Minden, amit tudni kell a marokkói hammamokról

Egy nyilvános marokkói hammam (fürdő) meglátogatása az egyik legjobb módja, hogy megismerkedj a helyiekkel. Ebben a cikkben összeszedtük a hammamokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat és illemszabályokat, hogy a lehető legtöbbet tudd kihozni ebből a megtisztító és kulturális élményből.

Hogy néz ki egy hammam belülről?

Amikor belépsz egy törökfürdőbe, a recepción kifizeted a belépti díjat (kb. 5-10 dirham), majd továbbmész az öltözőbe, ahol átveheted a fürdőruhádat. A legtöbb helyen nincsen öltözőszekrény típusú tároló, de a személyzet figyelni fogja a holmidat. Nagyon ritka, hogy ruhákat vagy cipőket lopnak el egy hammamból, de nem szabad értékes tárgyakat vinni a fürdőbe. Öltözés közben tekerj egy törülközőt magad köré – a teljes meztelenség sértőnek számít!

Az öltöző emellett gyakran az a helyiség is, ahol az emberek pihenhetnek fürdésük után. Sok hammamban szolgálnak fel kávét vagy teát ebben a teremben.

Az öltözőn túl három, falakkal elválasztott helyiség található. Az első terem hűvös, a második meleg, a harmadik pedig nagyon forró.

hammam tap

A hammam-szertartás

Miután átöltöztél, a hammamon át vezető út szokás szerint a következő:

 1. Meleg szoba

Itt tudod hozzászoktatni a tested a hammam melegéhez, majd ezt követően tölts meg a rendelkezésedre álló nagy vödrökből kettőt, egyet hideg és egyet meleg vízzel.

A víz egy részét arra használd, hogy megtisztítsd a padlón azt a területet, ahol ülni fogsz. Ezután következik az első mosakodás – ezt elég csak felületesen végezni, hogy az alapvető szennyeződésektől megszabadulj.

 1. Forró szoba

A forró szóba hője kitágítja a pórusokat és megindítja az izzadás folyamatát, ami kihozza az összes rejtett szennyeződést – és nem mellesleg nagyon jót tesz a bőrnek.

Hogy mennyi időt töltesz ebben a helyiségben, az kizárólag tőled függ. Időnként felfrissítheted magad a vödrökben lévő vízzel, bár a legtöbb marokkói a vödrét a meleg szobában hagyja.

 1. Meleg szoba

Miután eleget izzadtál, ideje visszatérni a meleg szobába egy alapos szappanos mosdásra. Használd a vödrökben megmaradt vizet, hogy leöblítsd a szappant és a koszt a testedről és a hajadról. A fürdés befejeztével ne felejtsd el kiüríteni a maradék vizet a vödrökből!

 1. Hűvös szoba

Fürdőzésed végén lépj be a hűvös szobába. Sok hammamban közös zuhany található ebben a helyiségben, így leöblítheted a maradék szennyeződést és izzadságot a testedről. A teremben általában padok is vannak, ahol egy ideig pihenhetsz, és hagyhatod, hogy tested újra megszokja a normális hőmérsékletet.

hammam fürdőzők
Kép forrása: journalistontherun.com/

A “hammam-etikett”

Van néhány dolog, amivel magadra haragíthatod a marokkóiakat egy hammamban. A vízpazarlás ezek közé tartozik. Marokkóban kevés a víz, ezért ha össze-vissza fröcskölsz magad körül, az nagy gorombaságnak számít. Csak annyi vizet használj, amennyi mosdáshoz és öblítéshez szükséges.

Még nagyobb sértés, ha teljesen meztelenre vetkőzöl egy hammamban. A férfi fürdőházakban nincs ezzel kapcsolatban szabály, de a női turistáknak csak akkor szabad mindent levetniük, ha a helyi nők is így tesznek.

A hammamok a megtisztulás mellett fontos társadalmi funkcióval is rendelkeznek. Ez különösen igaz a “hagyományosabb” nőkre, akik szinte csak a hammam-látogatás erejéig hagyják el a házukat. Az emberek szívesen beszélgetnek a fürdőkben, megvitatják a legfrissebb híreket és pletykákat.

Turistaként megeshet, hogy nagy szenzációnak fogsz számítani egy nyilvános hammamban – ne lepődj meg tehát, ha meghívnak egy italra vagy vacsorára!

Mit vigyél magaddal?

A marokkóiak a következő piperecikkeket viszik a magukkal a fürdőbe:

 • szappant
 • sampont
 • súroló kesztyűt
 • törülközőt
 • egy kicsi, műanyag vödröt vagy kannát, amivel a vizet magukra tudják locsolni
 • fürdőruhát vagy extra fehérneműt
 • borotvahabot és borotvát

hammamokban általában árulnak utazó méretű sampont és szappant. Ha lehetőséged van, vásárolj „sabon beldi”-t – ez egy különleges, fekete olívaolajból készült szappan, amit a legtöbb piacon megtalálhatsz. Érdemes megkérdezni, hogy „ghasoul” -t vagy „rhassoul” -t árulnak-e – ez egyfajta láva-agyag, amit bőrradírként használhatsz. A fürdő recepcióján törülközőt is bérelhetsz néhány dirhamért. Súroló kesztyűt (kiis) és műanyag vödröt drogériákban vagy a piacon tudsz vásárolni.

hammam sabon beldi

 

(Miért kell a súrolókesztyű? A fürdőszertartás része, hogy a hammam egyik dolgozója vagy egy barátod ledörzsöli a hátadat – ez egy kulturális dolog, ami a nyugati látogatók szemében idegen lehet, de itt teljesen normális és elfogadott.)

Ha Fezben jársz, keresd fel az Ain Azleten, Marrakechben pedig a Mouassine nyilvános hammamot az igazán autentikus fürdő-élményért!

A cikket Almay Réka írta. 

Hasonló bejegyzések

Kedvenc bejegyzések

Batu barlangok, és a háború istenének szentélye

Az ébredő trópusi nap első sugarai áttörve az ólmos ködön, bevilágítják Batu Caves meredek sziklafalait. A mészkőszirtek között megbújó barlangtemplom tátongó szája fölött színes...

Toraja, ahol a holtak velünk élnek

Vannak különös helyek a Földön, ahol nem számít a halál. Ahol nem szakad ketté az élők és a holtak birodalma, ahol nincs áthidalhatatlan szakadék az e világ és a túlvilág között.

Borobudur

Az egzotikus Jáva szigetén, füstölgő vulkánokkal, ködben lebegő trópusi erdőkkel és élénkzöld rizsföldekkel körülölelve fekszik a világ legnagyobb buddhista temploma, a Borobudur. Az 1200 évvel...