Erdély a mélyben

Erdély vidékei számos természeti csodát rejtenek. A magas havasokban kiváló úti célokat találnak maguknak a hegyek szerelmesei. Az évszázados falvak és városok kulturális kalandozásokra hívnak. Azonban bőven akad látnivaló a föld alatt is. Barlangok, bányák, vulkanikus hasadékok őrizgetik nem mindennapi kincseiket. Az alábbiakban Erdély néhány mélyben rejlő vidékére látogatunk el.

Parajdi sóbánya

Parajd az erdélyi Sóvidék egyik leghíresebb települése. A Székelyföld e tájegysége sok évszázados múlttal rendelkezik a sóbányászat területén. Már a római időkben is bányásztak itt a fehér aranyból, mely nem csak ételízesítőként, de a kereskedelem fontos csereeszközeként is szolgált egykoron. A parajdi sótömb Európa egyik legnagyobb kitermelhető sókészlete, mely 2700 méteres mélységig hatol a föld alá. A sós levegő jótékony hatása az ókor óta közismert. Légzőszervi betegségek, fertőzések, asztma és stressz esetén a friss tengeri szellő csodákra képes. A 19. század óta tudott, hogy a sóbányák levegője szintén gyógyító erővel bír. Parajdon a bánya mínusz 50. szintjén, nagyjából 120 méter mélyen alakítottak ki gyógyító és látogató központot, ahová autóbusszal lehet leutazni. A hatalmas, kivilágított csarnokok olyanok, mintegy földalatti város. Játszótér, mozi, étterem, kápolna, kiállítótér, mini kalandpark és még néhány rekreációs lehetőség várja a látogatókat. Ha el akarjuk kerülni a tömeget, érdemes inkább a tavaszi, illetve az őszi hónapokat választani, mert nyáron akár 3000 ember is megfordulhat itt naponta. Ha szeretnél jegyet vásárolni, itt megteheted.

Parajdi sóbánya Erdélyben

Tordai sóbánya

A Kolozs megyei Torda városában található sóbánya egészen szürreális helyszín. A Michelin útikalauz háromból két csillaggal díjazta e föld alatti látványosságot. Bár Tordán már közel 90 éve nem folyik kitermelés, a bánya tárnái egyre növekvő érdeklődésre tartanak számot. A 2008-2010 között felújított és átalakított földalatti város tartogat néhány meglepetést. A Visszhangok termében a hang akár hússzor is visszaverődhet a kacskaringós járatokból, a 90 méter belmagasságú Mária Terézia-tárnában sóvirágok nyílnak a sóvízesés mellett, ahol akár csónakázhatunk is a néhol hat méter mély földalatti tavon. A Rudolf-tárna amfiteátrumában előadásokat, koncerteket és filmvetítéseket rendeznek, és itt forog körbe a világ egyetlen földalatti óráskereke. A tordai sóbánya ezeken kívül még számos sportolási, pihenési és gyógyulási lehetőséget kínál a látogatóknak. A tárnák szépsége és különleges atmoszférája miatt azoknak is megéri ellátogatni ide, akik egyébként nem szeretik a vidámparkszerű kikapcsolódásokat. Részletekért látogass el a sóbánya weboldalára.

Tordai sóbánya Erdély

Verespataki aranybánya 

Az arany maga a gazdagság és a hatalom. A birtoklásáért folytatott küzdelem az ősidők óta lázban tartja az emberiséget. Erdély hegyei számtalan kincset rejtenek. Közülük az egyik leghíresebb és leghírhedtebb a verespataki (Roșia Montană) aranybánya. Verespatak igazi bányász település, már a rómaiak is vésték és őrölték itt a köveket a romolhatatlan fém megtalálásának érdekében. A becslések szerint közel 330 tonna arany és 1600 tonna ezüst rejtőzik itt a mélyben, melynek kinyerésére egy nemzetközi vállalkozás alapult a közelmúltban. A bányászathoz olyan ciános technológiát kívántak alkalmazni, mely kipusztította volna az életet egy több, mint 16 négyzetkilométeres területen. Több település, köztük a sokszázados múltú Verespatak is áldozatul esett volna. A bányavállalat jóval áron felül, egyesével vásárolta fel a lakóházakat, hogy így bírja elköltözésre az itt élőket. Azonban komoly nemzetközi összefogással, közel két évtizedes küzdelemmel, úgy tűnik, végleg sikerült megállítani a projektet. A régi bánya kacskaringós tárnáiba 150 lépcsőfok vezet le, ahol egy múzeum is található. A sziklafalakban futó aranytelérek látványa különös érzéssel tölti el az ide látogatókat.

