Sziklamászás kezdőknek

A sziklamászás tipikusan azon sportok egyike, amelyek elérhetetlennek tűnnek a kezdők számára. Első pillantásra ijesztő lehet a felszerelés mennyisége és a gondolat, hogy csak az ujjaid ereje választ el attól, hogy lepottyanj– így sokan ki sem próbálják. Pedig a mászás meglepően hozzáférhető bárki számára, ha tudod, hol kezdj neki! Összeszedtük tehát az évek során hallott leggyakoribb kifogásokat, remélve, hogy azokat megválaszolva elsimíthatjuk benned a mászással kapcsolatos kételyeket, és egy jó alapot adhatunk a sziklamászásról kezdőknek.

Fogások vagy kifogások?  

A mászás beltéri és szabadtéri kategóriákra osztható. Mindkettőnek több fajtája van, és nem mindegyikhez szükséges biztosító partner!

Ha még sosem másztál, érdemes a sport legnépszerűbb fajtájával, a boulderezéssel kezdened. A boulder a falmászás biztosítás nélküli verziója, emiatt jellemzően kisebb magasságokból, vastag szivacspárnák segítségével történik akár teremben, akár a szabadban. Beltéri boulder termekbe bármikor ellátogathatsz egymagad is!

A mászás „köteles” fajtáját hivatalosan nehézségi mászásnak nevezik. Ez lehet előmászás (lead), vagy felső biztosításos (top rope) mászás. Lead mászás esetén a biztosítópartnered alulról adja neked a kötelet, amelyet az falon vagy sziklán előre elhelyezett biztosító pontokba tudsz akasztani karabinerek segítségével. Toprope mászásnál azonban a kötél átfut az út felső biztosítópontján, így az felülről fog tartani, miközben a partnered továbbra is a talajról biztosít – a legtöbb esetben! Van ugyanis módja, hogy kipróbáld beltéren a top rope mászást egyedül is: létezik automata önbiztosító rendszer, amely szintén az út tetejéről adja a kötelet, és automatikusan megfog, ha lepottyannál. Itthon például a budapesti Spider Club mászóteremben tudod kipróbálni ezt a technológiát.

Elsőre ijesztőnek tűnhet egyedül fejest ugrani a mászás világába – a valóságban azonban a mászók közössége egy végtelenül nyitott és befogadó társaság! Akár a teremben akár a szikla alatt nincs könnyebb módja az ismerkedésnek, mint egy boulder probléma megoldását közösen kitalálni. Ha pedig semmiképpen sem akarsz egyedül menni, Facebookon több csoportot is találsz, amelyek partner keresés céljából jöttek létre. Nézz körbe itt, vagy csatlakozz egy szervezett programhoz!

Top rope mászás teremben kezdőknek

Szikla és falmászás kezdőknek

Minden mászóteremben lehetőséged van a szükséges felszerelés bérlésére! Ha pedig már törzsvendégnek számítasz a termekben, vagy készen állsz arra, hogy a szabadban sziklákon is kipróbáld magad, akkor érdemes befektetni egy saját cipőbe és zia zsákba. A cipő árak és típusok széles skálán mozognak – kezdőként érdemes egy kényelmesebb és olcsóbb fajtát választani, például a népszerű Simond Rock és Rock+ cipők egyikét. Ahogy a későbbiekben fejlődsz, úgy válthatsz magasabb teljesítményű cipőkre, amelyek a legjobban illenek a technikádhoz.

Ha mindenképpen a szabadba vágynál, a sziklamászáshoz szükséges eszközök mennyisége és ára elsőre talán nagy elköteleződésnek tűnhet. Egyáltalán nem szükséges azonban rögtön mindent megvásárolni: csatlakozz egy társasághoz, akiknek van felszerelésük – így felváltva tudjátok használni az eszközöket addig, amíg szépen lassan nem szerzed be a saját cuccaidat.

Ha cipőd és zia zsákod már van, a következő a listán a saját beülő. Kezdőként többfunkciós mászó beülőt érdemes venni, amely minden mászó környezetnek megfelel. Ilyen például a Singing Rock Brio vagy a Black Diamond Momentum beülők. Ezt a későbbiekben – a cipőhöz hasonlóan – le tudod cserélni majd egy olyan darabra, amelyet valamelyik mászás típusra specifikusan alakítottak ki.

biztonság sziklamászáshoz

Fő a biztonság!

