Hogyan spórolj pénzt utazásra

Az utazás sok esetben pénztárca kérdése, de a pénztárca bősége vajon minek a függvénye? Mit szólnál, ha azt mondanánk, hogy kis tudatossággal könnyen összespórolhatod egy utazás árát? Nézzük hogyan.

Mérd a költségeidet

A spórolás a pénzügyeink tudatos kezelésével kezdődik, aminek első lépése, hogy kerüljünk tisztába a költségeinkkel. Kezdjük el mérni, hogy pontosan milyen kiadásaink vannak. Sokan egyáltalán nincsenek tisztában azzal, hogy mire és mennyit költenek minden hónapban, vagy egy évben milyen extra kiadásaik voltak. Ez nagyon becsapós lehet. Az a tapasztalat, hogy a kiadások mérésével egyúttal rádöbbenünk arra, milyen sokat költünk felesleges dolgokra. Azt hiszed csak párezer Forint megy el nasira? Kezdd el mérni, és meg fogsz döbbenni!

Hogyan mérd a költségeidet

Több módszer is létezik a hagyományos füzetektől kezdve az Excel táblákon át a pénzügyi appokig. Mi az utóbbit javasoljuk. Számos ingyenesen használható költségkövető alkalmazás létezik már, amikkel nemcsak rögzítheted a kiadásaidat, de pofon egyszerűen csoportosíthatod is őket. Erre egy példa a Wallet nevű alkalmazás. Az app nagy előnye a füzettel és az Excellel szemben az, hogy már a boltból való kilépéskor elkezdheted felírni mit és mennyiért vettél. Ez fontos, mert hazaérkezéskor nem biztos, hogy eszedbe jut, aztán elkallódik a blokk, és a végén elfelejted rögzíteni a bevásárlást, így a hónap végén torzul az eredmény.

A költségeidet érdemes szegmentálnod, tehát különböző csoportokba osztanod:
– alapvető élelmiszerek (kenyér, tej, szalámi, stb.)
– nem alapvető élelmiszerek (üdítő, chips, csoki, stb.)
– étterem
– lakhatás (lakbér, rezsi, internet, tv, stb.)
– háztartási cikkek
– egészség (gyógyszerek, táplálékkiegészítők, orvosi költségek stb.)
– szépségápolás (smink, bőr és hajápolás, stb.)
– közlekedés (buszjegyek, bérlet, autó fenntartási költségei, stb.)
– szórakozás (mozijegy, sörözés haverokkal, Netflix, stb.)
– ruhák
– sport (kondibérlet, eszközök, stb.)
– kütyük (telefon és mobilinternet előfizetés, kiegészítők, stb.)

Természetesen másfajta csoportosítás is működhet, a lényeg az, hogy el tudd választani a nélkülözhetetlen kiadásokat a „luxus” kiadásoktól.

Wallet költségkövető alkalmazás spóroláshoz

Készíts tervet

Minél régebb óta méred a költségeidet, annál több adatod lesz, és annál jobban fogod látni, hogy hol lehet meghúzni a nadrágszíjat. Már az első hónap után rá fogsz döbbenni, hogy mennyi pénzt kidobsz az ablakon, de 3-4 hónap kell a pontosabb következtetésekhez. Az első hetekben még előfordul, hogy elfelejted felírni valamelyik kiadásodat, így torz lehet az eredmény, de a második hónap közepére már rögzülni fog ez a szokás, és az életed részévé válik.

Itt jön a tervezés fázis. A korábbi kiadásaidat látva döntened kell, hogy melyik csoportból veszel el, mi az amiről hajlandó vagy lemondani. Az is jó módszer, ha elhatározod, hogy innentől kezdve havi 20.000 Forintot félreteszel utazásra, és megnézed miből kell visszavenned, hogy elérd ezt a mennyiséget. Nem kell a fogadhoz verned a garast, és nem kell szűkölködnöd, de az ésszerű költekezéssel (életszínvonaltól függően) simán spórolhatsz havi 10.000-20.000 Forintot, vagy többet. Ezt az összeget aztán érdemes elkülöníteni, hogy ne nyúljunk hozzá ha elkap a kísértés, valamint az utazásra félretett összeg növekedésének látványa motiválóan hathat ránk, és megerősíthet új szokásainkban.

Készíts bevásárló listát hogy spórolhass

 Alakíts a vásárlási szokásaidon

A legfontosabb talán az, hogy kerüld el az impulzusvásárlást. A kiadások akkor tudnak leginkább megszaladni, amikor lemész éhesen a boltba egy zacskó tésztáért, aztán hazamész egy üveg üdítővel, két csomag nasival, és egy banánnal. Persze tésztát elfelejtettél venni, mehetsz vissza a boltba…

Készíts listát, gondold át még indulás előtt, hogy mire van szükséged. A boltban ragaszkodj a listádhoz, és ne csábulj el!

Emellett keresd a lehetőségeket, és vásárolj akkor, amikor jó dealek vannak. A karácsony utáni időszak, vagy egy-egy szezon vége tökéletes időszak arra, hogy ruhát vásárolj.

Persze nem azt mondjuk, hogy mostantól olcsó Jánosként bújd a butikokat, és csak a filléres termékeket vásárold meg, de azt viszont állítjuk, hogy némi tervezéssel és tudatos vásárlással jelentősen csökkenthetsz a kiadásaidon.

Hasonló bejegyzések

Kedvenc bejegyzések

Batu barlangok, és a háború istenének szentélye

Az ébredő trópusi nap első sugarai áttörve az ólmos ködön, bevilágítják Batu Caves meredek sziklafalait. A mészkőszirtek között megbújó barlangtemplom tátongó szája fölött színes...

Toraja, ahol a holtak velünk élnek

Vannak különös helyek a Földön, ahol nem számít a halál. Ahol nem szakad ketté az élők és a holtak birodalma, ahol nincs áthidalhatatlan szakadék az e világ és a túlvilág között.

Borobudur

Az egzotikus Jáva szigetén, füstölgő vulkánokkal, ködben lebegő trópusi erdőkkel és élénkzöld rizsföldekkel körülölelve fekszik a világ legnagyobb buddhista temploma, a Borobudur. Az 1200 évvel...