Tenerife nemcsak a domborzatában, hanem a gasztronómiájában is rendkívül sokszínű, a legváltozatosabb kanári-sziget. Többek között a rumot mézzel, a kávét narancslikőrrel keverik. Négy jellegzetes ital Tenerifén, amit nem érdemes kihagyni.
Honey rum
Ahogy a nevéből is sejthető, egy mézes rumról van szó. Eredete a 16. századig nyúlik vissza, ekkor telepítették a szigeteken, elsősorban Tenerifén a cukornádültetvényeket, és megindult a rum gyártása. A Kanári-szigeteken a méhészkedésnek nagy hagyománya volt, és a kreatív italkészítők a szigetek két híres termékét kombinálták össze. Így megalkotva a honey rumot.
2005 óta rendelkezik saját oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel. Ennek neve Ronmiel de Canarias, vagyis konkrétan kanári mézes rum. Az ital színe borostyánsárga, íze rendkívül édes, citrusos és virágos jegyekkel. Főleg étkezés után fogyasztják, lehűtve, tisztán jéggel és citrommal, de édes íze miatt koktélokhoz is ideális alapanyag. Alkoholtartalma 30 százalék. Az ital nemcsak Tenerifén népszerű, a többi kanári-szigeten is előszeretettel fogyasztják.

Barraquito
Ez lehetne Tenerifén a nemzeti ital. A barraquito egy narancslikőrös tejeskávé. Az eredetéről szóló legendák szerint egy Barraquito nevű úr egy bárban azt mondta a pultosnak, ha készít egy kávét, ami az ő kedvére való, akkor élete végéig törzsvendég lesz. Így született az ital, ami a vendég becenevéről kapta a nevét. Egyesek a történetet Garachicóba helyezik, mások a Santa cruz-i Imperial bárba, de a legenda mindenhol ugyanaz.
Ne hagyd ki az úti célról készült átfogó tudástárunkat! Tapasztalt utazók hiteles és hasznos információi. Minden, amit Tenerife kapcsán tudni érdemes a látnivalókról, túrákról és ételekről. Megnézem!
A hozzávalói egy eszpresszó, sűrített tej, habosított tej, narancslikőr, egy csipet fahéj és citrom. A pontos mennyiségek és arányok mindenki saját szájíze szerint alakíthatóak. Az ital rétegzettségét úgy alakítják ki, hogy a hozzávalókat egy kanál nyelén csorgatják le a pohárba. Annak érdekében, hogy a rétegeket meg tudjuk figyelni, magas, átlátszó üvegpohárban kell elkészíteni. Alulra kerül a sűrített tej, rá a likőr, majd a kávé, végül a tejhab. Az italt fahéjszórással és citromdarabbal ízesítik. A barraquito nemcsak az ízlelőbimbókat kényezteti, de a gyönyörű rétegek, a napfényben megcsillanó narancslikőr látványa is az élmény része.
A lelkét adó Licor 43 már önmagában is izgalmas ital, bár ez a kontinentális Spanyolországból származik, nem a Kanári-szigetekről. De a két ital házasságkötésének helyszíne Tenerife. A Licor 43 összetevői természetesen titkosak. A 43-as szám a hozzávalók számát jelöli, amelyek Földközi-tenger környéki gyümölcsök, fűszerek, gyógynövények.
Az ital létezik alkoholmentes változatban is. Előfordulhat, hogy az itallapon barraquitót nem, de zaperocót találunk. A kettő, egy és ugyanaz, azonban a sziget északi részén utóbbi elnevezés a gyakoribb.

Dorada sör
Már a doboza is árulkodik róla, hogy igazi helyi italról van szó, rajta ugyanis a Teide látható. A sörfőzde Tenerife fővárosában, Santa Cruzban található. A Dorada sör színe egészen világos. Ízvilága malátás, enyhén keserű, gyümölcsös és komlós jegyekkel. Nem csoda, hogy nagy népszerűségnek örvend, hiszen igazi könnyű, lágy, frissítő sör. A klasszikus verziót 1939 óta főzik. Készül alkoholmentes és citromos változat is, továbbá 2024-ben piacra dobták a Dorada Especialt. Ezt prémium márkaként hozták létre, sötétbarna, gazdag aromájú. Teltebb ízének köszönhetően hamar népszerűvé vált.
A jelentős német közösség Tenerifén is meghonosította az Oktoberfestet, amit minden évben Puerto de la Cruzban rendeznek. Ez igazi gasztro-, és sörünnep!

Tenerifei borok
Tenerife nem feltétlen jut eszünkbe, mint spanyol borvidék, pedig az itteni borok között is érdemes csemegézni. Vulkanikus talaja és szubtrópusi klímája tökéletes feltételeket biztosít a tőkéknek. A két legelterjedtebb, hagyományos helyi szőlőfajta a listan blanco és listan negro. Előbbi a palomino fajta helyi elnevezése, alacsony sav-, magas alkoholtartalmú, főleg száraz fehérborokat készítenek belőle. Utóbbi sötét bogyói intenzív gyümölcsös aromájúak.


A szigeteket a kontinensen pusztító filoxéra (szőlőgyökértetű) nem érintette, így rendkívül idős tőkéket is találunk itt. Az egész világon csak itt alkalmazott művelésmód az ,,el cordon trenzado”, vagyis fonott kordon. Ennek lényege, hogy 60-80 cm-es magasságban összefonva a vesszőket kordonra vezetik. A sziget öt saját eredetvédelmi körzettel rendelkezik. Borászati központjai Icod de los Vinos és La Orotava, továbbá El Sauzalban található a Bor és Méz háza (Casa del Vino y la Miel) ahol nemcsak a helyi borokkal, hanem a mézfajtákkal és sok más finomsággal is megismerkedhetünk.
(Fotók: Shutterstock)