Eldugott európai települések, melyeket egyszer látnod kell!

Ha eldugott településeket, Isten háta mögötti területeket kellene keresnünk, biztosan nem Európában kezdenénk. Az öreg kontinens magas népsűrűségével és fejlett infrastruktúrájával nem éppen ezekről híres. Ettől függetlenül Európának is vannak ritkán lakott, eldugott szegletei, ahol igazi ékszerdobozokat találhatunk. Ezekből szemezünk most.

Saksun – Feröer-szigetek

Streymoy szigetén fekszik ez a 10 főt számláló kis ékszerdoboz, amit magas hegyek ölelnek körbe. A kőből és fából épült házak mellett egy 1858-ban épült templomot, és egy az 1600-as évek óta működő tanyát találunk itt. Mindenképp megér egy látogatást, ha a Feröer-szigeteken járunk.

Ushguli – Grúzia

Grúzia földrajzilag és kulturálisan is Európa és Ázsia határán fekszik, és ki ide, ki oda sorolja. Amennyiben Európához vesszük, a kb. 2100m magasan helyet foglaló Ushguli a legmagasabban fekvő állandóan (télen-nyáron) lakott település. A 90-es években vészesen kezdett fogyni a lakosság, és úgy tűnt teljesen elnéptelenedik a falu, viszont a turizmus fejlődése óta folyamatosan növekszik a népesség. Ma nagyjából 200-300 ember él itt.

Érdekesség, hogy az Ushgulinak helyet adó Svaneti tartományban a mai napig él a vérbosszú törvénye. Bár, fontos megjegyezni, hogy a kétezres évek közepe óta, a turizmus fejlődésének köszönhetően nem volt regisztrált eset vérbosszúra.

Ushguli Grúzia

Masca – Tenerife / Karáni-szigetek

Los Gigantes égbetörő, hatalmas sziklafalai közül indul az a szűk ösvény, ahol egykoron a kalózok a kincseiket felcipelték a faluba. Masca ugyanis a forgalmas nyugat-afrikai és az atlanti kereskedelmi útvonalakat fosztogató kalózok búvó és rejtekhelye volt. A nagyjából 9km-es útvonal szűk kanyonon vezet végig a kb. 600m magasan fekvő faluhoz. Manapság már autóval is megközelíthető kacskaringós, de szuper minőségű hegyi utakon.

Masca Kanári-szigetek Tenerife

Reine – Lofoten / Norvégia

A Lofoten-szigetek egy Észak-Norvégiában, a sarkkörön túl fekvő szigetcsoport, ami évszázadok óta fontos halászati terület. Telente a tőkehalak a Barents-tengerről ide vándorolnak, hogy szaporodjanak. Emiatt Lofoten látképét a tengerszintről az égbe törő, meredek sziklák és hegyek mellett az apró halászfalvak uralják.

Ezek közül az egyik legszebb Reine, ami egy csodaszép öbölben fekszik a hegyek ölelésében. Ha már Reineben járunk, érdemes felmenni a falu fölé magasodó 448méteres Reinebringen csúcsára, ahonnan elképesztő kilátás nyílik a Lofoten-szigetekre és a partmenti kis halászfalvakra.

Reine Norvégia Lofoten

Civita di Bagnoregio – Olaszország

2500 éve még az etruszkok alapítottak települést egy a környezetéből kimagasló tufa hegy tetején, amit a helyiek ma csak „Il paese che muore” tehát haldokló városként hívnak. Civita di Bagnoregio alatti szikla ugyanis elkezdett omlani, és törések keletkeztek benne. Az 1500-as években kezdett elnéptelenedni a település, miután a peremen lévő házak közül több a szakadékba csúszott. Lakosai érthető módon elvándoroltak, és volt olyan időszak az évszázadok során, amikor csak hat ember élt itt. Napjainkban a turizmusnak hála újra élet költözött a városba, ami szinte teljesen úgy néz ki, mint a középkorban.

Hasonló bejegyzések

Kedvenc bejegyzések

Batu barlangok, és a háború istenének szentélye

Az ébredő trópusi nap első sugarai áttörve az ólmos ködön, bevilágítják Batu Caves meredek sziklafalait. A mészkőszirtek között megbújó barlangtemplom tátongó szája fölött színes...

Toraja, ahol a holtak velünk élnek

Vannak különös helyek a Földön, ahol nem számít a halál. Ahol nem szakad ketté az élők és a holtak birodalma, ahol nincs áthidalhatatlan szakadék az e világ és a túlvilág között.

Borobudur

Az egzotikus Jáva szigetén, füstölgő vulkánokkal, ködben lebegő trópusi erdőkkel és élénkzöld rizsföldekkel körülölelve fekszik a világ legnagyobb buddhista temploma, a Borobudur. Az 1200 évvel...