Az ír whiskey története: egy 800 éve tartó hullámvasút

Banner helykitöltő
- ideiglenes -
ír whiskey története

Kevés italnak olyan fordulatos a története, mint az ír whiskeynek. A 19. század végén még a világ legnépszerűbb szesze volt. Az elmúlt évszázad végére gyakorlatilag a kihalás szélére sodródott: harmincnál is több működő lepárlóból mindössze három maradt. Mindez azonban csak még különlegesebbé teszi azt az újraéledést, amelynek tanúi lehetünk.

A „víz, ami életet lehel”: honnan jön a whiskey?

A whiskey szó az ír uisce beatha („az élet vize”) kifejezésből ered. És bár szeretjük azt hinni, hogy a whiskeyt az ír szerzetesek találták fel, akik a 12. században ugyanazzal a lelkesedéssel kezdték párolni, mint amivel imádkoztak, a valóság ennél árnyaltabb.

malátázott árpa
Malátázott árpa – az ír whiskey egyik alapvető alapanyaga

A lepárlás művészete ugyanis jó eséllyel a mór kultúrából érkezett Európába. Ők vallási okokból nem fogyasztották az alkoholt, de a lepárlást orvosi célokra használták. Amikor a mórokat kiszorították Európából, a tudás a kolostorokban kötött ki — innen terjedt tovább egész Európára, így Írországba is. Ami Franciaországban eau-de-vie, Skandináviában gyógynövényes párlat lett, Kelet-Európában vodka formájában talált otthonra, az Ír-szigeten gabonából készülő égetett szeszként, a whiskeyként él tovább.

A történelem egy része szóban maradt – szó szerint

Az ír whiskey korai évszázadai tele vannak homállyal. Ennek egyik oka nagyon egyszerű: az írek nem akarták, hogy bármi nyoma maradjon a brit hatóságok számára. Így a tudás, a receptek és a történetek inkább szájhagyomány útján öröklődtek. Miközben Skóciában 1494-ből fennmaradt egy királyi levél a gabonapárlatról, Írországban a legtöbb lepárlás a Pale-en, vagyis a brit fennhatóságon kívüli területeken folyt. Olyan helyeken, ahol az angol törvényeknek semmi foganatja nem volt.

vidéki ködös ír táj tehenekkel

1556-ban ugyan törvény született arról, hogy engedélyhez kötik a párlatkészítést, de a gael klánok ezt gyakorlatilag kinevették. A lepárlás úgy volt része a mindennapoknak, mint a fonás vagy a vajkészítés. A felesleges gabonát whiskeyvé változtatták, mert az nem romlott meg, könnyen tárolható volt, és csereeszközként épp olyan jól működött, mint orvosságként vagy vigaszként.

A törvényes ír whiskey és a poitín kettéválása

1661 Szenteste fordulópontot hozott az ír whiskey történetében: a király megadóztatta az italt, ezzel kezdődött a modern vám- és adórendszer, és egyúttal kialakult a nagy szétválás is. Az engedéllyel készült, adózott változat a „parliament whiskey” nevet kapta, míg a hegyi kunyhókban és falusi pajtákban illegálisan készített, gyakran jobb minőségű párlat a „poitín” lett. A törvény azonban tele volt kiskapukkal. A distillereknek sok esetben nem kellett regisztrálniuk. Emellett az adót a földbirtokosok hajtották be, akik maguk is profitáltak az illegális lepárlásokból. A korrupció virágzott, és ezzel együtt a poitín is tovább élte saját, független életét.

Slieve League sziklák Írországban

Ne hagyd ki az úti célról készült átfogó tudástárunkat! Tapasztalt utazók hiteles és hasznos információi. Minden, amit Írország kapcsán tudni érdemes a látnivalókról, túrákról és ételekről. Megnézem!

A 18. század: whiskey minden mennyiségben (és minőségben…)

A 18. század közepére a whiskey iránti kereslet robbanásszerűen nőtt, de a minőség gyakran elmaradt. 1759-re a hivatalos „parliament whiskey” annyira gyenge lett, hogy a parlament bizonyos alapanyagok használatát betiltotta. A kézműves gyártás és az adóterhek miatt sok lepárló szappant tett az üstbe, ami borzasztó ízt eredményezett. A 18. század végére az ipari forradalom és a gőzgép új korszakot hozott: bőséges volt a gabona, víz és élesztő. De az angol adórendszer 1779-es változása miatt a hivatalos lepárlók száma egy év alatt 1228-ról 246-ra csökkent. A többi föld alá vonult, kezdődött a poitín aranykora, miközben az illegális hegyi főzdék gyakran jobb minőséget kínáltak, és a „parliament whiskey” hírneve tovább romlott.

