Málta a kötelezőkön túl

Máltán rengeteg híres látnivaló, műemlék és múzeum található – ezeket össze is szedtük Málta legszebb természeti csodái és Valletta legjava c. cikkeinkben. Nem csoda, hogy látogatók milliói utaznak ide megcsodálni a nevezetességeket és sütkérezni a napfényes partokon. Ez a kis mediterrán ország azonban sokkal több, mint a látnivalók összessége – eseménydús, 7000 éves történelmével Málta olyan, mint egy hatalmas szabadtéri múzeum. Miután meglátogattad a főbb látnivalókat, ne habozz felkeresni ezeket a kevésbé ismert helyeket sem és fedezd fel a legjobb programokat, amiket Málta kínál!

Tölts el egy napot a természetes borászat nagymesterével

Kevés olyan ember van a bolygón – nemhogy Máltán -, mint Mark Cassar. A Franciaországban képzett volt szakács 1991-ben leszegényedve és megtörten tért vissza a szigetre – azt mondták neki, hogy a „tengerparti séta” segíthet a kedélyállapotán.

Így is történt: Mark számára a természetben való tartózkodás jelentette a gyógymódot, így hát abbahagyta a gyógyszeres kezelést és megálmodott egy szőlőültetvényt Málta zord nyugati részén, ahol a szabadban dolgozhatott és szulfidmentes, természetes bort készíthetett.

A Mar Casar pincészet megvalósítása szinte a családja és a józan esze elvesztésébe került, de amit végül sikeresen létrehozott, az a puszta akarat bizonyítéka és egy izgalmas történet boldog vége – amiről szívesen mesél egy-egy pincelátogatás keretében, egy pohár Chardonnay, Merlot vagy Petit Verdot borral a kezében.

Az út, amelyet Mark választott, nem könnyű – a bortermelésnek ez a természetes fajtája tele van kihívásokkal. A bor készítéséhez nem használnak peszticideket vagy herbicideket – helyette a több hektár szőlő körül vadvirágokat ültettek a rovarok természetes eltereléséhez. Az áramellátás napelemeken és turbinákon keresztül valósul meg. A legjobban azonban a földalatti kvevri (óriás agyagkádak, amelyekben a bor érlelődik) bejárása mutatja meg, hogy micsoda hatalmas vállalkozás is volt ez. 

Ma a pincészet körülbelül 15 000 palackot termel ki évente, de az idevezető út története is hasonlóan figyelemre méltó és bámulatos – különösen, ha első kézből hallgatod meg.

Cím: Mar Casar La Maison Du Vin Naturel Winery

info: www.marcasar.com

Mark Cassar máltai borász
Kép forrása: Mark Cassar

Kajakozz végig Gozo zord északi partja mentén

Gozo és Málta között fekszik az apró, kopár Comino-sziget: egy régi csempészbúvóhely, amelyen mindössze egy őrtorony áll.

A kis sziget népszerű a kajakosok és a sznorkelezők körében, de vizei forgalmasak és az itt található Kék lagúna strand ezreket vonz a csúcsidényben – így hát próbálj inkább olyan helyekre evezni, ahová senki más nem megy.

Ha megfelelő az időjárás, Gozo északi partvonala a Máltai szigetcsoport egyik legszebb látnivalója. A Gozo Adventures által kínált kajak-túrák Qbajjar régi sólepárlóitól indulnak, ahol a sót még mindig sziklába vájt medencékben gyűjtik össze, melyekből a tengervíz természetes módon párolog el a tűző napon.

Innen a túra Dahlet Qorrot partjához vezet, egy színes hajótároló barlangokkal szegélyezett öbölbe. A hajóból egy vad vidéket fogsz látni, amely teljesen eltér a sziget más tájaitól Mars-szerű, vörös homokjával, gömbölyű dombjaival és sziklás öblökkel tagolt partszakaszával.

