10 különleges ital a világ minden tájáról

Poncha, madeirai bár

A Canchánchara az a kubai koktél, amelyet a lázadók ittak a hideg és a légúti betegségek ellen, a Chcaha a grúz összejövetelek kihagyhatatlan eleme, a Barraquito az egyik legsokoldalúbb kávé, amelyet narancslikőrrel kínálnak. Tíz különleges ital a világ minden tájáról, amelyeket történetük és izgalmas ízük miatt is érdemes megkóstolni.  Akvavit A skandináv országok legnépszerűbb röviditala […]

Italok, amelyek Kuba miatt találhatók meg ma a világ minden bárjában

Mojito koktél

Bár Kuba a 20. század nagy részében elszigetelt volt, olyan híres italokat adott, amelyek ma már minden bár pultján ott vannak. A rum a sziget nemzeti identitásának alapját képezi, és évtizedek óta meghatározó szereplője a gazdaságának és az ország híres koktéljainak is a Cuba Librétől a Mojitóig. Hat kubai koktél, amely meghódította a világot. Mojito, […]

Mit együnk a Kanári-szigeteken?

mojo szósz kanári krumpli grillezett hal

A kanári ételek mindegyikét gazdag ízek, sokszínűség és leleményesség jellemzi. Halak, nyúl, kecske és sok-sok zöldség a gerince a konyhának. Ezekből az ínségesebb idők öröksége miatt egyszerűbb, de annál izgalmasabb ízvilágú ételek készülnek, a díjnyertes sajtoktól a tápláló egytálételeken át az ízletes szószokig. Mojo szószok, a kanári ételek kísérői Ezekkel a fűszeres szószokkal szinte biztos, […]

Mit együnk Norvégiában?

Cloudberry

Frissen fogott lazac, rénszarvaspörkölt, narancsszínű, különleges apró gyümölcs és a világ egyik legjobb tortaszelete vár bennünket Norvégiában. Bár az északi ország inkább híres a lélegzetelállító hegyeiről és fjordjairól, mint fogásairól, nem is egy olyan norvég étel akad, amely különleges gasztroélményt kínál, és utunk során kár lenne kihagyni. Brunost A barna sajtból a norvégok évente több, […]

Európa utolsó teaültetvényei, ahonnan még Japánba is szállítottak

A Chá Gorreana teafarm

São Miguelen, az Azori-szigetek legnagyobbján a lenyűgöző tájak mellett Európa utolsó teaültetvényeit is megtaláljuk. Volt, amikor háromszáz hektáron folyt az azori tea szürete, és több száz tonnányi termés került innen elsősorban Angliába, az Egyesült Államokba és Japánba. Mára az Azori-szigetek teatermesztése inkább turisztikai attrakcióvá vált, de az itt termett teát az ínyencek továbbra is nagy […]

Egy korty Írországból – kihagyhatatlan whiskeyüzemek 

írország whiskey üzemek

Legyen szó ünneplésről, gyászról, hideg téli estékről, vagy egy vers kísérőjéről, a whiskey különleges helyet foglal el az írek szívében és kultúrájában. Itt nincs két egyforma lepárló sem. Vannak kastélyban működők, fenntarthatóak, lázadó múlttal rendelkezők, városközpontban megbúvók és olyanok is, amiket alig talál meg az ember. Mutatunk kilenc whiskeyüzemet, amiket érdemes meglátogatni. Bushmills Distillery – […]

Négy különleges ital Tenerifén, amit mindenképp próbálj ki

tenerife ital barraquito

Tenerife nemcsak a domborzatában, hanem a gasztronómiájában is rendkívül sokszínű, a legváltozatosabb kanári-sziget. Többek között a rumot mézzel, a kávét narancslikőrrel keverik. Négy jellegzetes ital Tenerifén, amit nem érdemes kihagyni. Honey rum Ahogy a nevéből is sejthető, egy mézes rumról van szó. Eredete a 16. századig nyúlik vissza, ekkor telepítették a szigeteken, elsősorban Tenerifén a […]

A japán teaceremónia – a művészet és a spiritualitás szertartása

Japán teaceremónia

A japán teaceremónia, azaz a csanoju vagy csado, japánul a „Tea útja”, nem csupán egy ital elfogyasztását jelenti. Sokkal inkább szertartás, egy kifinomult művészeti és spirituális élmény, ami a zen buddhizmus, az esztétika és a japán etikett ötvözete. A japán teaceremóniák során elsősorban matchát, azaz porított zöld teát, ritkábban senchát, szálas teát fogyasztanak. Ennél sokkal […]

Így változtatta meg örökre Norvégia a japán sushit

Lazacos sushi

Ha a sushira gondolunk, a legtöbbünknek a lazacos verzió ugrik be először, és régi japán tradíciókat kapcsolunk hozzá. Azonban ez tévedés. A tradicionális japán étel lazacos változatát a 80-as évek Norvégiájának, a világ legnagyobb lazacnagyhatalmának köszönhetjük. A hatékony marketing és egy őrült bizniszötlet sikertörténete.  Japánban a ‘80-as évek előtt a lazac, ha fel is került […]

Zöld teás, vaszabis, szakés – miért van több száz féle Kit Kat Japánban? 

Sokféle Kit Kat Japánban.

A Kit Kat láz Japánban egy szerencsés kulturális véletlennek köszönhetően fajulhatott odáig, hogy ma már több, mint négyszáz féle ízt kaphatunk a csokoládéból. Köztük néhány egészen vad kombinációt is találunk. De hogyan vált az importtermék az ország egyik legnépszerűbb csokijává?  Az Egyesült Királyságban kezdték el forgalmazni 1935-ben. A Rowntree’s Chocolate Crisp néven induló édesség ma […]

Kávé a Kilimandzsáró oldaláról

Kávézó Arusha városában, Tanzánia.

Afrika legmagasabb hegye nemcsak tengerszint feletti magasságáról, a tetejét borító, egyre vékonyodó jégsapkájáról vagy a környező szavannák fölé magasodó jellegzetes formájáról ismert, hanem az oldalában termesztett kiváló minőségű kávéjáról is. Kik voltak a régió első kávétermelői, mit csináltak a kávéval, amikor még nem itták meg, és miért létfontosságú a kávé mellé a banánfa? Banán és […]

A kétezer éves japán gasztronómia – kalandozások a világ egyik legkülönlegesebb ételművészetében

A japán gasztronómia

A közel kétezer éve formálódó japán gasztronómia a világ egyik legkülönlegesebbje. A szigetország történelme jellemzően az elzártságról, az izolációról szólt. Ez határozta meg a japánok konyhaművészetét is. A Japánon kívüli világból szemlélve itt nemcsak a színek, az ízek, az ételek furcsák, hanem az elkészítés és a tálalás mikéntje is. A sintoista és zen-buddhista hagyományok az […]