Útmutató a marokkói piacokhoz

Marokkó igazi paradicsom a szuvenír-vadászok számára. Az ország lenyűgöző piacainak felkeresése elengedhetetlen program minden ide látogatónak. Kóborolni a szűk utcácskákban, keresgélni a színes és illatos portékák tengerében, alkudozni a más nyelvet beszélő eladókkal, és az elégedettség, hogy sikerült jó vásárt csinálnod – ez mind a marokkói élmény része! Egyben nagyszerű módja, hogy támogasd a helyi kézműves és termelői vállalkozásokat – a marokkói kézművesek szívüket és lelküket öntik munkájukba, gyakran nemzedékről nemzedékre örökítve a tudást.

Egy marokkói bazár azonban első látásra kissé ijesztőnek is tűnhet. A nagyobb vásárok labirintushoz hasonló sikátoraiban könnyű elkavarodni, mindenhol árusok igyekeznek túladni egymáson, és annyi, de annyi temérdek árut látsz mindenhol, hogy fogalmad sincs, hol kezdj neki a vásárlásnak. 

Ez persze ne tántorítson el! Pihenj meg egy közeli kávézóban, igyál egy mentateát és szívd magadba a vásár forgatagának hangulatát. Ha pedig készen állsz elmerülni szokatlan látnivalók kavalkádjában, összeállítottunk neked egy részletes útmutatót, hogy a lehető legtöbbet hozd ki marokkói bazárlátogatásodból. 

Mi az a souk?

Ha jártál már valaha a Közel-Keleten, nagy valószínűséggel találkozhattál már soukkal. A „souk” az a név, amelyet az arabok piacra vagy bazárra használnak. Hagyományosan a soukok voltak azok a szabadtéri területek, ahol a városon áthaladó kereskedők megállhattak felfrissülni és árut cserélni. Mivel ez viszonylag ritkán történt, ezt a területet egész évben másra használták.

Ahogy az évek során nőtt a kereskedelem és a lakosság száma, úgy váltak a vásárok is egyre gyakoribbá, idővel pedig a souk állandó része lett a városnak, ahol a helyi lakosok és a látogatók feltölthették szükséges készleteiket – manapság pedig itt kaphatók az országra legjellemzőbb kézműves és termelői árucikkek.

Hogyan navigálj keresztül a bazár labirintuson?

A soukokat általában a kereskedők által árult termékek típusától függően részekre osztják. Jellemzően több keskeny kis utca alkot egy souk részt, és az eladott termékről kapja a nevét. Ilyen például az arany souk, a fűszeres souk, a szövetes souk, a bőr souk és így tovább. 

Fontos ismerni a soukok felépítését és történelmi hátterét, elnavigálni bennük azonban egy egészen másik történet. A marokkói (különösen a marrakechi vagy fezi) bazárokban vásárolni, de akár csak végigsétálni rajtuk is kaotikus élmény lehet. Íme néhány tipp, ami segíthet a tájékozódásban:

 • Jegyezd meg, hogy hol léptél be a souk labirintusba! Keress feltűnő cégéreket, termékeket vagy más pontokat, amiket egyszerűen visszakövethetsz bóklászásod során – érdemes lehet akár képeket is készíteni róluk telefonnal.
 • Ha eltévednél, kérj segítséget bármelyik bolt tulajdonosától – ők a legjobbak, ha útbaigazításra lenne szükséged!

Kisokos a marokkói piacokhoz

Figyelj a biztonságra és kerüld el az átveréseket!

A zsebtolvajok és a szaggatók előszeretettel járják a bazársorokat Marokkóban. A cuccaid biztonságban tartása érdekében tartsd a tárcád és az értékeidet a nadrágod elülső zsebében. Ha válltáskád van, igyekezz az egyik kezedet mindig rajta tartani, és ha lehetséges, a szíját vesd keresztbe a mellkasodon. Ha hátizsákod lenne, viseld elöl!

Ne vegyél elő nyilvános helyen nagy mennyiségű készpénzt, az útleveled, bankkártyáid és a készpénzed nagy részét pedig hagyd a szállásodon a széf biztonságában.

Szükség esetére jegyezd meg a segélyhívó számokat, és tanulj meg néhány fontos helyi szót és kifejezést is!

A soukok keskeny utcáin gyakran robognak keresztül kerékpárokon, robogókon vagy akár állatokon is nagyobb sebességgel. Időnként nézz hátra a vállad fölött és állj készen arra, hogy bármelyik pillanatban félre kell ugranod valami elől! 

