Málta legszebb természeti csodái

A rengeteg festői hely közül szinte lehetetlen megnevezni a máltai szigetcsoport legszebb látnivalóit. Bár itt nem találsz erdőket, folyókat vagy hegyeket, apró ország létére Málta bővelkedik a különleges szépségű természeti csodákban. A partszakaszon kopár sziklák emelkednek ki meredeken az azúrkék tengerből, a sziget belsejét pedig lapos dombok és zöld völgyek jellemzik, amelyeket tavasszal sokszínű vadvirág szőnyeg borít, mielőtt a forró nyári hónapokban aranybarnára színeződik.

Nem volt egyszerű, de leszűkítettük a listát, és kiválasztottuk a máltai szigetcsoport 9 legszebb természeti látnivalóját.

Blue Grotto , Málta kék barlangja

A Blue Grotto (kék barlang) Málta egyik legismertebb és legszebb látnivalója. Nevével ellentétben az impozáns boltív alatt valójában nem egy, hanem hat tengeri barlang bújik meg. Érdemes kora reggel idelátogatni, ilyenkor ugyanis a reggeli napsugarak bevilágítják az sziklaüregeket, és a kék minden árnyalatára festik azokat. A barlang belsejében a tenger olyan tiszta és áttetsző, hogy szabad szemmel is jól látható a víz alatti gazdag élővilág.

A Blue Grotto Málta déli partján található, nem messze Zurrieq városától. A szárazföldről ingyenesen megnézheted a busszal is megközelíthető Panorama kilátó pontról, a barlangok belsejét azonban csak hajóról tudod megcsodálni. Zurrieqből (az időjárástól függően) óránként több hajós túra is indul – az áruk persze változó annak függvényében, hogy milyen hosszú a kirándulás és milyen extra szolgáltatásokat kínálnak, de egy standard 20 perces hajókázás csupán €8 Euro a felnőtteknek, €4 a gyerekeknek.

Blue Lagoon 

A Blue Lagoon (kék lagúna) a sziget egyik legtöbbet fényképezett látnivalója. A látogatók és a helyiek körében egyaránt népszerű program ide kilátogatni – ez a kicsi öböl azúrkék vizével és fehér homokos partjával mintha egy megelevenedett képeslap lenne. A gazdag tengeri élővilág miatt ideális hely a sznorkelezéshez is. Ha elkerülnéd a tömeget, érdemes délután érkezni, amikor a legtöbb strandoló már ropogósra sült és elindult hazafelé.

A Blue Lagoon a Comino és a Cominotto szigetek között található, ahová könnyedén eljuthatsz hajóval vagy vezetett túrával Gozoból és Máltából.

Blue lagoon Kék lagúna Máltán

Dwerja beltenger

Nem messze a 2017-ben leomlott Azure Window helyszínétől található a Dwerja beltenger: ez a hatalmas víznyelő és a közeli köves strand népszerű turisztikai látványosság. A közel 400 méter átmérőjű mélyedésben kialakult beltengert egy 60 méteres alagút (Kék Barlang) köti össze a nyílt tengerrel. A történelmi Fungus Rock (Generális szikla) és a Blue Hole, a búvárok paradicsoma is ezen a helyen található. Jacques Cousteau ezt a területet tartotta kedvenc búvárhelyei egyikének.

Dwerja Gozo szigetének nyugati partján fekszik. Tömegközlekedéssel is el lehet jutni ide, azonban sokkal könnyebb bérelt autóval érkezni, ami egyébként is ajánlott, ha Gozo egészét szeretnéd felfedezni.

Dwerja beltenger Gozo Málta

Wied il-Mielah Window

A Wied il-Mielah sokáig elkerülte a Máltára látogatók figyelmét, pedig lenyűgöző szépsége vetekszik az Azure Window híres boltívével. Amióta azonban az utóbbi tragikusan megsemmisült, a Wied il-Mielah Window lassan visszakerült a reflektorfénybe.

A szinte szabályos négyzet alakú természetes mészkőív a Wied il-Mielah-völgy végén található – ez Gozo egyik legnépszerűbb fotóhelye. Elég szilárd ahhoz, hogy kisétálj egészen a széléig, ahonnan lenyűgöző kilátás tárul eléd a tengerre.

Wied il Mielah Gozo Málta

Sólepárlók Máltán

Máltán a tengeri só kinyerésének története egészen a római időkig tekint vissza. A mai napig ősi sólepárlók tarkítják Málta és Gozo partjait. Aszigetlakók továbbra is ugyanazokat a régi módszereket használják, hogy az értékes ásványokat kinyerjék a tengerből.

Zebbug Gozo sziget sólepárlók Máltán

Több helyen is van lehetőséged megtekinteni őket: Gozo északi partján a Xwejni-öbölben található 350 éves sólepárlók körülbelül három kilométernyire húzódnak a part mentén. Ez a legnépszerűbb a turisták körében, de Marsalforn, Qala, Dwejra és Xlendi közelében is megtalálod ezeket a látványos sótáblákat.

