Az Édenkert nektárja – a nyolcezer éves grúz borkészítés nyomában

Grúzia a borkészítés őshazája. A világ első szőlőből készült erjesztett italát e nagy múltú kaukázusi ország napfényes dűlőin készítették, méghozzá egészen különleges módon. Az ősi eljárást ma is alkalmazzák, melyhez a világ legrégibb szőlőfajtáit használják fel.

Borkészítés az Édenkertben

A szőlőművelés és a bor kétségtelenül kultúránk egyik alappillére, amely már évezredekkel ezelőtt meghódította a nyugati világot. A Biblia szerint Noé ültette el az első szőlőtőkét az özönvíz elvonulása után az Ararát-hegy oldalában, hogy részegítő italt készítsen belőle. A hagyomány szerint ez a szőlőtőke egyenesen az Édenkertből származott. A történészek bizonyos szempontból osztják ezt a nézetet: a bor valóban egy édenkertből, a Kaukázus déli lejtőin fekvő Grúziából származik.

Grúz borkészítés

A bor neve: ghvino

Grúzia területén már a késő kőkorszakban éltek letelepedett törzsek. A mai Tbiliszitől északkeletre, Kakheti régióban ők kezdtek a világon elsőként szőlőművelésbe és borkészítésbe már az ie. 6. évezredben.

Régészeti feltárások találtak itt termesztett, bornak való szőlőből (Vitis vinifera) származó, nyolcezer éves magleletet, ahogyan a bor érlelésére használt agyagedényeket, azaz kvevriket is, melyekben egyidős borkősav-maradványok is voltak.

A borkészítés Grúziából lassan átterjedt a környező területekre: Anatóliába, Egyiptomba, később az ókori Görögországba és a Római Birodalomba is. De találtak hétezer éves, szőlőművelésre utaló leleteket Kínában is.

Ráadásul a grúzok ősi szava a borra a ‘ghvino’, mely az etimológusok szerint a modern nyugati nyelvekben fellelhető ‘vino, wine, wein’ szavak őse.

a grúz borkészítés a legősibb a világon

Kvevri – a földbe ásott bor

A borkészítéshez használt ősi agyagedényeket, a kvevriket ma is alkalmazzák. Ezeket beássák a földbe, és onnan soha többé nem veszik ki. A grúzok úgy tartják, hogy a kvevri él, bort ad, majd ott, a földben elásva “múlik ki”.

Maga a technológia egyszerű. Az akár több hektós kvevri belső falát először cseresznyefa kéreggel tisztára súrolják. Ezután következhet a préselt szőlőlé betöltése. A tradicionális eljárás szerint a kvevribe belekerül a szőlő héja, a magja, a szár és a levéldarabok is – tisztítás nélkül. Ezután az edényt viaszos fedéllel lezárják. A munka további részét már a természet végzi. A fermentációhoz nagyjából fél évre van szükség. Ezután a bort leszűrik és palackozzák.

a grúz borkészítés titka a földbe ásott agyagkorsó

A borkészítés az élet és halál körforgása

Bár Grúzia területén birodalmak jöttek és mentek, királyságok, hódítók uralták a vidéket, de az ősi borkultúra megmaradt. A grúzok nemzedékről nemzedékre adják tovább borkészítési technológiájukat, mely több is, mint technológia: amint a helyiek mondják, ez maga az élet és halál körforgása.

A szőlő és a kvevri bor a grúz kultúra egyik legfontosabb eleme. A helyi ábécé betűi szőlőindát formáznak, a modern Grúziát megalapító Szent Nino pedig a hajából és szőlővesszőkből font kereszttel térítette meg a helyieket a kereszténységre. Szent Nino tisztelete ma is kiemelkedően fontos az egyszerű grúz földművesek számára is, a bor készítése pedig – ahogy ők mondják – a DNS-ük része.

A szovjetek már a pincében vannak

Miután 1921-ben a Szovjetunió bekebelezte Grúziát, a hagyományos borkészítésnek átmenetileg befellegzett. A bortermelők elvesztették földjeiket, a kolhoz törvény alapján maximum 1 holdnyi háztájijuk lehetett, a termés nagy részét pedig be kellett szolgáltatniuk. Grúzia átállt a nagyüzemi, orosz piacra szánt, gyatra, félédes borok tömeggyártására. Csak Kakheti régióban 500 őshonos fajtát pusztítottak ki véglegesen.

grúz borkészítés a szovjet időszak alatt

Néhány termelőnek szerencséje volt: Sztálin kedvenc bora, a Mukuzani természetesen továbbra is az ősi módszerek szerint készülhetett. Viszont az egyszerű grúzok ha maguknak akartak bort készíteni, kénytelenek voltak a hegyoldalak, falusi árokpartok vadszőlőit szüretelni. Az 1980-as években évente több, mint 400 000 tonna, Oroszországba szánt, kommersz bor készült Grúziában és ennek egyetlen cseppje sem látott kvevri agyagedényt.

1991-ben, a Szovjetunió összeomlásának évében aztán ez a piac is összeomlott, a grúz bortermelés volumene a tizedére esett vissza. Ez a mennyiség még mindig orosz piacra készült, egészen 2006-ig, amikor Putyin – válaszul az akkori nyugatbarát helyi kormány intézkedéseire – betiltotta a grúz borok importját. Ezzel a gyatra grúz tömegbor el is tűnt a piacról.

A bor a vérem és a mindenem

2013-ben újabb fordulópont következett be azzal, hogy az UNESCO a világörökség részévé tette a kvevris borkészítést. Azóta a nyugati világ újra felfedezi az ősi bort, és a piac dinamikusan növekszik. Kakhetiben egyre-másra nyílnak a hagyományos érlelésre alapító borászatok. “Ilyen túlélési történettel a világ legrégebbi bortermelő módszere kiérdemelte a védelmet” – mondja egy helyi termelő, és hozzáteszi a grúz borászok mottóját: „Ez az én vérem, és ez a mindenem, mert minden nap minden órájának minden percét a szőlőskertemben való munkával töltöm”.

a grúz borkészítés ma UNESCO védelem alatt áll

 

Írta: Kovács Péter
a WanderWell túravezetője

 

Hasonló bejegyzések

Kedvenc bejegyzések

Grúzia ősi barlangvárosai

Grúzia tájai rendkívül változatosak, feltöltött alföldekkel, zárt medencékkel és állandó hóval fedett, ötezer méteres magashegységekkel egyaránt találkozhatunk. Az ország különleges természeti és történelmi öröksége...

Bali – sziget a világok között

Bali helye a térképen Az indonéziai Bali szigete, különleges természeti adottságai és lakosainak páratlanul gazdag kultúrája miatt a világ egyik legismertebb idegenforgalmi desztinációja. Indonézia, az Ázsia...

A kávézás kultúrája a Közel-Keleten

A kávézás kultúrája globálisan elterjedt. A nyugati világban szinte magától értetődő, hogy a napot kávéval indítjuk – valaki szertartásszerűen, mások csak egy „felesként” lehúzva...