Öltözködj megfelelően! Noha Marokkó az egyik legtoleránsabb iszlám ország, érdemes biztosra menni és nem felhívni magadra a figyelmet kihívóbb ruhadarabokkal. Fedd el a vállad, és válassz maxi ruhákat vagy hosszú szoknyákat. Kerüld a mély dekoltázst és az átlátszó szöveteket.

Néhány gyakori átverés

 • minőség: győződj meg róla, hogy nem hamisítványt vásárolsz, főleg, ha valami drága vagy antiknak mondott áruról van szó. A legtöbb esetben magad is el tudod dönteni ránézésre, de ha nem vagy biztos benne, kérj segítséget más helyiektől!
 • útbaigazítás: fentebb említettük már, hogy hasznos lehet helyeiktől útbaigazítás kérni. Ha valaki felajánlja, hogy elkísér a célodig, az esetek nagy részében fizetséget is fog érte kérni. Ezt elkerülheted, ha a boltok tulajdonosától vagy hivatalos személyektől kérsz segítséget.
 • állatkínzás: sokan járkálnak a vásárokban és azok környékén különféle egzotikus állatokkal fel-alá. Ha nem figyelsz, könnyen kerülhet egy majom vagy kígyó a válladra mindenféle figyelmeztetés nélkül – persze ennek az árát azonnal el is kérik. A legjobb módja annak, hogy elkerüld az ilyen találkozást, ha minél messzebbre mész tőlük, és kerülöd a szemkontaktust. 
 • váltók: légy tisztában az aktuális árfolyamokkal, mivel néhány eladó azt javasolja, hogy euróban vagy dollárban fizess, ha nincs készpénzed. Vannak, akik megállítanak az utcán azzal, hogy felváltják neked a pénzt. Legjobb, ha udvariasan visszautasítod őket.
 • henna művészek: sok helyen találkozhatsz henna művészekkel, akik azt állítják, hogy ingyen festenek mintát a kezedre. Ha elkapnak, addig nem eresztenek, amíg az egész karodat tele nem rajzolták, majd fizetséget követelnek. Ne engedd nekik, vagy ha mégis szeretnél mintát festetni, állapodj meg előre az árban.

Áll az alku?

Ha elegendő idő áll rendelkezésedre, elsőre ne vásárolj még semmit. Járd végig az egész bazársort – észre fogod venni, hogy minél mélyebbre mész a soukba, annál olcsóbb lesz minden. Ne kérdezd meg az árakat – ezzel azt jelzed, hogy szívesen vásárolsz, és ha mégsem tennéd, előfordulhat, hogy az árusok durva megjegyzéseket tesznek.

Találd ki, hogy miket szeretnél vásárolni, és ha már tudod, hogy mire van szükséged, kérdezd meg a szállásodon dolgozó helyieket, hogy milyen árakra számíthatsz, vagy melyik eladót ajánlják. Örömmel segítenek!

Ha pedig megtaláltad, amit keresel, itt az ideje alkudni!

Az alkudozás szinte hagyomány Marokkóban és a legtöbb afrikai országban. Sokak számára még szórakoztató is! Az árak durván fel vannak emelve – általában a termék értékének több mint kétszeresén vannak meghatározva. Nem kell tehát megijedned, az eladók számítanak arra, hogy alkudozni kezdesz portékájukért.

Souk medina Marokkói piac Marrakech

Néhány tipp, amivel kezdőként is versenybe szállhatsz a legjobb üzletért

 • Kérdezd meg az eladót a termék áráról – Soha ne mondd meg, hogy mennyit fizetnél az áruért, mivel nagy valószínűséggel magasabbat mondanál, mint amennyiért a boltos eladná. Mindig kérdezd meg, mennyi az ára.
 • Beszélj vidám hangnemben és udvariasan – Bármilyen idegesítővé is válik a procedúra, maradj barátságos!
 • Kezd az ár harmadával, és onnan menj felfele – Miután a boltos megadta az árat és megkérdezte, hogy mennyi a költségvetésed, add meg a kért ár 1/3-át. Ezután kezdődik az alkudozás, amelyben az eladó csökkenti az árát, és elvárja, hogy te pedig növeld azt. Ezzel a taktikával meg fogod tudni szerezni az árut az eredetileg mondott ár feléért nagyjából. Ne mondj olyan árat, amit nem fogsz végül megfizetni!
 • Elsétálhatsz – Ha nem tudtál megegyezni az eladóval az árban, akkor rendben van, ha udvariasan visszautasítod, és elsétálsz – de jól gondold meg! Ha visszatérnél, készülj arra, hogy magasabb összeget fog kérni érte az árus.
 • Mondj reális árat – Ajánlj tisztességes árat a portékákért. Ne feledd, hogy az eladók ebből élnek!
 • Készpénz – Kártyát szinte sehol nem fogadnak el a soukokban, ezért ne felejts el elegendő dirhamot váltani! (1 dh ≈ 33 Ft)

Mit érdemes venni?