A berendezés a malátázás folyamatának egy szakaszát mutatja, ahol a csírázó árpát (malátát) forgatják és gereblyézik a padlón a csírázás egyenletes elosztása érdekében
Malátázó gép

Egy új korszak születése – és Aeneas Coffey belép a történetbe

1822-re az adóterhek és a bizonytalan szabályozás miatt már csak 40 hivatalos lepárló működött Írországban, egy évvel később mindössze 20. A háttérben több száz illegális üst bugyogott — csak az Inishowen-félszigeten 800-at számolt össze Aeneas Coffey, aki ekkor még adóellenőrként járta a vidéket.

A rendszer tarthatatlan volt, így 1823-ban jött a nagy újrakezdés: eltörölték a régi üstadót, és bevezették a ma is ismert felállást, amelyben a lepárlók csak a ténylegesen előállított alkohol után fizetnek. A hatás drámai volt: 32-ről 93-ra ugrott a legális lepárlók száma mindössze tizenkét év alatt.

Ekkoriban írta be magát végleg a történelembe Coffey. Az adóellenőrből feltalálóvá vált ex-tiszt 1830-ban levédette a róla elnevezett Coffey stillt, a világ első igazán hatékony, folyamatos üzemű lepárlóját. Az új technológia olyan mennyiséget tudott termelni, amire a hagyományos rézüstök képtelenek voltak: amit korábban 9 hónapig tartott előállítani, azt a Coffey-féle rendszer egy hét alatt képes volt.

Réz oszlopokból álló lepárlóoszlop
Réz oszlopokból álló lepárlóoszlop

Az ír whiskey-történet egyik legmakacsabb mítosza, hogy az írek elutasították a Coffey stillt. Valójában az első tíz évben 13 működött Írországban, míg Skóciában mindössze kettő. A visszakozás csak később jött, méghozzá a „Nagy Négyes” részéről: John Jameson, William Jameson, John Power és George Roe ragaszkodtak a hagyományos pot stillhez, és lenézték az új technológiát. Amíg vitatkoztak, a skótok csendben megfogták a lényeget: a hatékonyságot.

A nagy csapás: éhínség, csalás és hamis ír whiskey

A 19. század közepére Írországot súlyosabb tragédia érte, mint bármely adórendelet. A krumplivész elpusztította a lakosság fő táplálékát, több mint egymillió ember halt meg, és az ország gazdasága összeomlott. A lepárlók, még a legsikeresebbek is, hirtelen olyan világba kerültek, ahol a túlélés vált prioritássá.

A „Nagy Négyes” ekkor érte el hírnevük csúcsát — és ekkor kezdődött a bukásuk is. Szabályozás híján a piacon gombamód szaporodtak a hamisítók. Olyan whiskeyk jelentek meg, amelyeket Liverpoolban készült alkoholból kevertek össze, majd büszkén rányomták a hordóra: JJ&S – John Jameson & Sons. Jameson neve így egyre többször került rossz társaságba, és ez komoly károkat okozott.

Amikor a világ hirtelen ír whiskey után szomjazott

A történelem néha furcsa, de igazságos: Afrikából Európába került egy parányi rovar, a szőlőgyökértetű, amely a 19. század végére gyakorlatilag kiirtotta a francia konyak szőlőültetvényeit. A brandy eltűnt a polcokról és a világ figyelme az ír whiskey felé fordult.

Ír whiskey fahordóban

A kikötők közelében működő ír lepárlók hirtelen négyszeresére növelték termelésüket. Az ír whiskey újra uralta a világot: London bárjaiban, New York klubjaiban, Ausztrália távoli városaiban is az ír párlat számított az etalonnak. A skótok igyekeztek ehhez felzárkózni. Gyártási módszereikben elkezdtek ír hagyományokat másolni — többek közt a malátázatlan árpa használatát is. Ahogy Oscar Wilde találóan írta: „az utánzás a hízelgés legőszintébb formája, amit a középszer fizet a kiválóságnak.”