A pontos útvonalakat az időjárási körülmények határozzák meg, de a szigetnek ez a fele jellemzően sokkal csendesebb és kevésbé zsúfolt, mint a népszerű látnivalók és strandok. Az egyetlen társaság, akikkel biztosan találkozhatsz a helyi halászok, akik hagyományos luzzu csónakjukon robognak a környező vizeken.

info: www.gozoadventures.com

Tengerikajakozás Máltán Gozo partjainál

Látogass el egy helyi sajtkészítőbe Gozón

A régi Citadella Gozo fővárosában, Rabatban (Victoria) önmagában egyedülálló látvány, de kanyargós utcái rejtenek néhány modern drágakövet is, köztük a Ta ’Rikardu éttermet.

A vendéglő hűvös kőfalai menekülést kínálnak a forró nap elől, de ami igazán különlegessé teszi a helyet az az itt felszolgált egyedülálló gozitáni juh- és kecskesajt, amelyről az étterem híressé vált.

A sajtokat kérhetjük máltai ravioliba (ravjul) töltve vagy frissen tálalva, és általában három formája van: ricotta-szerű lágy sajt; szélben szárított, erős ízű kemény sajt; illetve egy fűszeresebb változat, amely borsos, borba áztatott és

szárított. Mindegyiket tipikusan paradicsommal, kapribogyóval, olajbogyóval és kenyérrel tálalják. 

Ha pedig ez nem lenne elég, azt is megnézheted, hogy hogyan készül! Vezetett túrák visznek Rikardu farmjára, ahol mintegy 200 juh és kecske él. Itt lehetőséged van megnézni, ahogy Rikardu pár óra alatt, egyesével, kézzel készíti a sajtokat – persze az igaz öröm a túra vége, amikor magad is megkóstolhatod a finomságokat!

Cím: Ta’ Rikardu Restaurant

info: www.goingozo.com

Ta Rikardu étterem Máltán
Kép forrása: restaurantguidemalta.com

Alkudozz kedvedre a birgui bolhapiacon

Birgu városában érdemes sétálni a hét minden napján, de különösen vasárnap reggel, ilyenkor ugyanis a Birgini városfalain kívüli Fortini-part megtelik bódékkal és eladókkal, akik izgalmas tárgyak széles tárházát kínálják: találsz itt a furcsa csecsebecséket, rézből készült tárgyakat, könyveket, gyönyörű régiségeket és még megannyi mást – továbbá ha szeretsz vintage turkálókban ruhákat vadászni, akkor is itt a helyed!

Ha valami nem túl turisztikai időtöltést keresel, ez a bolhapiac ideális választás! Az eseményt nem hirdetik nyilvánosan – nincsenek szórólapok és Facebook-események, csak szájról szájra terjed a vásár híre. Leginkább a helyi giccsgyűjtők és régiség imádók látogatnak ide.

Érdemes minél korábban érkezni, az eladók ugyanis már hajnali 4-kor felállítják a standokat és 11-12 óra körül el is kezdenek felpakolni, addigra pedig már a legjobb portékák rég elkeltek!

Cím: Fortini grounds, St. Edward Street

birgu bolhapiac málta
Kép forrása: tripadvisor.com

Merülj el máltai karnevál forgatagában

A február magával hozza a farsangi hetet Máltán, amely egy nagyszabású, öt napig tartó eseménysorozat az ország egész területén. Extravagánsan színes hőlégballonok vonulnak fel rogyásig díszített járműveken, díszes jelmezekben öltözött felnőttek és gyerekek töltik meg az utcákat, Málta népszerű éjszakai szórakozóhelye, a Paceville városnegyed klubjai és kocsmái pedig megtelnek a farsangi mulattságokat éjjel is folytatni vágyókkal. 

A programsorozat nagyrészt Vallettában játszódik, de asziget különböző városainak és falvainak is van saját verziójuk az ünnepségről. Egy izgalmas variációért látogass el Nadurba (Gozo), ahol a karneválnak kifejezetten hátborzongató és kísérteties hangulata van.

