iránban) kicsinyített másával büszkélkedhet.

Ma már mindenhonnan a globális felmelegedésről hallunk. Mindeközben tanácstalanok vagyunk, hogyan tegyük komfortosabbá a hőháztartás szempontjából sem jól működő, illetve egyáltalán nem fenntartható beton- és üveg épületeinket. A csodálkozás helyett érdemes lenne inkább felhasználni az ókori sivatagi népek még mai is széles körben használt építészeti és épületgépészeti megoldásait. Bőven van mit tanulnunk tőlük a természeti törvények okos kihasználása, a funkcionalitás, az energiahatékonyság, tehát lényegében a fenntarthatóbb élet terén.

A cikket Cseh Zsombor, a WanderWell túravezetője írta.

Hasonló bejegyzések

Kedvenc bejegyzések

Grúzia ősi barlangvárosai

Grúzia tájai rendkívül változatosak, feltöltött alföldekkel, zárt medencékkel és állandó hóval fedett, ötezer méteres magashegységekkel egyaránt találkozhatunk. Az ország különleges természeti és történelmi öröksége...

Bali – sziget a világok között

Bali helye a térképen Az indonéziai Bali szigete, különleges természeti adottságai és lakosainak páratlanul gazdag kultúrája miatt a világ egyik legismertebb idegenforgalmi desztinációja. Indonézia, az Ázsia...

A kávézás kultúrája a Közel-Keleten

A kávézás kultúrája globálisan elterjedt. A nyugati világban szinte magától értetődő, hogy a napot kávéval indítjuk – valaki szertartásszerűen, mások csak egy „felesként” lehúzva...