Iditarod – a világ legkeményebb futama

Az Iditarod egy szánhúzóverseny, ami az Alaszkai Egyesült Államokban zajlik. Minden csapatot egy hajtó és 16 kutya alkot, akik 8-15 nap alatt teljesítik a versenyben meghatározott, elsőnek lehetetlennek tűnő 1600 km-es távot. Gyökerei Alaszka születéséig nyúlnak vissza. Az őslakos eszkimók vadászatra használták a kutyaszánokat, majd az aranyláz ideje alatt szőrmét és aranyat szállítottak rajta. Egyesült Államok szerte akkor vált híressé a szán, mint közlekedési eszköz, amikor 1925-ben Nome városában torokgyík járvány tört ki. A gyógyszert szállító vonat elakadt a hóviharban, ezért kutyaszánokkal mentették ki, majd vitték el a betegekig a csomagokat a környékbeliek. Részben erre a hősies, USA szerte szenzációnak számító eseményre emlékeznek az Iditarod verseny megrendezésével.

Az utolsó nagy verseny!

Így nevezik a  futamot, aminek története 1973-ban kezdődött, mint a legjobb kutyaszánok és csapatok tesztelésére szánt esemény, de ma már egy nagyhírű próbatétellé alakult át, amit csak a legelszántabbak mernek bevállalni.

Iditarod kutyaszán verseny Alaszka

Az 1600 kilométeres verseny, március első szombatján a dél-alaszkai Anchorageból indul és a Bering-tenger nyugati partján fekvő Nome városáig tart. A megmérettetés 10 órakor kezdődik, amikor is elsőként egy tiszteletbeli hajtó hagyja el a rajtvonalat, majd két percenként követik őt a versenyzők. A csapatok sűrűn hóviharban versenyeznek, amit állandó mínuszok és jeges szél övez. Mindez annyira lehűti a levegőt, hogy akár -70 ° fok körüli állapotokat is eredményezhet. Ha ez még nem lenne elég, az ösvényt sűrű tundrák és erdők, elhagyatott hegyvidéki utak övezik, valamint több folyón is keresztül kell verekedniük magukat a világ utolsó nagy versenyének nevezett kihívásra jelentkező kivételes embereknek. Viszont nem csak a természeti és időjárási körülmények jelentenek veszélyt a versenyzőkre. Aki leesik a szánról az könnyen meg is halhat, mert a kutyák sok esetben adrenalintól fűtve rohannak tovább.

Teljesítmény, bármi áron

A kutyák kiemelt figyelmet kapnak természetesen már a verseny előtt, de közben is. Nagyjából 40 állatorvos, megközelítőleg 10.000 vizsgálatot végez el a kutyákon a verseny alatt. Olyan figyelem övezi őket, mint ha olimpiai sportolók lennének.
Minden hajtó más és más étrendet állít össze a kutyáinak, figyelembe véve azok fajtáit, korukat, súlyukat, teljesítményüket. Egy nap alatt akár 9000 kalóriát is elégethetnek, így kiemelten fontos, hogy mivel pótolják azt.

Minden évben több, mint 50 hajtó méretteti meg magát. A legtöbben Alaszkából vannak, de kis százalékban akad tengerentúli részvevő is. Vannak köztük professzionális szakemberek, akik kutyákkal kereskednek, túrákat szerveznek a környéken, vagy kiképzéseket tartanak a hajtók számára. Ugyanakkor mások amatőrök, akik halászok, jogászok, kertészek, vagy éppen  cégvezetők. Ettől függetlenül minden résztvevőre vonatkozik az a szabály, miszerint az Iditarod-ot megelőzően három kisebb versenyen kell részt venniük, hogy jogosultak legyenek a kvalifikációra.

Iditarod kutyaszán verseny Alaszkában

A fagy birodalmának sztárjai

Nagyon fontos és népszerű sportesemény Alaszkában, ahol a legjobb hajtókat helyi celebekként kezelik. Nem ok nélkül, hiszen a valaha mért második leggyorsabb rekordidőt 2016-ban rögzítették, ahol 8 nap, 11 óra, 20 perc és 16 másodperc alatt teljesítette a távot Dallas Seavey. 2017-ben pedig Dallas apja, Mitch Seavey, 57 éves korában a legöregebb és leggyorsabb ember volt, aki valaha is megnyerte a versenyt, 8 nap, 3 óra, 40 perc és 13 másodperc alatt. Az első futamot 1973-ban még „csak” 20 nap alatt sikerült abszolválnia az akkori nyertesnek, Dick Wilmarthnak.

Nézd meg ezt a videót, amin Jeff King négyszeres Iditarod győztes hajtó vág át sűrű erdőkön és többször elborul a szánnal. Még neki is nagy kihívás leállítani kutyáit, pedig azok a világ élmezőnyébe tartoznak.

A verseny nevét az Iditarod ösvényről kapta, ami 1978-ban egyike volt annak a négy útvonalnak, amit az US első nemzeti történelmi ösvényének tulajdonítottak. A környék egy része 1910 után elnéptelenedett, miután a környező bányák aranykora leáldozott. Éppen ezért, az Iditarod-ot egyrészt Alaszka századokon át húzódó hagyományainak megőrzése miatt tartják fontosnak, ahol ember és állat küzd a könyörtelen természet ellen. Másrészt a versenyben kijelölt ösvénynek történelmi fontossága van, mivel annak idején ezen az úton járt a posta, itt szállítottak ellenszert, ami véget vetett a járványoknak és ezen keresztül fuvaroztak ellátmányokat az Alaszka belsejében letelepülő kolóniákba is. Ezzel a szellemiséggel átitatott erőpróbát álmodott meg id. Joe Redington.

Hasonló bejegyzések

Kedvenc bejegyzések

Batu barlangok, és a háború istenének szentélye

Az ébredő trópusi nap első sugarai áttörve az ólmos ködön, bevilágítják Batu Caves meredek sziklafalait. A mészkőszirtek között megbújó barlangtemplom tátongó szája fölött színes...

Toraja, ahol a holtak velünk élnek

Vannak különös helyek a Földön, ahol nem számít a halál. Ahol nem szakad ketté az élők és a holtak birodalma, ahol nincs áthidalhatatlan szakadék az e világ és a túlvilág között.

Borobudur

Az egzotikus Jáva szigetén, füstölgő vulkánokkal, ködben lebegő trópusi erdőkkel és élénkzöld rizsföldekkel körülölelve fekszik a világ legnagyobb buddhista temploma, a Borobudur. Az 1200 évvel...