Az, hogy mit érdemes vásárolni Marokkóban, attól függ, hová mész pontosan. Míg a nagyobb városok bazárjaiban (különösen Marrakechben és Fezben) szinte bármit lehet találni, egyes városok és régiók bizonyos anyagokra és kézművességre szakosodtak – ezeken a helyeken nagy eséllyel jobb minőségben és olcsóbban fogod tudni beszerezni, amit szeretnél.

Argán olaj

Az argán fákat az ország déli régióiban termesztik, az olajat pedig ezeknek a fáknak a pirított magjaiból vonják ki. Kétféle argán olaj létezik; kozmetikai és kulináris. Az igazi jó minőségű argán sűrű, aranysárga színű és nagyon diós illatú. Olajként kis palackban kapható, de sok olyan terméket is találhatsz a piacokon, amelyekben argán van – például argán sampon vagy kézápoló krém. 

Ne feledd, hogy az argán csak Marokkóban készül, úgyhogy mindenképp töltsd fel a készleteidet, amíg itt vagy!

Legjobb hely: Agadir, Essaouira és a déli régió kisebb falvai.

Ár: Az ár nagymértékben függ attól, hogy melyik piacra látogatsz és milyen időpontban. De általában 100 ml kozmetikai argán esetében az árnak 50 és 75 dh vagy legfeljebb 150 dh között kell lennie.

argán olaj marokkói medinában

Zellige (csempék)

Marokkó híres a színes, bonyolult iszlám mintázatú csempézett falairól és épületeiről. A geometriai minta minden egyes darabját kézzel vágják nagyobb kézzel készített csempékből, majd arccal lefelé helyezik el. Ezután a gipszcementet ráöntik, és hagyják megkötni, mielőtt az egész panelt felemelnék a padlóról és a helyére tennék. Ez egy ősi marokkói hagyomány és nagyon ügyes kezeket igényel. Persze egy cserépfalat nem tudsz hazaszállítani, de szerencsére a mű apró darabokban is kapható.

Legjobb hely: Tetouan és Fez

Ár: Az ár függ a burkolattól, valamint a mérettől és a mintától, valamint attól, hogy mennyire bonyolult vagy elegáns a motívum. Kisebb darabok néhány száz dirhamba kerülnek, míg a nagyobb alkotásokért akár ezer dirhamot is elérhetnek, hiszen ezeknek az elkészítése hónapokat vehet igénybe.

Kerámiák

Több száz különféle kézműves marokkói kerámiát találhatsz az ország bármely pontján, többek között csészéket, tálakat, tányérokat és dekorációs kerámiákat. Marokkóban az élénk színek a jellemzők, de a persze semlegesebb darabokat is találhatsz a soukokban.

A legtöbb városában vannak olyan kis standok, amelyek egy-két darab kerámiát adnak el a turistáknak, de találsz nagykereskedelmi boltokat is, ahol több darabot is vehetsz jóval kedvezőbb áron. Ha egy adott stílust vagy színt keresel, kérdezd meg az eladót.

Legjobb hely: Minden városnak megvan a maga stílusa és színkultúrája. A minőségi, autentikus kerámiákról leginkább ismert városok Fez, Safi és Meknes.

Ár: Kisebb tálak nagyjából 20, míg a nagyobb darabok akár 200 és 300 dh-ba is kerülhetnek

Berber szőnyegek

Nincs jobb hely szőnyeget vásárolni, mint egy olyan országban, ahol ennyire szeretik az élénk színeket. A marokkói szőnyegek az egyik legszebbek a világon, és a legjobb, hogy itt jóval olcsóbban beszerezheted őket, mint az európai dizájner boltokban. 

A szőnyegvásárlás egy egészen különleges élmény, amihez minden alkudozási ismeretedre szükséged lesz! Szánj időt arra, hogy kiválaszd, pontosan mit szeretnél – de ne látszódjon rajtad, hogy mennyire akarod az árut, mivel ez az eladó számára a tökéletes lehetőség, hogy csillagászati ​​árat kérjen el tőled. A szőnyegárak általában attól függenek, hogy az adott darab mikor készült, és mekkora a mérete. 