Dingli-Sziklák

A Dingli-sziklák Málta délnyugati partszakaszán emelkednek ki meredeken a tengerből. Ez az ország legmagasabban fekvő pontja: az itt található Szent Mária Magdolna templom 253 méterrel van a tengerszint felett.

A sziklák elképesztő látványt nyújtanak, főleg, ha van lehetőséged hajóról megcsodálni őket, de felülről is lélegzetelállító kilátás nyílik az alatta lévő kis teraszos mezőkre, a nyílt tengerre és a szemközti kis lakatlan szigetre, a Filfla-ra. A sziklák természetes erődként funkcionáltak, mivel lenyűgöző magasságuk miatt nyugat felől egyetlen támadó sem közelítheti meg a szigetet.

Dingli sziklák Máltán

Dinglitől nagyjából egy kilométert kell megtenned a partig, azonban a sziklák jóval a falun túl nyúlnak; Bahriától egészen a Kék barlang fölötti Munqar területéig húzódnak. Órákon át sétálhatsz a partszakasz mentén, vagy csak telepedj le valahol és élvezd a kilátást. Érdemes megvárni a naplementét – drámai látványban lesz részed!

Ta Cenc sziklák

Gozo festői sziklái (a Dingli-sziklákhoz hasonlóan) 120 méterre magasodnak a tenger felett. A sziget déli részén fekvő Sannat városától nagyjából egy kilométert kell gyalogolnod a sziklákig. Az ország egyik legszebb sétáját teheted itt meg – a függőleges sziklákról gyönyörű panoráma kilátás nyílik a Földközi-tengerre, a parti madarakra és tökéletes helyszín a naplementéhez is!

Ta Cenc Malta

Szent Péter medence

A Szent Péter-medence Málta egyik legszebb természetes vízgyűjtője. Marsaxlokk közelében található, a Delimara-hegy csúcsánál, az ország délnyugati részén. A kristálytiszta, azúrkék és világoszöld színű víz kiváló sznorkelezési lehetőségeket kínál az ide látogatók számára. A medence körüli sík kövek tökéletes napozóhelyeket biztosítanak, a magas sziklák pedig árnyékot nyújtanak az erős nap elől.

A Szent Péter-medence népszerű a helyiek körében, különösen azok számára, akik a közeli falvakban élnek és olyan turisták körében, akik csendesebb helyet keresnek a nap eltöltésére. Távoli fekvése és a rossz minőségű kocsiutak miatt kevesebben látogatják, mint Málta más strandjait, épp ezért itt mindig találhatsz szabad helyet magadnak a napozáshoz. Marsaxklokktól mintegy 30 perces sétát kell megtenni a medencéig – a páratlan látvány azonban kárpótolni fog a hosszabb gyaloglásért.

Szent Péter medence Málta

Il-Maqluba

Az il-Maqluba, egy titokzatos nagy “kráter” a földben, Qrendi külvárosában. Számtalan legenda igyekszik megmagyarázni a gödör eredetét, a legnépszerűbb történet szerint valaha volt itt egy kis falucska, amelynek lakói elfordultak Istentől. Isten megpróbálta őket figyelmeztetni egy – a faluban élő – jámbor nőn keresztül, azonban a lakosok nem változtattak életmódjukon, ezért Isten megbüntette őket. Félelmetes vihar tört ki, majd az angyalok gyökerestül kitépték a falut a földből és a tengerbe hajították – ezzel nemcsak megmagyarázták a hátrahagyott nagy lyukat, hanem Filfla apró szigetecskéjének létrejöttét is. Csak a nőt kímélték meg, aki a falu egyik kis kápolnájában imádkozott. A történetet látszólag erősíti a tény, hogy a mai Szent Mátyás kápolna szó szerint a szakadék szélén található.

Maqluba Málta

Akárhogy is keletkezett, tagadhatatlan hogy az il-Maqluba gyönyörű látványt nyújt. A mintegy 15 méter mély krátert buja zöld növényzet borítja és ritka, őshonos gomba- és növényfajoknak ad otthon. A bejárat a kápolnától balra található, egy fehér kapaszkodó és néhány kifakult plakát mellett.

A cikket Almay Réka írta.

Hasonló bejegyzések

Kedvenc bejegyzések

Batu barlangok, és a háború istenének szentélye

Az ébredő trópusi nap első sugarai áttörve az ólmos ködön, bevilágítják Batu Caves meredek sziklafalait. A mészkőszirtek között megbújó barlangtemplom tátongó szája fölött színes...

Toraja, ahol a holtak velünk élnek

Vannak különös helyek a Földön, ahol nem számít a halál. Ahol nem szakad ketté az élők és a holtak birodalma, ahol nincs áthidalhatatlan szakadék az e világ és a túlvilág között.

Borobudur

Az egzotikus Jáva szigetén, füstölgő vulkánokkal, ködben lebegő trópusi erdőkkel és élénkzöld rizsföldekkel körülölelve fekszik a világ legnagyobb buddhista temploma, a Borobudur. Az 1200 évvel...