Aranyosfői jégbarlang – Erdély

Az Erdélyi-szigethegységhez tartozó Bihar-hegység legkülönlegesebb látnivalója az Aranyosfői (Szkerisórai) jégbarlang. A legenda szerint régen egy sárkány lakott a járatokban, aki a gajnai leányvásárról mindig elrabolta a legszebb menyecskéket. A különös föld alatti jégformák az ő palotájának a maradványai. A barlang 1165 méteres magasságban nyíló bejáratát Belényes, Felsőgirda (Gârda de Sus) felől érkezve, egy keskeny betonút végén található parkolóból gyalogosan érhetjük el. A belépőjegy megváltása után vaslépcsőkön mászhatunk le az 50 méteres mélységbe. A barlangban található 75000 köbméternyi jég nagyjából 3500-4000 éves. Köszönhetően a különleges geológiai elhelyezkedésnek, az évi átlaghőmérséklet nulla fok alatt van. A járatok és termek egy része nem látogatható, azonban a bejárható helyszínek, mint például a Nagyterem, Templom és az Előcsarnok lenyűgözőek. A fentről lelógó és alulról felfelé növő jégcseppkövek látványa valóban azt a hatást kelti, mintha egy különös, elvarázsolt palotában járnánk. Érdemes melegen öltözni és fejlámpát vinni.

Aranyosfői jégbarlang Erdély

Torjai Büdös-barlang 

A Kovászna és Hargita megyék határán fekvő Torjai-hegységben, Bálványosfürdő üdülőtelep mellett eregeti magából bűzös gázait a torjai Büdös-barlang. A mélyben zajló vulkáni tevékenységnek köszönhetően ez Európa legnagyobb mofettája. A barlang nem természetes úton jött létre, eredetileg egy hajdani kénbánya elhagyott tárnája volt, melynek bejáratát a 19. század végén alakították át. A mofetta, vagyis gázfürdő főként szén-dioxidból áll, de tartalmaz kén-hidrogént is, és ennek köszönheti szúrós, kellemetlen szagát. A Büdös-barlang most valójában egy 14 méter hosszú üreg, melynek falára a felszivárgó gázokból terméskén rakódik ki. Mindig figyelni kell a gáz szintjére, mert belélegezve könnyen fulladáshoz vezethet. Éppen ezért a mélyebben fekvő járatok nem látogathatók. Azonban az erekre nagyon jó hatással van a vulkáni gáz, érszűkület, reuma és más mozgásszervi betegségek esetén hatékonyan alkalmazható. A torjai Büdös-barlang igazi száraz fürdő, melynek gyógyhatását évszázadok óta ismerik és használják a helybéliek.

A cikket Gueth Péter, a WanderWell túravezetője írta.

Hasonló bejegyzések

Kedvenc bejegyzések

Grúzia ősi barlangvárosai

Grúzia tájai rendkívül változatosak, feltöltött alföldekkel, zárt medencékkel és állandó hóval fedett, ötezer méteres magashegységekkel egyaránt találkozhatunk. Az ország különleges természeti és történelmi öröksége...

Bali – sziget a világok között

Bali helye a térképen Az indonéziai Bali szigete, különleges természeti adottságai és lakosainak páratlanul gazdag kultúrája miatt a világ egyik legismertebb idegenforgalmi desztinációja. Indonézia, az Ázsia...

A kávézás kultúrája a Közel-Keleten

A kávézás kultúrája globálisan elterjedt. A nyugati világban szinte magától értetődő, hogy a napot kávéval indítjuk – valaki szertartásszerűen, mások csak egy „felesként” lehúzva...