A lufi kipukkan

Ahogy a 19. század végére az ír whiskey még mindig uralta a piacot, a háttérben már gyűltek a viharfelhők. A nagy whiskylufi egyszer csak kipukkant – és amikor megtörtént, megrázta az egész iparágat. 1898-ban a skót Pattison-fivérek cége látványosan összeomlott. Robert és Walter Pattison éveken át mesterien kozmetikázták a számaikat: saját készleteiket vásárolták fel, hogy mesterségesen felhúzzák az árakat, miközben a teljes működésük hitelre épült. Amikor a kártyavár összedőlt, félmillió fontnyi adósság maradt utánuk – abban az időben elképesztő vagyon volt.

Whiskey lepárló ipari berendezés
Egy letűnt whiskey-korszak ipari emlékei

A csőd dominóként döntötte sorra a piac szereplőit, az árak összeomlottak, és az egész whiskyvilág egy sokkal keményebb korszakba lépett át.

A háború és a szabályozás, ami mindent átírt

A 20. század eleje recessziót, majd az első világháborút hozta magával. Sok ír lepárló egyszerűen lehúzta a rolót, leállította a főzőüstöket, és kivárt. A „Nagy Négyes” — Jameson, Powers, Cork Distillers és a Mitchell’s — próbált talpon maradni, de az adók, a visszaeső fogyasztás és a folyamatos verseny egyre nagyobb terhet jelentett. A legtöbben még 1914 karácsonyán is abban hittek, hogy a háború heteken belül véget ér. Aztán csak egyre hosszabb lett és egyre kegyetlenebb.

Világháborús emlékmű Dublinban

1916-ban azonban történt valami, ami hosszú távon meghatározta az ír whiskey jövőjét: életbe lépett a hároméves kötelező érlelés. Többé nem lehetett friss párlatot árulni, és meghatározták a minimális alkoholfokot is. Ez a döntés — bár elsőre szigorításnak tűnt — valójában épp az ír pot still hagyomány mellett állt. Azok, akik Coffey-üstökkel, gyorsabb, olcsóbb módszerrel dolgoztak, nem voltak felkészülve az érlelésre. Az ír lepárlók viszont igen. A törvény tehát végre valamit az ő malmukra hajtott.

A hamisítás elleni harc: amikor a prémium címke átokká válik

A századforduló környékén a hamisítás továbbra is folyamatos küzdelmet jelentett. A Jameson például annyira prémium márkának számított, hogy rengeteg palackozó próbálta lemásolni a címkéjét. A cég végül vízjeleket és sorszámozást vezetett be, hogy megvédje magát.

Jameson whiskey hordóban

Még így is akadtak kocsmák, ahol a félig üres Jameson-üvegbe egyszerűen olcsóbb, kevésbé jó minőségű whiskeyt töltöttek vissza. Ebben a zavaros időszakban tűntek fel az olyan tudatosan építkező kereskedők, mint a belfasti Mitchell’s, akik az elsők között kezdtek valódi, megkülönböztethető márkát felépíteni.

Amikor minden egyszerre omlik össze

A 20. század első felében az ír whiskey olyan sorozatot kapott, amit kevés iparág él túl. Először az amerikai szesztilalom zárta el a legfontosabb piacot. Aztán Írország függetlenedése után a brit birodalom is lezárta kapuit, így a másik hatalmas exportpiac is eltűnt.

Ehhez jött a gazdasági válság, az egyre drágább működés és az, hogy túl sok lepárló próbált megélni egyre kevesebb vásárlóból. A cégek sorra olvadtak össze, az üzemek sorra zártak be. Az 1960-as évekre odáig jutott a helyzet, hogy a valaha világhírű iparágból gyakorlatilag csak egy maroknyi lepárló működött tovább. Az ír whiskey története ekkor tényleg mélypontra ért.

A reneszánsz – és az ír whiskey váratlan újjászületése

A 80-as évektől lassan, de biztosan fordult a széljárás. Az Irish Distillers új alapokra helyezte a gyártást, a Jameson fokozatosan globális márkává nőtte ki magát.

Dublin whiskey pub

Aztán jött a 2010-es évek robbanása: egymás után nyíltak az új, független lepárlók, friss ötletekkel, különleges érlelésekkel és saját történetekkel. Néhány év alatt a korábban alig létező kínálatból egy izgalmas, sokszínű világ született — olyannyira, hogy Írország ma újra meghatározó szereplő a nemzetközi whiskeyszíntéren.

Az ír whiskey hosszú, sokszor igen viharos úton jutott el a múlt dicsőségétől a majdnem teljes összeomláson át a mai formájáig. Talán épp ez a hullámzás adja azt a különleges karaktert, ami miatt ma ennyien szeretik.

(Képek: Shutterstock)

Banner helykitöltő
- ideiglenes -

Hasonló cikkek