Hogyan menjek világgá

Sokak életében elérkezhet az a pillanat, amikor úgy érzik itt az idő csomagolni, mert a világ kívül lett tágasabb. Az okok bár lehetnek sokfélék: kalandvágy, kíváncsiság, kiégés előli menekülés, kapuzárási pánik, vagy csak egyszerűen egy jobb és boldogabb élet reménye, ami azonban bizonyos: ezúttal nem csupán egy hosszabb nyaralásra indulnánk a szabadságkeretünk terhére.

Abban az esetben, ha Nyugat-Európa felé vennénk az irányt, számtalan jól ismert és kitaposott útvonal közül választhatunk. Szinte mindenkinek akad olyan külföldre költözött rokona, barátja, ismerőse, akitől információt, segítséget, nem is beszélve a kimondottan külföldi munkaközvetítéssel foglalkozó cégekről.

De mit tegyünk, ha a szívünk iránytűje nyugat helyett kelet felé fordulna? Hogyan menjünk világgá Ázsiába? Egyáltalán lehetséges életvitelszerűen a Távol-Keletre költözni? Nem utolsó sorban pedig: vajon megéri-e?

Az utolsó kérdésre mindenkinek magának kell megtalálni a választ. Az azonban igaz, hogy az ember annyit fog belőle kivenni, mint amennyit belefektetett. Ha nem csak a könnyű, általában a nyaraláshoz kapcsolódó élvezeteket keressük, hanem nyitottak vagyunk más, a mienktől merőben eltérő kultúrák és emberek hétköznapi életének megismerésére, az itthoni komfortzónánk magunk mögött hagyásával egy másfajta életmód kialakítására, akkor a válasz minden bizonnyal: igen lesz.

Digitális nomádság

Ha beszélünk angolul és a munkánk nem követeli meg a személyes jelenlétet, félig nyert ügyünk van. Ha tudunk távmunkában, Interneten keresztül dolgozni, gyakorlatilag alig vannak határok, és egy pandémiát leszámítva semmi se állhat az utunkba, hogy felcsapjunk digitális nomádnak.

De azoknak sem kell elkeseredni, akik még sosem dolgoztak laptoppal az ölükben egy pálmafa árnyékában ülve. Számtalan online közösség létezik, ahol szívesen adnak tanácsokat kezdő vándorok számára, és találhatunk előadásokat, képzéseket is ebben a témában. Angol nyelvtudásra azonban biztosan szükségünk lesz. Az egyik legismertebb oldal a www.nomadist.com.

Digitális nomád

Vízum és biztosítás

Ha a távmunka már adott, akkor azt kell számításba venni, hogy a választott célországban milyen szabályok vonatkoznak a hosszabb távon ott élő külföldiekre. Sok országba rövidebb ideig még vízum sem szükséges, azonban az hosszabbtávú kint tartózkodás már igényel némi, olykor nem is egyszerű utánajárást a bürokrácia útvesztőiben. Éppen ezért minden esetben érdemes az adott ország magyarországi nagykövetségét személyesen vagy online felkeresni, és az aktuális feltételekről pontosan tájékozódni.

Egy hosszabb távollét a világ egzotikusabb felén egészségügyi szempontból is kihívások elé állíthat minket. Tisztába kell lennünk az adott országban elérhető ellátási rendszer működésével. Fontos kiemelni, hogy az itthon köthető klasszikus utasbiztosítások a legtöbb esetben nem érvényesek abban az esetben, ha életvitelszerűen tartózkodunk külföldön. Általában kilencven nap a maximum, és sok esetben rendelkeznünk kell a hazautazást igazoló repülőjeggyel is.

Azonban aggodalomra semmi ok, hiszen ma már számos biztosítótársaság kínál csomagokat világjárók számára, melyeket tetszőleges időtartamra egyszerűen online is megvásárolhatunk. Az egyik legismertebb ilyen biztosító a World Nomads.

