Ezért utazz Grúziába

Grúzia változatos tájaival, vadregényes hegyeivel és multikulturális fővárosával, Tbiliszivel évről évre népszerűbbé válik. Sőt, folyamatos rekordokat dönt turisztikai látogatottságában. Míg 2010-ben a 2 millió ember vágott neki a kaukázusi országnak, addig 2019-ben 9,3 millió! Évről évre meredeken növekszik a szám, amelyért az ország tudatosan tesz: 2016-ra elkészült a Nemzeti Turisztikai Fejlesztési Stratégiájuk, amelyben rögzítették a következő 10 év teendőit a fenntartható turizmus jegyében. A sí és tengerparti úti célok mellett kulturális-oktatási-, rekreációs-, egészség és spa-, kaland-, vidéki- és MICE turizmust fejlesztik. Grúzia egyre bővülő kínálata mellé mi most kerestünk három okot, amiért mindenképp érdemes ellátogatni ide.

Az ország a túrázók Mekkája

Rendkívül változatos tájaknak lehetünk felfedezői a Fekete-tengertől a magas hegyekig. A túrázás szerelmeseinek kerüljön bakancslistájára az ország. Azok számára ajánljuk a vidéket, akik szeretnék elkerülni tömeget, és a természet üdítő csendjére és a senki földjére vágynak. A hegyen-völgyön kanyargó ösvényeken ritkán látni turistát, még a legnépszerűbb túra útvonalakon is napi 20-30 emberrel lehet találkozni. A növekedési mutatókból előre jelezhető, hogy ez változni fog. A kényelmes kirándulás szempontjából pozitív fejlemény, hogy az útvonalak mentén kezd kialakulni az infrastruktúra, kávézók, pihenők épültek. Helyi pásztorok kínálkoznak lovaikkal, hogy megkönnyítsék átjutásunkat a legnehezebb terepeken. Azonban megvan veszélye, hogy a hirtelen és gyors fejlődéssel ez átalakul, és a szívélyes, kedves kiszolgálás haszonvadász üzletté válik, amely nyomot hagyhat az autentikus túrázás élményén.

Túrázás Grúziában

A grúz konyha kihagyhatatlan és egyedi

A napi kilométeradag legyaloglása után nehéz tagok és az éhes gyomor megérdemli a finom, meleg étket. Az ország gasztronómiája bőven tartogat kellemes meglepetéseket, egy utazás során 5-6 régió finomságait kóstolhatjuk végig, hiszen hatással volt rá az orosz, az iráni, az azeri és a török konyha köszönhetően a szomszédos népek közös történelmének, sőt még a mediterrán gasztronómia jegyei is megfigyelhetők. A grúzok nagyon szeretnek sok időt és energiát fektetni étkezéseikbe. Megvan ennek az eredménye, változatos fogásaikkal hamar belopják az utazó szívébe magukat. Alapételük a Khachapuri, amely egy sajttal töltött kenyérféle, biztosan van 6-7 féle változata. Sulguni sajttal töltött gombájukat, és a zöldséggel, hússal vagy sajttal töltött tésztabatyujukat, a Khinkalit sem szabad kihagyni. Bátran válogassunk húsételeik közül is.

Ősi történelmével érdemes megismerkedni

Teli gyomorral már fogékonyabb az ember egy kis kultúrára. Tbiliszi tökéletes bemutatóhelye annak, hogy az ország története során hány nép, kultúra fordult meg itt hosszabb-rövidebb időre. Fellelünk a városban posztszovjet betonépületeket, mediterrán óvárost, törökfürdőt, valamint mecsetet, görögkatolikus templomot és zsinagógát is. Minek köszönhető ez a kulturális sokszínűség?  Az ország Ázsia és Európa találkozásánál helyezkedik el, ebből adódik, hogy a terület gyakran volt a nagyhatalmak ütközőterülete. Iráni, török, arab, orosz, grúz, örmény, görög és latin kultúra honosodott meg a fővárosban, amely változatos építészetén végig követhető.

Aki fővárost elhagyva kihelyezett történelem órára vágyik, izgalmas felfedezést tehet a Truso völgyben. Grúzia északnyugati vidékén, a Kaukázus legmagasabb hegyei között 600-800 éves erődrendszerekre bukkanhatunk. Erről a vidékről készítettünk egy drónvideót is. A középkori világot idézik meg a különleges építészeti remekek. A környéken egy elhagyatott oszét kis falu, Ketrisi, és geotermikus források is megtalálhatóak. Az izgalmas vadon legkönnyebben Kazbegi faluból közelíthető meg, ahol taxisok várják fuvarra készen a turistákat.

Grúzia kincseiből bőségesen válogathatunk, de érdemes mielőbb ellátogatni az országba, hogy a nagy turisztikai fellendülése esetleges negatív hatásait még legkevésbé tapasztaljuk meg. Ez a legjobb pillanat, hogy felkerekedjünk megmászni kietlen hegyeit és megismerjük változatos történelmét. Ha csatlakoznál csapatunkhoz, fusd át kalandtúránk programját.

Te jártál már Grúziában? Ha igen, milyen élményeid voltak? Ha nem, tervezed, hogy mész? Oszd meg velünk kommentben! 

Hasonló bejegyzések

Kedvenc bejegyzések

Batu barlangok, és a háború istenének szentélye

Az ébredő trópusi nap első sugarai áttörve az ólmos ködön, bevilágítják Batu Caves meredek sziklafalait. A mészkőszirtek között megbújó barlangtemplom tátongó szája fölött színes...

Toraja, ahol a holtak velünk élnek

Vannak különös helyek a Földön, ahol nem számít a halál. Ahol nem szakad ketté az élők és a holtak birodalma, ahol nincs áthidalhatatlan szakadék az e világ és a túlvilág között.

Borobudur

Az egzotikus Jáva szigetén, füstölgő vulkánokkal, ködben lebegő trópusi erdőkkel és élénkzöld rizsföldekkel körülölelve fekszik a világ legnagyobb buddhista temploma, a Borobudur. Az 1200 évvel...