A kanári ételek mindegyikét gazdag ízek, sokszínűség és leleményesség jellemzi. Halak, nyúl, kecske és sok-sok zöldség a gerince a konyhának. Ezekből az ínségesebb idők öröksége miatt egyszerűbb, de annál izgalmasabb ízvilágú ételek készülnek, a díjnyertes sajtoktól a tápláló egytálételeken át az ízletes szószokig.
Mojo szószok, a kanári ételek kísérői
Ezekkel a fűszeres szószokkal szinte biztos, hogy találkozunk, ha egy helyi étteremben válogatunk a kanári ételek közül. Természetesen minden vendéglátóhelynek megvan a maga változata, ami szigorúan őrzött recept szerint készül. Az alapváltozatok a piros és a zöld mojo. Mindkettőbe kerül fokhagyma, köménymag, só, olívaolaj, borecet. A zöld változatba zöld paprikát és koriandert, míg a pirosba csípős chilit vagy édes paprikát tesznek. Állaga akkor jó, ha nem krémes, hanem inkább híg, folyós, könnyen locsolható. A mojo szósz nemcsak a konyhák, hanem a kultúra része is. Olyannyira, hogy még népdalok is szólnak róla.

Kanári krumpli, az elkerülhetetlen köret
Helyi elnevezése papas arrugadas, vagyis szó szerint ráncos krumpli. Így, vagy canarian potato névvel fogjuk az étlapon megtalálni. Kisméretű, sós főtt krumpli, ami a legautentikusabb köret a szigeteken. A krumplikat tengervízben főzik, egészen addig, míg a víz elpárolog, a só vékony réteget képez a héján és összeráncosodik. Mellé mindig adnak mojo szószokat is. Önmagában is kedvelt csemege, emellett szinte bármilyen hússal tálalják köretként.

Ne hagyd ki az úti célról készült átfogó tudástárunkat! Tapasztalt utazók hiteles és hasznos információi. Minden, amit a Kanári-szigetek kapcsán tudni érdemes a látnivalókról, túrákról és ételekről. Megnézem!
Gofio, az őslakosok hagyománya
A gofio a legősibb kanári étel, ami a szűkös időkben a túlélést jelentette az itt élők számára. Már az őslakosok is készítették, de a spanyol hódítás után is fontos része maradt a helyi gasztronómiának. Egy lisztszerű készítmény, amit aztán sokféleképpen használnak a konyhában. A különböző gabonákat, főleg búzát, kukoricát, árpát először megpirítják, majd hagyják kihűlni. A pirított gabonát megőrlik és sót adnak hozzá, majd tejjel keverve reggelire fogyasztják. Emellett kerülhet levesbe, süteménybe, sőt humuszhoz hasonló krémet, sőt még fagylaltot is gyártanak belőle.

Nyúl salmorejo szószban
A nyúlhús széles körben fogyasztott étel. Ennek oka, hogy a szigeteken a nyúl a néhány vadon élő emlős egyike. Hagyományosan egy salmorejo nevű fűszeres szósszal együtt készítik. A húst először egy éjszakára be kell pácolni. A pácba kerül fokhagyma, rozmaring, babérlevél, kakukkfű, pirospaprika, csípős paprika, só, valamint egy pohár fehérbor és egy kevés ecet.
A minimum négyórás pácolás után a hús mindkét oldalát megpirítják. Ezután a pácból kis vízzel hígítva szósz lesz, majd a húst abban visszatéve puhára főzik. Köretként általában kanári krumplit adnak. Salmorejónak hívják a kontinentális Spanyolországban a hidegen tálalt paradicsomlevest is, de mint láthatjuk, a két fogásnak csak a neve azonos.

Kecskesajtok, a szigetek büszkeségei
A takarmányozás szempontjából igénytelen haszonállat lévén a kecskét mindig is szívesen tartották a helyiek. A kecskék tejéből évszázadok óta gyártanak sajtot, ami a szigetek egyik legfontosabb exportcikkévé vált. Előételként, grillezve, vagy egy fenséges kanári vacsora első felvonásaként is fogyaszthatjuk. Tenerifén néhány farmra szerveznek csoportos látogatásokat, ahol bepillantást nyerhetünk a nagy szenvedéllyel, büszkeséggel és szakértelemmel készített sajtok világába.

Bienmesabe canario, a mandulás édesség
A szigeteken sok helyen találkozhatunk mandulafákkal, melyek az alapanyagát adják ennek a helyi finomságnak. A bienmesabe egy igen édes desszert, amit mandulával, cukorral, tojással, fahéjjal és citrommal készítenek. A mandulából lisztet őrölnek, majd a citrommal és fahéjjal főzött szirupba keverik, ezután hozzáadják a tojássárgáját. Valószínűleg arab eredetű finomság, ami a helyi berber gyökerű őslakosok öröksége. A krémet fogyaszthatjuk önmagában, keksszel és vaníliafagylalttal is.

Tengeri halak, a kanári ételek alapjai
Természetesen a kanári ételek megkerülhetetlen elemei a tengeri halak és herkentyűk. A legnépszerűbb halak a papagájhal, az atlanti roncshal, a barna fűrészessügér, tonhal, tőkehal vagy a fattyúmakréla. A sült tengeri hal és kanári krumpli kombinációjából álló fogást viejas guisadas con papas arrugadas néven találjuk az étlapokon. A halat hagyományosan fokhagymával és olajjal sütik, és a krumpli mellett mojo szósszal szervírozzák. A sancocho canario név az előbbihez hasonló fogást takar: grillezett, sós, fehér húsú tengeri hal, hagyományos főtt burgonya, gofio és ízlés szerint csípős mojo szósz.

Ropa vieja, a végtelen verzióban létező fogás
Maradékmentés kanári-szigeteki módra, ez a ropa vieja. Nem szó szerint maradékokból készül, hanem azért nevezik így, mert nincs fix receptje, bármilyen húsból és zöldségből megfőzhető, amit a konyhában találunk. Lassú tűzön, hosszú ideig főzött egytálétel, neve szó szerinti fordításban régi ruhákat jelent.
Általában marhahúsból, csicseriborsóból, paprikából, paradicsomból, hagymából és burgonyából főzik, de ahogy sok tradicionális fogás esetén előfordul, ahány ház, annyi szokás. Érdekesség, hogy Kubában is rendkívül népszerű, ami az oda elhurcolt kanári-szigeteki rabszolgáknak köszönhetően épült be a gasztronómiába.

Rancho Canario, a leggazdagabb leves
Klasszikus helyi leves, ami olyan gazdag, hogy már majdnem főzelék sűrűségű. A helyiek elsősorban a hűvösebb napokon készítik ezt a finom és tápláló egytálételt. Kerül bele többféle hús, általában oldalas, kolbász, kockákra vágott csirke vagy marha, tészta, csicseriborsó, burgonya, hagyma és paradicsom.

(Fotók: Shutterstock)