A madeirai rum

A rum Madeira nemzeti itala. A sziget kellemes, kiegyensúlyozott szubtrópusi éghajlatát nem csak a turisták, hanem a cukornád is szereti. Az itteniek életét évszázadokig meghatározta e növény termesztése, melyből cukrot és rumot is nagy mennyiségben állítottak elő.

A rum alapanyaga a cukornád

A cukornád eredetileg délkelet-ázsiai és csendes-óceáni szigeteken honos, ahol kezdetben takarmányként hasznosították. Az arabok hódításai során jutott el Európába, ahol a földközi-tengeri szigetekre (Ciprus, Kréta, Szicília) telepítették be, de ezek a területek nem voltak ideálisak a növény számára.

A cukornád a rum alapanyaga

Madeira a cukor nagyhatalom

Madeirát 1420-ban fedezték fel portugál hajósok, akiket a szenvedélyes felfedező portugál herceg, Tengerész Henrik küldött a vidékre, tisztázandó a szigetről szóló szóbeszédeket. Madeira hivatalos felfedezése után csakhamar világossá vált, hogy az itteni szubtrópusi éghajlat tökéletes a cukornád számára, így hamarosan maga Tengerész Henrik parancsolta meg a  betelepítését, melyhez a növényeket Szicíliából hozták. A terv rendkívül sikeresnek bizonyult, 1500-ra Madeira lett a világ legnagyobb cukor exportőre, innen látták el Portugália mellett Angliát és Flandriát is.

Madeira cukor és rum nagyhatalom

Az első rabszolgák

A cukornád termesztés érdekében a sziget természetes növénytakarójának nagy részét kiirtották. Madeirán dolgoztattak először rabszolgákat az ültetvényeken, főleg kanári-szigeteki guancsokat és észak-afrikaiakat, megalapozva ezzel a később alkalmazott modellt a világ többi részén.

Az elképesztő gazdagság azonban nem tartott sokáig: Dél-Amerika felfedezése után ott is megindult az ültetvények telepítése, és az ottani hatalmas termőterületekkel Madeira már nem tudta felvenni a versenyt. Az ültetvényeket elhagyták vagy áttértek más növényekre (pl. szőlő), és sokan vissza vándoroltak Európába. A 19. században kis mértékben újra fellendült a cukornád-ipar, a szőlőt kipusztító filoxéra nyomában, de az 1400-1500-as évek fénykora már többet nem tért vissza.

Cukornád szüret

A cukornád szürete márciustól májusig tart. A levágott szárakat a levelektől megtisztítják, majd forgó gépekkel összezúzzák. A gépeket először emberi erővel hajtották, majd ökröket használtak, később pedig gőzzel hajtották őket. Európa utolsó működő gőzmalma Madeirán található. A zúzás után préselés és forró vizes áztatás következik, így nyerik ki a további folyamatok alapját jelentő szirupot. Attól függően, hogy rum vagy cukok készül, illetve ezek közül is melyik fajtát szeretnék előállítani, további hosszas feldolgozási folyamaton megy végig a kinyert szirup.

cukornád a rum alapanyaga

Hogyan készül a rum?

A rum tulajdonképpen cukornád párlat. A rumot a cukornád feldolgozása során keletkezett szirup, vagyis melasz erjesztésével állítják elő. A melasz a kristályosítás után visszamaradt, sűrű, méz szerű anyag, aminek még mindig elég magas a cukortartalma az alkohol előállításához. Ezt a melaszt élesztő segítségével erjesztik, majd, ha a mester jónak ítéli az anyagot, lepárolják (desztillálják). Ezzel a tradicionális módszerrel készítik az ipari rumot, ami az összes rum 97%-át adja.

a melasz a rum elkészítésének kiindulópontja

A francia módszer

Van azonban egy másik módszer is, amivel az úgynevezett mezőgazdasági rumot, vagy francia típusú rumot készítik. Neve onnan ered, hogy az eljárást a francia gyarmatokon alkalmazták. Ekkor nem a melasz az alapanyag, hanem a rumot közvetlenül a cukornád levéből erjesztik és párolják le. Ezzel a módszerrel megmarad az alapanyagra jellemző karakter, vagyis a növényi, földes íz.