Nyelvtanítás

Világunk közös nyelve az angol, mellyel a legtöbb helyen jól-rosszul, de elboldogulhatunk. A Távol-Kelet azon országaiban, ahol ez nem így lenne, ott meglehetősen komoly kereslet mutatkozik a külföldi nyelvtanárok iránt. Kína, Vietnám, Thaiföld és egy sor más ország tárt karokkal, és a magyarországihoz képest egészen tisztességes fiangoltanítás külföldön ázsiában és afrikábanzetésekkel várja azon lelkes nyugatiakat, akik erre adnák a fejüket.

Ebben az esetben az erős angolon kívül szükség lesz egy TEFL bizonyítványra is, mely arra jogosítja fel tulajdonosát, hogy angolt, mint idegen nyelvet tanítson szinte bármerre a világban. Azért írom, hogy szinte, mivel vannak olyan országok, mint például Indonézia, ahová legálisan kizárólag anyanyelvi beszélőket fogadnak, és magyar állampolgárként még egy nyelvtanári egyetemi diploma sem jelent megoldást.

Nyelvtanítással kapcsolatban itt érdemes körülnézni: www.tefl.com és www.teachaway.com

Önkéntesség

Másokon segíteni nem csak nemes cselekedet, de hasznos is, főleg, ha összekapcsolódik a világlátással és tapasztalással. Abban az esteben, ha néhány hónapos távollétben gondolkodunk akár a világ szegényebbik, de egzotikusabb felén, koszt és kvártélyért cserébe remek megoldás lehet az önkéntesség. Az egyik legismertebb ilyen oldal a workaway.info, mely világviszonylatban próbálja összekapcsolni a jelentkezőket a feladatokkal. Nem árt azonban óvatosnak lenni, ugyanis akad itt átverés is. Nem egyszer fordult elő, hogy az résztvevőknek végül fizetniük kellett, hogy az adott helyen ingyen dolgozhassanak. Önkénteskedés terén érdemes lehet egyházi vagy karitatív szervezetekhez fordulni tanácsért, hiszen nekik évtizedes, de akár évszázados tapasztalataik is lehetnek egyes területeken.

külföldi ösztöndíjak

Ösztöndíjas utazás

Számos távol-keleti ország szervez hat hónapos, egy éves egyetemi kurzusokat külföldiek számára, melyekkel első sorban az adott ország nyelvét lehet tanulni, illetve bepillantást nyerni kultúrájának, művészetének bizonyos területeire. Ha valóban meg szeretnék ismerni a világ egy tőlünk távol eső vidékét és az ott élőket, akkor nem is választhatnánk ennél jobb megoldást. A pályázásnak legtöbbször nem feltétele az adott ország nyelvének ismerete. A használható angol tudás mellett általában egy érettségi vizsga elegendő. Az ösztöndíjak fedezik a kint lét költségeit, egészségbiztosítást, tanulmányi vízumot és szállást is biztosítanak. Ezért azoknak is bátran ajánlhatóak, akik még nem rendelkeznek jövedelemmel. Tájékozódni mindig az adott ország magyarországi nagykövetségén érdemes, mivel ezek a lehetőségek, pár kivételtől eltekintve, általában nem kerülnek be a hazai pályázati rendszerekbe.

A cikket Gueth Péter, a WanderWell túravezetője írta.

Hasonló bejegyzések

Kedvenc bejegyzések

Batu barlangok, és a háború istenének szentélye

Az ébredő trópusi nap első sugarai áttörve az ólmos ködön, bevilágítják Batu Caves meredek sziklafalait. A mészkőszirtek között megbújó barlangtemplom tátongó szája fölött színes...

Toraja, ahol a holtak velünk élnek

Vannak különös helyek a Földön, ahol nem számít a halál. Ahol nem szakad ketté az élők és a holtak birodalma, ahol nincs áthidalhatatlan szakadék az e világ és a túlvilág között.

Borobudur

Az egzotikus Jáva szigetén, füstölgő vulkánokkal, ködben lebegő trópusi erdőkkel és élénkzöld rizsföldekkel körülölelve fekszik a világ legnagyobb buddhista temploma, a Borobudur. Az 1200 évvel...