Kertek és tengerek gyümölcsei – a madeirai konyha

A madeirai konyha sokszínűségét a termékeny vulkanikus talajnak és a kiegyensúlyozott szubtrópusi éghajlatnak köszönheti. A sziget gasztronómiáját nem történelmi folyamatok, sokkal inkább a természeti környezet alakította. Madeira sokáig teljesen lakatlan volt. Portugál cukornád termesztő telepesek, az általuk dolgoztatott kanári-szigeteki guancsok és észak-afrikai rabszolgák valamint az angolok hatása említhető, főként a helyi borászat kapcsán. Ne hagyd […]
A madeirai rum

A rum Madeira nemzeti itala. A sziget kellemes, kiegyensúlyozott szubtrópusi éghajlatát nem csak a turisták, hanem a cukornád is szereti. Az itteniek életét évszázadokig meghatározta e növény termesztése, melyből cukrot és rumot is nagy mennyiségben állítottak elő. A rum alapanyaga a cukornád A cukornád eredetileg délkelet-ázsiai és csendes-óceáni szigeteken honos, ahol kezdetben takarmányként hasznosították. Az […]
Madeira a kötelezőkön túl – a sziget kevésbé ismert látnivalói

Madeira szubtrópusi világa az aktív pihenés, így a túrázók paradicsoma. A szigetet behálózzák a túraútvonalak, melyek legtöbbször a kiépített alacsony lejtésű levadák vagyis öntözőcsatornák mentén haladnak. A legtöbben ezek közül választanak, ám akad itt jó néhány olyan látnivaló is, amelyek távolabb esnek az ismert útvonalaktól. Garganta Funda vízesés – Madeira mély torka Csapadékos éghajlatának és […]
Makaronézia, az európai trópusi szigetvilág

Polinézia, Melanézia és Mikronézia nevei ismerősen csenghetnek az utazók számára. A Csendes-óceán e három kiterjedt szigetcsoportjáról sokaknak a kókuszpálmák szegélyezte, türkiz szín óceán mosta, vakítóan fehér tengerpartok juthatnak eszébe. Velük szemben Makaronézia szigetvilága már kevésbé közismert, pedig jóval közelebb vannak hozzánk és tagjai ugyanúgy világhíresek. Makaronézia, mint szigetvilág Makaronézia az Atlanti-óceán középső részén, az Egyenlítőtől […]