Zöld teás, vaszabis, szakés – miért van több száz féle Kit Kat Japánban? 

Sokféle Kit Kat Japánban.

A Kit Kat láz Japánban egy szerencsés kulturális véletlennek köszönhetően fajulhatott odáig, hogy ma már több, mint négyszáz féle ízt kaphatunk a csokoládéból. Köztük néhány egészen vad kombinációt is találunk. De hogyan vált az importtermék az ország egyik legnépszerűbb csokijává?  Az Egyesült Királyságban kezdték el forgalmazni 1935-ben. A Rowntree’s Chocolate Crisp néven induló édesség ma […]

Kávé a Kilimandzsáró oldaláról

Kávézó Arusha városában, Tanzánia.

Afrika legmagasabb hegye nemcsak tengerszint feletti magasságáról, a tetejét borító, egyre vékonyodó jégsapkájáról vagy a környező szavannák fölé magasodó jellegzetes formájáról ismert, hanem az oldalában termesztett kiváló minőségű kávéjáról is. Kik voltak a régió első kávétermelői, mit csináltak a kávéval, amikor még nem itták meg, és miért létfontosságú a kávé mellé a banánfa? Banán és […]

A kétezer éves japán gasztronómia – kalandozások a világ egyik legkülönlegesebb ételművészetében

A japán gasztronómia

A közel kétezer éve formálódó japán gasztronómia a világ egyik legkülönlegesebbje. A szigetország történelme jellemzően az elzártságról, az izolációról szólt. Ez határozta meg a japánok konyhaművészetét is. A Japánon kívüli világból szemlélve itt nemcsak a színek, az ízek, az ételek furcsák, hanem az elkészítés és a tálalás mikéntje is. A sintoista és zen-buddhista hagyományok az […]

Ételek Nepálban, amiket próbálj ki – a momo és a nepáli pizza

Nepáli ételek

Az ételek Nepálban rendkívül változatosak és ízletesek, magukban hordozzák az országban található különböző kultúrák és hagyományok színes kavalkádját. Mivel Nepál rendkívül változatos tájakkal rendelkezik a 8000 méteres hegycsúcsoktól a rododendron erdőkön át a síksági dzsungelekig, ezen tájakon pedig gazdag kultúrájú népcsoportok élnek évszázadok óta, az ízekben is megőrizve hagyományaikat. A különféle tengerszint feletti magasságon élő, […]

Peru konyhája – magashegyi gasztronómia, tengerimalac, és a kultúrák keveredése 

Quechua nők főznek Peruban.

Peru konyhája a világ egyik legizgalmasabbja, ahol az ősi hagyományok, a hódítók és bevándorlók hatásai, valamint a természeti adottságok egyedülálló elegyet alkotnak. Sok országra mondjuk, hogy konyhaművészete sokszínű és számos hatás formálta az évszázadok során, de Perura ez különösen igaz. Nézzük, hogyan vált Peru a dél-amerikai gasztronómia egyik fellegvárává! A hajdani Inka Birodalom földje ma […]

Kertek és tengerek gyümölcsei – a madeirai konyha

A madeirai konyha hangulata egy kis vendéglőben

A madeirai konyha sokszínűségét a termékeny vulkanikus talajnak és a kiegyensúlyozott szubtrópusi éghajlatnak köszönheti. A sziget gasztronómiáját nem történelmi folyamatok, sokkal inkább a természeti környezet alakította. Madeira sokáig teljesen lakatlan volt. Portugál cukornád termesztő telepesek, az általuk dolgoztatott kanári-szigeteki guancsok és észak-afrikai rabszolgák valamint az angolok hatása említhető, főként a helyi borászat kapcsán. Ne hagyd […]

Paladarok – kubai lakáséttermek a kommunizmus árnyékában

Paladarok lakásokból kialakított éttermek Kubában

A paladarok vagyis lakáséttermek egyedülállóak Kubában és a gasztronómia esszenciáját jelentik. Kevésbé köztudott, hogy elterjedésükre egy Oscar-díjra jelölt film volt igazán nagy hatással. A kubai gasztronómia olyan, mint egy nagy családi ebéd: szeretettel elkészített tradicionális ételek és a közös étkezés áll a középpontban. Ezt az élményt nyújtják a paladarok, melyek olyan magántulajdonban lévő vendéglátóhelyek, amelyeket […]

Balinéz gasztronómia – Mit együnk az istenek szigetén?

a warung a balinéz gasztronómia helyszíne

Indonézia hatalmas szigetvilágában Bali szigete igazi különlegesség. Az itt élők gazdag kultúrája és a természettel való szoros kapcsolata a terített asztalon is meglátszik. A balinéz gasztronómia alapja a főtt rizs, a nyers és párolt zöldségek, szárnyas húsok és a halak. Az ízesítéshez a leggyakrabban friss fokhagymát, csilit, gyömbért, kurkumát, pálmacukrot, illetve halszószokat és nyers földimogyorót […]

Az Édenkert nektárja – a nyolcezer éves grúz borkészítés nyomában

grúz borkészítés

Grúzia a borkészítés őshazája. A világ első szőlőből készült erjesztett italát e nagy múltú kaukázusi ország napfényes dűlőin készítették, méghozzá egészen különleges módon. Az ősi eljárást ma is alkalmazzák, melyhez a világ legrégibb szőlőfajtáit használják fel. Borkészítés az Édenkertben A szőlőművelés és a bor kétségtelenül kultúránk egyik alappillére, amely már évezredekkel ezelőtt meghódította a nyugati […]

A madeirai rum

Madeirai rum

A rum Madeira nemzeti itala. A sziget kellemes, kiegyensúlyozott szubtrópusi éghajlatát nem csak a turisták, hanem a cukornád is szereti. Az itteniek életét évszázadokig meghatározta e növény termesztése, melyből cukrot és rumot is nagy mennyiségben állítottak elő. A rum alapanyaga a cukornád A cukornád eredetileg délkelet-ázsiai és csendes-óceáni szigeteken honos, ahol kezdetben takarmányként hasznosították. Az […]

Ahol a kutyákból szalonna lesz – kutyaevés a nagyvilágban

Az étkezési előírások egyidősek a civilizációkkal. A zsidók és muszlimok nem esznek disznóhúst, mert tisztátalannak tartják, míg a hinduk a szarvasmarha levágásától irtóznak. A buddhizmus tekintettel az erőszakmentességre, javasolja a csak növényi étrendet. A kutyákat mi általában házi kedvenceknek és nem tápláléknak tekintjük. Ám ezzel nem mindenki értene egyet a világon. Számos olyan ország van, […]

Rothasztott cápahús és medvecukor – az izlandi gasztronómia nyomában

Az izlandi gasztronómia alapja a hús A tűz és jég országáról elsőként a lenyűgöző természeti látnivalók jutnak eszünkbe. Pedig a világ legjobb hot dogját árusító utcai bódétól, a főtt birkafejen és a mindent beborító medvecukron át, a Michelin-csillagos kalandokig, az izlandi gasztronómia világa is tartogat meglepetéseket. Ne hagyd ki az országról készült átfogó tudástárunkat! Tapasztalt utazók […]