Hat ital Madeirán, amit ne hagyj ki 

Banner helykitöltő
- ideiglenes -
Három pohár poncha egy madeirai bár pultján.

Madiera nemcsak gyönyörű, vulkáni eredetű hegyeivel és különleges ételeivel kápráztatja az utazókat, hanem változatos italkultúrájával is. Poharunkban megtaláljuk a citrusfélék frissességét, a hegyoldalban termő szőlő zamatát, a cukornád édességét, és a teraszokon termesztett banán ízét is. Mutatjuk, melyik az a hat ital Madeirán, amit mindenképp érdemes megkóstolni. 

Poncha – a nemzeti ital 

A poncha a legismertebb és a legkedveltebb ital Madeirán. Ez az erős, citrusos koktél minden madeirai bárban és étteremben megtalálható. Az eredeti poncha, azaz a poncha regional alapjai a cukornádmelaszból készülő aguardente de cana tömény ital, frissen facsart citromlé és egy kis méz. Ezt egy kancsóban, fából készült, különleges alakú keverőpálcával, a mexelote segítségével keverik fel. 

Poncha, ital Madeirán

A poncha a legenda szerint eredetileg a halászok itala volt, akik a hideg és párás óceáni munkájuk után, megfázás ellen fogyasztották a nap végén. Ha most rendelünk poncha pescadort, akkor ne lepődjünk meg, ha az eredetileg megszokott adagoz képest ebben dupla aguardentét találunk a pohárban. A híres italnak több változata létezik. A poncha de maracuja citromlé helyett passiógyümölcslével, a poncha de laranja narancslével, a poncha de tangerine mandarinnal készül.

Ne hagyd ki az úti célról készült átfogó tudástárunkat! Tapasztalt utazók hiteles és hasznos információi. Minden, amit Madeira kapcsán tudni érdemes a látnivalókról, túrákról és ételekről. Megnézem!

Az elnöki beiktatás itala – madeira bor 

A sziget híres exportcikke a madeira bor. Ez egy különleges ízvilágú, a portóira hasonlító likőrbor. Kivételes íze és hosszú eltarthatósága miatt világszerte ismert. A hagyomány szerint az Egyesült Államok elnökének beiktatásakor madeira borral koccintanak. Ez a szokás onnan származik, hogy az Újvilág szőlőtermesztésének meghonosítása előtt csak ez a borfajta vészelte át az óceánon átkelést anélkül, hogy megecetesedett volna. 

Évjáratos likőrbor, ital Madeirán

A madeira bornak négy fő típusa van, amelyet a cukortartalom szerint különítünk el. A hazai ízlésnek bizony elég édeskésnek érződő sercial a száraz, a verdelho számít félszáraznak, a boal az édes bornak megfelelő kategória, melyet főleg sajtokhoz fogyasztanak, a Malvasia a nagyon édes verzió, főleg desszertborként funkcionál. A hozzáadott borpárlat megállítja a palackban az alkoholos erjedést, így az elkészült ital nagyon sokáig eltartható. 

Csokis meggylikőr – a ginja

Bár származását tekintve eredetileg nem bennszülött madeirai ital, a ginja (vagy ginginha) Madeirán is nagyon népszerű aperitifnek számít. Az ízletes gyümölcsökről híres szigeten dolgozó helyi termelők saját ginja verzióval is büszkélkednek. Az ital alapjában véve aguardente alapú, édes, sűrű meggylikőr, amelyet hagyományosan kis, étcsokoládéból készült pohárban, gyakran extraként egy szem alkohollal átitatott meggyel tálalnak. Az ínyencek számára egyes helyeken fehér csokoládéból készült pohárral is készülnek. Az ízhatás így még különlegesebb. 

Ginja, a cseresznyepálinka

Afrika közelsége – a banánsör

Mivel a cukornád mellett Madeira növénytermesztésének egyik fontos eleme a banán, nem maradhat ki az ebből készített alkohol sem. Ez az ital Afrikából származik. Az első változatait Kongóban, Ugandában és Tanzániában készítették, ahol a mai napig népszerű mbege néven. A magas cukortartalmú banánpüréhez cirokból erjesztett élesztőt adnak, majd egy alacsony alkoholtartalmú, habzó italt kapunk az elkészítési eljárás végén. Az íze inkább érdekes, mint finom. 

Sajátos ízű madeirai banánsör

A helyi almabor – a cidra madeirense 

A számtalan ízletes gyümölcs mellett Madeirán az alma is megterem. Ha a bornál valamivel alacsonyabb alkoholtartalmú, frissítő és enyhén szénsavas italt fogyasztanánk a helyi kecskesajthoz vagy épp a tradicionális, nyárson sült borjúhúshoz, az espetadához, akkor érdemes egy pohárral rendelni.

Friss cidra, ismert ital Madeirán

A középkorban kifejezetten drágának és nehezen elkészíthetőnek számító madeira borhoz képest sokkal könnyebben előállítható italt eredetileg az alacsonyabb társadalmi osztályok tagjai fogyasztották. Mára viszont nagyon népszerűvé vált, főleg a fiatalok körében. A helyi ünnepeken, vásárokon előszeretettel bontanak egy-egy palackkal, és a csapolt verzió is hozzáférhető. Egyes változatait körtéből, vagy éppen almával vegyesen is elkészítik. 

Elton John ihlette partyital – a Nikita

Ez a hagyományosan bulikban felszolgált ital Madeirán, amely ananászdarabok, fagylalt, ananászlé, fehérbor, valamint sör kombinációjából áll. Eredetileg Câmara de Lobos halászfalujából származik. A hagyomány szerint 1985-ben készítették el először. Abban az évben volt sláger Elton John Nikita című dala, őt tisztelhetjük az ital névadójaként. 

A Nikita készítése során néhány kanál ananász- vagy vaníliafagyit, egy kis cukrot, és néhány darab ananászt turmixgépben összekevernek egy fél palack fehérborral. Ezt a keveréket egy kancsóba töltik, majd egy korsó sört is rácsapolnak.

A sörből és borből valamint ananszászturmixból készült Nikita koktél, híres ital Madeirán

(Képek: Shutterstock)

Banner helykitöltő
- ideiglenes -

Hasonló cikkek