Ízesítés és kategorizálás

Mindkét folyamat következő lépése a rum fűszerezése és/vagy érlelése. A folyamat elsősorban a helyi hagyományoktól és a mesterek által alkalmazott részben titkos módszerektől és összetevőktől függ. Így a rum tipikusan olyan ital, amiből számtalan verzió készülhet. Ebből adódóan a kategorizálása igen sokféle lehet. A legegyszerűbben az árnyalatuk alapján lehet elkülöníteni őket, ami szerint fehér, gold, sötét, érlelt és fűszerezett rumokat különböztetnek meg.

a rum különféle módokon készül

A Madeira rum 

Madeirán a rumot közvetlenül a cukornád levélből desztillálják, így mezőgazdasági típusú, különösen markáns ízű, zamatos a végeredmény. A madeirai rum szabvány szerint minimum 37,5% alkoholtartalmú. Színét kizárólag karamell hozzáadásával lehet szabályozni – ettől lesz barnás, érlelni pedig csakis tölgyfahordókban lehet, minimum 3 évig. A szabványoknak köszönhetően a madeirai rumok ezért nagyon magas minőségűek. A madeirai rum címkéjén a Aguardente de cana feliratot kell keresni.

Madeirai rum hordókban

Természetes és érlelt rumok

A madeira rumok két fő kategóriáját aszerint különítik el, hogy érlelték-e vagy sem. A nem érlelt rumok a természetes rumok, utóbbiak pedig az érleltek. Utóbbi fajtákat 3 éves kategóriákra bontják, így: 3-6-9-12 stb. éves rumokat kategorizálnak, 25 évvel bezárólag. Ha érlelt madeira rumot szeretnénk,a palackon a ,,velho” kifejezést kell keresnünk. Ez a típus a méz, aszalt gyümölcsök, a diófélék, a dohány és a kávé jegyeit hordozza, míg a természetesen rumok könnyedebb, édeskés, ásványos aromájúak.

természetes rum és érlelt rum

Poncha a madeirai koktél

A rum az alapja Madeira nemzeti italának, a poncha-nak. Ez a koktél madeirai fehér rumból, cukornádmézből és citromból készül. Alapverzión kívül sok változata létezik, melyeket különféle gyümölcslevek hozzáadásával készítenek. Sok bárnak megvan a titkos hozzávalókból készített, saját, egyedi verziója.

rumból készült koktél a poncha

Madeirai szeszfőzdék

Madeirán ma négy szeszfőzde működik. Az Engenhos Do Norte 1927 óta gyárt rumot és ma ez a legnagyobb cég a piacon. A madeirai szupermarketekben és reptéren elsősorban az ő termékeikkel fogunk találkozni. Széles termékpalettát kínál, köztük a Rum 970 márkát is, ami az egyik legelterjedtebb. Az Egenhos Do Calheta is nagyobb szereplő, de az üzem elsősorban poncha alapanyaghoz és a helyi piacra gyárt. További két gyártó a L’Engenho Novo, és az O Reizinho rumot készítő családi vállalkozások.

Madeirán több rum főzde található

 

Írta: Pécsi Linda
a WanderWell túravezetője

 

 

Hasonló bejegyzések

Kedvenc bejegyzések

Grúzia ősi barlangvárosai

Grúzia tájai rendkívül változatosak, feltöltött alföldekkel, zárt medencékkel és állandó hóval fedett, ötezer méteres magashegységekkel egyaránt találkozhatunk. Az ország különleges természeti és történelmi öröksége...

Bali – sziget a világok között

Bali helye a térképen Az indonéziai Bali szigete, különleges természeti adottságai és lakosainak páratlanul gazdag kultúrája miatt a világ egyik legismertebb idegenforgalmi desztinációja. Indonézia, az Ázsia...

A kávézás kultúrája a Közel-Keleten

A kávézás kultúrája globálisan elterjedt. A nyugati világban szinte magától értetődő, hogy a napot kávéval indítjuk – valaki szertartásszerűen, mások csak egy „felesként” lehúzva...