Legjobb hely: lokálisan gyártott szőnyegek Marokkóban bárhol megtalálhatók

Ár: Egy jó szőnyeg nagyjából 1000 dh-ba kerül, de az ár függ az anyagtól, a mérettől, és a minta komplexitásától. Bizonyos darabok akár több száz, vagy több ezer Euroba is kerülhetnek. 

szőnyeg vásárlása Marokkóban

Fűszerek és szárított csemegék

A marokkói fűszerek minősége és íze ezerszer jobb, mint amit az európai piacokon megtalálhatsz. Tökéletes szuvenír, mivel olcsó és könnyen szállítható. Népszerű választás a sáfrány, a kurkuma, a kömény és a ras al hanout (ez egy keverék a legjobb helyi fűszerekből). Vásárláskor érdemes megkérdezni az eladót, hogy megőrlik-e frissen neked fűszereket.

A fűszerek mellett érdemes beraktározni a szárított csemegékből is, mint a mandula, a dió, a füge, a datolya és az olajbogyó. Kerüld el azokat a boltokat, amelyek látványosan csak a turistákat csalogatják, mivel itt biztosan sokkal magasabbak az árak.

Legjobb hely: Fűszerek az egész országban kaphatók, de minőségi sáfrány azonban csak Tailouine-ban található. Ne feledd, hogy a fűszerek frissessége attól a hónaptól függ, amikor betakarították őket.

Ár: A fűszereket súlyban mérik. Egy gramm sáfrány akár 70 dh, míg a kömény, a kurkuma és a paprika 20 dh/grammba kerülhet. A Ras al hanout grammonként 30 dh, a gyömbér, a bors és a fahéj ára 15 dh/gramm. 

Bőráru

A marokkói bőráruk évszázadok óta ugyanúgy készülnek – vagyis ennél hitelesebb termékeket kevés más helyen találhatsz. A fezi cserzőüzem Észak-Afrika egyik legtöbbet fényképezett helyszíne. A hagyományos bőrből számos dolgot készítenek, többek közt táskákat, puffokat, papucsokat és könyvkötéseket.

A bőrök különböző állatoktól származnak, például tehenektől, tevéktől, kecskéktől és juhoktól. Ez azt jelenti, hogy a bőr típusától függően különböző minőségű és áru bőrtermékeket találsz a piacokon.

Marokkóban a bőrvásárlás legnépszerűbb helyszíne Fez és Marrakech. Számos üzlet és műhely árul bőrárukat ebben a két városban. Arra is van lehetőséged, hogy egyedi bőrmunkát rendelj az üzletekben – ebben az esetben legalább két napot kell várnod, amíg elkészítik a rendelésed. 

Legjobb hely: Kiváló minőségű bőr- és bőrtermékeket találhatsz Marrakechben, Fezben és Rissaniban. Mindegyik cserzőműhelynél állnak vállalkozó kedvű önkéntesek, akik mentát adnak neked, amit a szádhoz tartva elnyomja a bűzt, valamint körbevezetnek. Vigyázz, ezek az emberek nem a cserzőműhely dolgozói, és legtöbbször mélyen a zsebedbe kell nyúlni a túra végén. 

Ár: Attól függ, mit szeretnél; egy közepes bőrtáska körülbelül 450dh, a bőr papucs körülbelül 50dh, míg egy bőrkabát ára 800dh és 2500dh között mozog

A cikket Almay Réka írta. 

Hasonló bejegyzések

Kedvenc bejegyzések

Batu barlangok, és a háború istenének szentélye

Az ébredő trópusi nap első sugarai áttörve az ólmos ködön, bevilágítják Batu Caves meredek sziklafalait. A mészkőszirtek között megbújó barlangtemplom tátongó szája fölött színes...

Toraja, ahol a holtak velünk élnek

Vannak különös helyek a Földön, ahol nem számít a halál. Ahol nem szakad ketté az élők és a holtak birodalma, ahol nincs áthidalhatatlan szakadék az e világ és a túlvilág között.

Borobudur

Az egzotikus Jáva szigetén, füstölgő vulkánokkal, ködben lebegő trópusi erdőkkel és élénkzöld rizsföldekkel körülölelve fekszik a világ legnagyobb buddhista temploma, a Borobudur. Az 1200 évvel...