A farsangi hét egy igazi ereszd-el-a-hajam esemény – tökéletes azok számára, akik szeretnének egy nagyot bulizni!

info: www.visitmalta.com

máltai karnevál Valletta

Szeld át az országot a máltai Nagy Fal mentén

A parttól partig húzódó Viktória vonal, amely keresztülszeli az ország északi részét, Málta egyik leg-epikusabb gyalogtúra útvonala. A sétaösvény számos, magasan a völgyek felett található kilátóhelye lenyűgöző kilátást nyújt mind az északi, mind a déli partra.

A 12 km hosszú Victoria vonal ösvénye Málta egyik természetes földrajzi határvonalának tetején halad végig, amit Great Fault-nak (Nagy Hibának) neveznek. Ezt a természetes gerincet, amely átszeli a szigetet, évszázadokig használták védelmi akadályként. A ’Victoria vonal’ név onnan származik, hogy a britek 1897-ben, Viktória királynő gyémánt jubileumának évében építtették az út mentén található erődöket és védelmi vonalakat azért, hogy az megvédje a déli városokat és kikötőket egy esetleges északi inváziótól.

Az útvonal a Madlienaból indul (vagy ér véget) és egészen a nyugati parton található Kunċizzjoniig húzódik. Ha teljesíted a túrát az elejétől a végéig, akkor gyakorlatilag keresztülgyalogolhatsz az egész országon! Az útvonal viszonylag könnyen végigjárható, mivel egyértelmű, hogy melyik nagy falat kell követni. Csak néhány szakasz van, ahol a modern építési munkálatok megszakítják az utat, de ezeken a helyeken is pontosan láthatod, merre tovább. Ha nyáron járnál erre, akkor mindenképp vigyél magaddal elegendő mennyiségű vizet és legyen nálad naptej, napszemüveg és fejfedő!

Cím: Madliena, Kunċizzjoni

Viktória vonal Nagy fal Málta

Ugorj fejest a Korall lagúna kék vizébe

Minden ide-látogató ismeri a máltai Kék lagúnát – de hallottál már a Korall lagúnáról?

Ha nyáron tervezel Máltára látogatni, akkor a Korall-lagúna egy olyan természeti csoda, amit mindenképpen érdemes felvenni a listádra! A kristálytiszta vizű öböl népszerű célpont a víz alatti barlangokat felfedező búvárok és sznorkelezők körében, és a közelmúltban Málta egyik legnépszerűbb Instagram-helyszínévé vált lenyűgöző látványának köszönhetően.

A korall-lagúna egy természetes úton kialakult barlang a mellhiehai Armier-öböl közelében. Kissé távol esik a járt utaktól, de a látvány kárpótolni fog az extra erőfeszítésért! Kocsival kétféleképpen lehet megközelíteni: vezess a Szeplőtelen Fogantatás kápolnájához, majd fordulj balra a kemping jelzésnél; vagy parkolj az Armier Öböl strandnál, és onnan sétálj az Fehér torony felé.

Ha a gyaloglás mellett döntenél, mindenképpen viselj megfelelő cipőt, mivel a terep meglehetősen zord. Csomagolj vizet, naptejet és természetesen ne felejtsd el a fényképezőgépet sem!

Cím: Coral Lagoon

Korall lagúna Coral lagoon Málta

A cikket Almay Réka írta. 

Hasonló bejegyzések

Kedvenc bejegyzések

Batu barlangok, és a háború istenének szentélye

Az ébredő trópusi nap első sugarai áttörve az ólmos ködön, bevilágítják Batu Caves meredek sziklafalait. A mészkőszirtek között megbújó barlangtemplom tátongó szája fölött színes...

Toraja, ahol a holtak velünk élnek

Vannak különös helyek a Földön, ahol nem számít a halál. Ahol nem szakad ketté az élők és a holtak birodalma, ahol nincs áthidalhatatlan szakadék az e világ és a túlvilág között.

Borobudur

Az egzotikus Jáva szigetén, füstölgő vulkánokkal, ködben lebegő trópusi erdőkkel és élénkzöld rizsföldekkel körülölelve fekszik a világ legnagyobb buddhista temploma, a Borobudur. Az 1200 évvel...