Ahova turistaként szinte lehetetlen bejutni, pedig megéri

Számtalan lenyűgöző hely található bolygónkon, ahová hiába vágyakozunk, mégsem juthatunk el. Az Amazonasz dzsungeleinek mélye, az Antarktisz jeges kontinense, a Himalája égbetörő csúcsai, vagy az óceánok többezer méteres mélyégei csak a nagyon kevesek és a speciálisan felkészültek számára engednek bepillantást. Viszont vannak olyan területek is, ahová egy átlagembernek sem lenne nehéz eljutni, mégis, alig akadnak páran, akik elmondhatják magukról, hogy már megfordultak itt.

Athosz-hegyi Köztársaság

A Vatikánról, mint a világ legkisebb városállamáról, mely egyben a katolikus vallás központja, már mindenki hallott. Azt azonban kevesen tudják, hogy a római pápa székhelyének megvan a párja a keleti ortodox kereszténységben. Ez a hely Görögország északi részén, a Halkidikí-félsziget csücskén található Athosz-hegyi Köztársaság, ahol a szerzetesek ma is évezredes hagyományaikat követik. A területen húsz kolostor található, ahol kizárólag a 21. életévüket betöltött ortodox vallású férfiak élhetnek. Nőknek, gyermekeknek, illetve eunukoknak szigorúan tilos az Athos-hegyi szerzetes állam területére lépni. Magyar állampolgárságú férfiak kizárólag útlevél, és a Szalonikiben található zarándokhivatalban kiállított vízum birtokában léphetnek be, azonban a látogatók száma pár tíz főre van korlátozva naponta, így ezt a látogatást is érdemes évekkel korábban megtervezni.

Athosz hegyi köztársaság keresztény kolostor

Észak-Korea

A Koreai-félsziget északi részén fekszik a világ egyetlen kommunista királysága. Jóllehet önmagukat Koreai Népi Demokratikus Köztársaságnak nevezik, melynek legfelsőbb vezetőjét hivatalosan megválasztják, mégis már harmadik generáció óta száll apáról-fiúra a tisztség. Észak-Korea 1953-tól kezdve a világtól teljesen elzártan él, egyénileg lehetetlen az országba belépni. Kizárólag előre szervezett csoportos utazással van lehetőség ellátogatni a világ legszigorúbb vasfüggönye mögé, melynek azonban komoly feltételei vannak. A turisták csak a számukra kötelezően kirendelt helyi idegenvezetőjük kíséretében, kizárólag előre kijelölt útvonalakon közlekedhetnek, és csak olyan helyszíneket látogathatnak meg, melyek szerepelnek a programban. Önálló kalandozásra nincs lehetőség, pontosabban nem érdemes vele kísérletezni. Spontán módon még egy ártatlan szelfit sem tanácsos lőni, mert könnyen tűnhet az ember nyugati kémnek a paranoid államapparátus szemében.

Hogyan lehet bejutni Észak-Koreába

Bhután

India és Kína tibeti régiója által határolt kis magashegyvidéki ország hasonlóan elzárkózik az idegen látogatók kíváncsi tekintete elől. Bhután egy buddhista királyság, ahol a GDP helyett a nemzeti összboldogságot mérik, és a lakosságot próbálják megóvni a globalizáció káros hatásaitól. Bhutánban, utolsó országként a világon, csak 1999-ben vezették be az internetet, és tették lehetővé a televíziózást. Az ország területének hatvan százalékát erdő borítja, és a meredek hegyi lejtőkön mezőgazdasággal, állattartással foglalkoznak. Az ide látogató turistának a kötelezően megváltott vízumon felül nagyjából napi 250 amerikai dollárt kell fizetnie, mely magában foglalja az ellátás költségeit. A himalájai királyság bizonyos régiói teljesen elzártak, míg mások speciális engedéllyel külföldiek számára is látogathatók. Paro városánál található az ország egyetlen nemzetközi repülőtere, mely az egyik legnehezebben megközelíthető légikikötő a világon. Kizárólag a bhutani nemzeti légitársaság, a Druk Air nyolc, speciálisan kiképzett pilótája képes itt landolni, feltéve, ha megfelelőek a látási viszonyok.

Hogyan lehet bejutni Bhutánba

Hang Son Doong barlang, Vietnám

Az ország középső részén húzódó Vietnámi-hegységben található a világ legnagyobb barlangja. Gyors folyású földalatti folyója partján, a felülről érkező napfény hatására buja trópusi erdő alakult ki benne, mely fölött olykor vékony felhőrétegek is lebegnek. A barlang méretei akkorák, hogy könnyedén elférne benne egy negyven emeletes felhőkarcoló. Ha azonban látni szeretnénk ezt a csodálatos földalatti paradicsomot, bizony ki kell várnunk a sorunkat. A természetvédelmi területre évente mindössze 500 látogatót engednek. A négy napos barlangászást kizárólag egyetlen helyi utazási iroda szervezésében lehet lebonyolítani, melynek költsége egymillió forint, és egy, nagyjából kétéves várólistára kell hozzá feliratkozni.

Grand Kanyon – Colorado rafting

Ki ne ismerné az arizonai Colorado folyó által hosszú évmilliók alatt kivájt, színesen tekergős, kanyargós szurdokrendszert? Legalábbis képekről. Ha szeretnénk gumicsónakba ugrani és végigevezni a hatalmas sziklafalak között, bizony jó előre kell megterveznünk az utazásunkat, ugyanis itt is akár több éves várakozással kell számolnunk. Létezik egy speciális lottósorsolás, melyen a szerencsés nyertesek beelőzve a várólistát, soron kívül lehetnek e nem mindennapi élmény részesei.

Colorado folyó rafting Grand Canyon

A cikket Gueth Péter a WanderWell túravezetője írta. 

 

Hasonló bejegyzések

Kedvenc bejegyzések

Batu barlangok, és a háború istenének szentélye

Az ébredő trópusi nap első sugarai áttörve az ólmos ködön, bevilágítják Batu Caves meredek sziklafalait. A mészkőszirtek között megbújó barlangtemplom tátongó szája fölött színes...

Toraja, ahol a holtak velünk élnek

Vannak különös helyek a Földön, ahol nem számít a halál. Ahol nem szakad ketté az élők és a holtak birodalma, ahol nincs áthidalhatatlan szakadék az e világ és a túlvilág között.

Borobudur

Az egzotikus Jáva szigetén, füstölgő vulkánokkal, ködben lebegő trópusi erdőkkel és élénkzöld rizsföldekkel körülölelve fekszik a világ legnagyobb buddhista temploma, a Borobudur. Az 1200 évvel...