Frissen fogott lazac, rénszarvaspörkölt, narancsszínű, különleges apró gyümölcs és a világ egyik legjobb tortaszelete vár bennünket Norvégiában. Bár az északi ország inkább híres a lélegzetelállító hegyeiről és fjordjairól, mint fogásairól, nem is egy olyan norvég étel akad, amely különleges gasztroélményt kínál, és utunk során kár lenne kihagyni.
Brunost
A barna sajtból a norvégok évente több, mint tízezer tonnát esznek. A legtöbbször gofri tetején, eper- vagy más gyümölcslekvár társaságában tálalják. Reggelizőkben, kézműves pékségben is felszolgálják.
Minden boltban találunk belőle tömbös és szeletelt változatot is. A tejsavóból, tejszínből és sűrített tejből készült karamellszínű terméket szeletelhetjük pirítósra önmagában, vagy füstölt lazacszeletekkel. Emellett a kávénkba is tehetünk belőle egy kicsit. Az édes és sós változatokat is érdemes kipróbálni.


Lazac
A világ legnagyobb atlanti lazackitermelő országában nem csoda, hogy a legnépszerűbb ételek között szerepel a hal. Sőt, a skandináv ország olyan profi marketinget épített mögé, hogy az még a japán sushit is örökre megváltoztatta. A ‘80-as évek előtt, amíg Norvégia nem kezdte el Japánba exportálni az atlanti lazacot, nem ettek lazacos sushit.
Ne hagyd ki az országról készült átfogó tudástárunkat! Tapasztalt utazók hiteles és hasznos információi. Minden, amit Norvégia kapcsán tudni érdemes a látnivalókról, túrákról, hegyekről és ételekről. Megnézem!
A frissen, helyben fogott lazac teljesen más élményt nyújt, mint amit itthon kapunk. Érdemes kipróbálni a lazac steak mellett a füstölt változatot is. Nagyobb városokban, mint például Oslóban és Bergenben találunk külön lazacra specializálódott éttermeket, de járjunk bárhol az országban, a helyi halpiacokkal nem tudunk mellényúlni.

Kvæfjordkake
Norvég nemzeti tortaként, a legjobb norvég édességként, sőt a világ legjobbjaként (Verdens beste) is hivatkoznak rá. Az Észak-Norvégiából, Kvæfjord területéről származó torta pudinggal és tejszínhabbal töltött, mandulás, habcsókos sült piskótából áll. A családi ünnepségek kötelező kelléke.

Pinnekjøtt
Az egyik norvég nemzeti étel báránybordából és főtt burgonyából vagy vegyes zöldségekből készült köretből áll. Szinte minden norvég karácsonyi asztal kötelező kelléke.

Fårikål
A pinnekjøtt mellett ezt is nemzeti ételként tartják számon. Bárányból, burgonyából és káposztából készülő egytálétel. Hagyományosan az őszi hónapokban, főként szeptemberben fogyasztották, miután behajtották az állatokat a hegyi legelőkről. A norvég bárányhús a világ legjobbjai közé tartozik. Ez főként annak köszönhető, hogy az állatok a szabadban vándorolva táplálkoznak.

Fiskesuppe
A norvég hallevesben találunk lazacot, garnélát, tőkehalat, de szinte bármilyen halfajtából készülhet. Általában minél több az összetevője, annál finomabb a végeredmény. A legtöbbször legalább háromféle hal szokott benne lenni. A tejszínes alapú leves még finomabb, ha a tetején friss szeletelt kaporral tálalják.

Fiskekaker
A halpogácsát többféle fehérhúsú halból készítik. Fehérjedús, egyszerű étel, amely bármely hétköznapi ebéd vagy vacsora fogása lehet. Az éttermek mellett bármely norvég szupermarketben találunk többféle félkész vagy kész változatot.

Lefse
A norvég étel hagyománya egészen a viking időkig nyúlik vissza. A tortillához hasonló tésztához nem kell más, mint liszt, víz és egy csipet só. Az ország minden régiójának megvannak a maga lefséhez tartozó hagyományai. Van, ahol sósan, máshol édesen fogyasztják. Találunk vajas-cukros-fahéjas és lazacos verziót is.

Reinsdyrkjøtt
A rénszarvashús fogyasztásának Norvégia északi részén, a számik által lakott területeken van a legnagyobb hagyománya, de az ország bármely pontján kaphatunk rénszarvas kolbászt, rénszarvashús-konzervet, steaket és pörköltet is. Az íze a szarvashoz hasonlítható.

Cloudberries
A narancsszínű mocsári hamvas szederrel (más néven törpemálna) találkozhatunk önmagában, süteményekbe keverve, dzsemek vagy húsok mellé készült szószok formájában is. A mocsarakban és sűrű erdőkben termő bogyós gyümölcs -40 °C-ig fagyálló, nem véletlen hivatkoznak rá néhol Észak aranyaként, vagy finn területeken Lappföld aranyaként.


+ 1: Kvikk Lunsj, a kötelező túrázós nassolnivaló
A norvég Kit Katként emlegetett csoki kötelező kelléke minden túrának. Egy tipikus norvég hétvége így néz ki: kirándulás a szabadban a táskánkban Kvikk Lunsj csokoládéval, amelyet a legszebb kilátópontra érve, a hegy tetején fogyasztunk el.


(Fotók: Shutterstock)