A szikla- és falmászás elengedhetetlen része, hogy megtanulj biztosítani – ehhez pedig megfelelő biztosítóeszközre lesz szükséged. A biztosítóeszközöknek alapvetően két csoportja létezik – a mechanikus és az önzáró eszközök. Mindkét típus működésének lényege hogy a biztosító az eszközön átvezetett kötél súrlódását használja ki a fékezéshez – azonban míg a mechanikus eszközök állandó figyelmet igényelnek, az önzáró eszközök hirtelen fellépő erők hatására automatikusan blokkolják a kötelet (akár egy biztonsági öv). Szinte mindegy, hogy melyik eszközt választod, lényeg hogy azt nagyon jól ismerd, hogy bármilyen váratlan szituáció esetén biztosan tudj reagálni. A választott biztosítóeszközt pedig zárható karabinerrel kell a beülődhöz kapcsolnod – ezt se felejtsd el beszerezni!

Természetesen kötélre is szükséged lesz! Mászókötelekből dinamikus és statikus fajtákat különböztetünk meg. A dinamikus kötelek rugalmasak, és úgy vannak kialakítva, hogy felvegyék egy zuhanó mászó energiáját, míg a statikus köteleket olyan esetben használják, ahol nincs igazán esés vagy rántás. Mindenképpen dinamikus kötelet érdemes venni, ezen belül is olyat, aminek tulajdonságai (nyúlás, vastagság, vízhatlanság, hossz) a legjobban megfelelnek az általad választott mászásfajtához.

A szabadtéri mászás fontos kelléke a sisak.  Mozgó kövek mindenütt előfordulhatnak a sziklákon, de akár a fejünk fölött kíváncsiskodó kirándulók is elindíthatják őket lefelé. Biciklis vagy snowboard sisakok helyett érdemes beruházni egy mászó sisakra – ebben lesz a legkevésbé kényelmetlen mozognod a sziklán.

 

sziklamászás alapok

Nem veszélyes?

Egy 2012-ben készült tanulmány szerint a sziklamászás sérülési aránya alacsonyabb, mint más sportágakban, mint például a vitorlázás vagy a kosárlabda. Ennek több oka is van: egyrészt a mászók védőfelszerelést és biztosítórendszereket használnak, amelyek megvédik őket a sérülésektől és az esésektől, sőt a legtöbb esetben a rendszerek duplán biztosítottak arra az esetre, ha kinyílna egy karabiner vagy szakadna a kötél; másrészt a mászó etikett része az elővigyázatosság és a körültekintés mind a teremben, mind a sziklán. A felszerelés alapos ellenőrzésével, tiszta kommunikációval és folyamatos odafigyeléssel a legtöbb baleset elkerülhető.

hardcore sziklamászás Thaiföldön

Semmi karizmom nincs!

Elárulunk egy titkot: senki nem mászik profi technikával kezdőként! Vannak, akik erősebbek és izmosabbak másoknál, de ez nem feltétlenül tesz valakit jobb mászóvá. Valóban úgy tűnhet, mintha rengeteg kar- és hátizomra lenne szükség, de a mászás valójában az egész testet igénybe veszi. Abszolút el lehet kezdeni mászni anélkül, hogy tudnál húzódzkodni. A jó technika sok toló mozgást (fenék, comb) és egyensúlyt igényel – a karizom hiánya akár előnyt is jelenthet, hiszen ilyenkor rákényszerülsz, hogy ne csak a kezeidre támaszkodj.

Kezdőként az alábbi gyakorlatokkal tudod fejleszteni a mászó technikád:

  • plank gyakorlatok a törzsizmaid erősítéséhez
  • guggolások a fenék- és combizmok erősítéséhez
  • lehúzó (pull down) edzés a hátizmok erősítéséhez
  • passzív lógás az ujjaid erősítéséhez
  • bónusz: jóga és sok-sok nyújtás a hajlékonyságod fejlesztéséhez és a megfelelő légzés elsajátításához

A mászás a teljes testedet és lelkedet megmozgató, kalandos sport. Kezdőként is rengeteg kihívást és örömöt lelhetsz benne! Ha szeretnél fizikailag és mentálisan is erősödni, gyönyörű helyeket felfedezni és új barátokat szerezni, ez a sport neked való!

A cikket Almay Réka írta.

Hasonló bejegyzések

Kedvenc bejegyzések

Batu barlangok, és a háború istenének szentélye

Az ébredő trópusi nap első sugarai áttörve az ólmos ködön, bevilágítják Batu Caves meredek sziklafalait. A mészkőszirtek között megbújó barlangtemplom tátongó szája fölött színes...

Toraja, ahol a holtak velünk élnek

Vannak különös helyek a Földön, ahol nem számít a halál. Ahol nem szakad ketté az élők és a holtak birodalma, ahol nincs áthidalhatatlan szakadék az e világ és a túlvilág között.

Borobudur

Az egzotikus Jáva szigetén, füstölgő vulkánokkal, ködben lebegő trópusi erdőkkel és élénkzöld rizsföldekkel körülölelve fekszik a világ legnagyobb buddhista temploma, a Borobudur. Az 1200 évvel...