Teide, holdbéli táj Tenerifén

Tenerife a Kanári-szigetek közül a legnagyobb és leglátogatottabb, ami nem is csoda, hiszen természetföldrajzi sokszínűségével garantáltan elbűvöli még a világlátott utazókat is. Tenerife egyik legnagyobb vonzereje a sziget közepén emelkedő Teide vulkán, és csak igen kevesen tudják, hogy valójában milyen különleges hegyről is van szó.

Óriásvulkán

A hegycsúcs Tenerife és a Kanári-szigetek szimbóluma, az Atlanti-óceán és Spanyolország legmagasabb pontja. Azonban nem csak a sziget közepén magasodó hegy, hanem tulajdonképpen az egész sziget maga egy óriásvulkán, ami  – a Hawaii-szigetekhez hasonlóan – az évmilliók során a tengerfenékről ,,nőtt” a vízfelszín fölé. Ezáltal valós magassága nem a tengerszinttől számítandó, hanem az óceán fenekétől, mely méretekkel a Föld harmadik legmagasabb hegyének és egyben vulkánjának minősül!

Holdbéli táj az esőerdők és strandok felett

Tenerife térképére pillantva látható, hogy a sziget központi részét egy 300-700 méter magas peremmel körbeölelt, óriási kaldera alkotja, mely egy évmilliókkal ezelőtt beszakadt vulkáni kráter maradványa. Ebben a ,,tálban” csücsül a legfiatalabb vulkáni kúp, amit a Teidének nevezünk. Az utak szerpentinezve kapaszkodnak fel a kaldera pereméig, amit csak néhány helyen tör át egy-egy hágó. Ezeken áthaladva egy egészen más világ tárul a szemünk elé: a magashegységi sivatag birodalma. A kaldera pereme megfogja a csapadékot hozó felhőket, így a kb. 2000 méteres magasságban fekvő fennsíkon a szárazság és a szélsőséges hőingás az úr.

Látnivalók a Teide Nemzeti Parkban

Az éghajlati tényezők és a vulkanikus kőzetek páratlan sziklaformákat hoznak létre,melyek közül a legismertebb a Roques Cinchado. Érdekesség, hogy a szikla alsó része keskenyebb, mert ott a puhább kőzetet jobban pusztította az erózió, így alakult ki a mai, óriási felkiáltó jelre hasonlító alakja. A sziklaalakzatok mellett látogasd meg a Boca de Tauce kilátópontot, ahonnan a legszélesebb panoráma nyílik a Teide csúcsára, sétálj egyet a fehér habkővel borított vulkanikus mezőn, a Minas de San Jose-n, és keresd fel a kaldera nyugati részén az endemikus kanárifenyő alkotta erdőket!

Holdbéli táj Tenerifén a Teide nemzeti parkban
Pécsi Linda képei. Instagram: pecsilinda

Ha a Teide csúcsa az úti cél

Amennyiben szeretnéd meghódítani az Atlanti-óceán csúcsát, két opció közül választhatsz. Az egyik természetesen, hogy gyalog küzdöd le a mintegy 1500 méteres szintkülönbséget. Az útvonal a Sendero de Montana Blanca parkolótól indul, és mintegy 8 km, ami nem tűnhet soknak, de a jelentős szintkülönbség, és a néhol nagyon meredek, sziklás terep csak tapasztalt túrázóknak való, valamint azt se felejtsük el, hogy itt már csaknem 4 ezer méteres magasságba kell felkapaszkodni! Népszerű program a napfelkelte megtekintése a csúcsról, mely esetben célszerű a hegyen található Altavista menedékházban tölteni az éjszakát (vagy helyette egész éjjel csodálni a fényszennyezéstől mentes égbolton ragyogó milliárd csillagot:-) és hajnalban indulni a csúcsra. Különlegesség, hogy a nap sugarai a Teide háromszög alakú árnyékát az óceánra vetik, így létrehozva a világ legnagyobb árnyékát!

Ha nem érezzük magunkat kellően sportosnak egy ilyen kihíváshoz, akkor válasszuk a felvonót, ami 3500 méteres magasságig visz fel. Az utolsó 200 métert itt is gyalogosan kell megtenni a hegy legtetejére.

A csúcsról varázslatos panoráma tárul elénk Tenerifére, a Kanári-szigetekre, és a végtelen Atlanti-óceánra! A páratlan kilátás mellett a kövek közül feltörő kénes gőzök-gázok is lélegzetelállítóak lehetnek, melyek emlékeztetnek arra, hogy egy ma is aktív vulkán tetején állunk.

Nagyon fontos, hogy a Teide látogatása engedélyköteles, mind a felvonóval, mind a gyalogosan történő feljutás esetén is! Ezt célszerű utazásunk előtt hónapokkal kiváltani, hogy biztosan legyen szabad időpont. Az engedély csak akkor nem szükséges, ha este 6 és reggel 9 között tartózkodunk a csúcson, illetve, ha a felvonó nem jár (ami az erős szél miatt gyakran megesik).

A Teide és a teljes kaldera nemzeti park, valamint az UNESCO Világörökség részét képezi.

Tenerife a kalandutazók Mekkája

Látható tehát, hogy Tenerife jóval többet tartogat, mint a tengerparti üdülővárosok és strandok láncolata. A Teide igazi kuriózum a szigetek és a vulkánok világában, kihagyhatatlan programja egy tenerifei látogatásnak. A Teide mellett Tenerife más pontjai is tökéletesek a kalandutazáshoz, és aktív kikapcsolódáshoz. Ez a videó egy ilyen kalandtúrán készült.

A cikket Pécsi Linda, a WanderWell túravezetője írta.

Hasonló bejegyzések

Kedvenc bejegyzések

Batu barlangok, és a háború istenének szentélye

Az ébredő trópusi nap első sugarai áttörve az ólmos ködön, bevilágítják Batu Caves meredek sziklafalait. A mészkőszirtek között megbújó barlangtemplom tátongó szája fölött színes...

Toraja, ahol a holtak velünk élnek

Vannak különös helyek a Földön, ahol nem számít a halál. Ahol nem szakad ketté az élők és a holtak birodalma, ahol nincs áthidalhatatlan szakadék az e világ és a túlvilág között.

Borobudur

Az egzotikus Jáva szigetén, füstölgő vulkánokkal, ködben lebegő trópusi erdőkkel és élénkzöld rizsföldekkel körülölelve fekszik a világ legnagyobb buddhista temploma, a Borobudur. Az 1200 évvel...