Grímsey, egy izlandi ékszerdoboz

Az elmúlt években Izland népszerűsége hihetetlen mértékben emelkedett mind világszinten, mind – a fapados járatoknak köszönhetően – a hazai turisták körében is. Nem csoda, hiszen az ország geológiája, természeti kincsei egyedülállóak az egész világon.  Itt egy lépéssel átjuthatunk Európából Észak-Amerikába, geotermikus forrásokban fürödhetünk a sarki fény, vagy éppen az éjféli nap alatt, és egymást érik a szebbnél szebb vízesések. Izland csodáiról nem lehet eleget regélni, azonban van egy hely, mely nem szerepel az útleírásokban és csak alig pár turista vetődik arra. Ez nem más, mint Grímsey paradicsomi szigete.

Grímsey 40 km-re északra fekszik Izland fő szigetétől a Grönlandi-tengeren. Területe pár km2, mintegy 100 ember és 5 millió madár otthona. Az apró földdarab meredek sziklafalakkal emelkedik az óceán fölé, felszínét pihe-puha, zöld gyep borítja és éppen átszeli az Északi-sarkkör. Igazi világvégi helyszín, ahol a természet varázsa és a helyiek kedvessége mindenkit rabul ejt.

Grimsey sziget lundákkal Izland

Miért látogass el ide?

Már az odavezető út miatt is megéri meglátogatni a szigetet, ugyanis – szerencsés esetben –  mind a hajóról, mind a repülőről láthatunk bálnákat. Azonban kétségkívül Grímsey legnagyobb vonzereje a madárvilága, tökéletes helyszín a lundák, sarki csérek, lummafajok, és sok más madárfaj megfigyelésére. Közülük a bohókás lundák a legnépszerűbbek a turisták körében. A körülbelül galamb méretű, testén fekete-fehér színezetű, csőrén narancssárgás, kedves megjelenésű madarak a földön esetlenül togyognak úszóhártyás lábaikkal, de a levegőben és a vízben már sokkal ügyesebbek és kecsesebbek. Grímsey északi részén testközelből figyelhetjük meg őket, amint előbújnak földbe vájt üregeikből, sütkéreznek sziklákon, vagy élelemszerző útra indulnak. Korábban az izlandiak előszeretettel vadásztak lundákra és a tojásaikra, azonban a jelenség eltűnésével a madarak már nem félnek az embertől, így igen közel tudunk hozzájuk merészkedni. A lundák megfigyelésére az április végétől augusztus elejéig tartó időszak ideális.

Ha az aktív pihenés szerelmese vagy, itt garantáltan nem fogsz unatkozni! Grímsey-n egy uszoda is található, mely a hét 4 napján fogadja a látogatókat, emellett egy 3 lyukú golfpálya is a lelkes amatőr golfozók rendelkezésére áll. A rendkívül bevállalós utazók akár búvárkodhatnak is a sziget körül, mely egyedi lehetőséget nyújt a tengeri madarak víz alatti élelemszerzésének megfigyeléséhez. Vigyázat, a víz hőmérséklete nyáron sem haladja meg a 8°C-ot! Ha maradnál a víz felszínén, lehetőséged van csónakos túrán részt venni, ahol kipróbálhatod a tengeri horgászatot is.

Grímsey szigetén távol a világtól

De ha csak szeretnél elvonulni a világ zajától egy távoli különleges helyszínre, ahhoz is tökéletes helyszín Grímsey. A szigeten két panzió is működik, melyekben megszállhatsz. Mivel Grímsey-t éppen átszeli a sarkkör, a nyári napforduló idején nem nyugszik le a nap. A napfényes éjszakákat akár szobád ablakából, vagy a sziklák tetejéről, a dús, puha fűben ücsörögve is élvezheted.

Pihenés után mozgasd meg kicsit magad, sétálj fel a sziget legmagasabb pontjára, mely több mint 100 méter magasan emelkedik az óceán fölé, pattanj biciklire és tekerd körbe a szigetet, látogasd meg a sziget hangulatos templomát, vagy a Vitinn világítótornyot, és természetesen az Északi-sarkkört jelölő emlékművet se hagyd ki!

Vitinn világítótorony Izland Grimsey sziget

Hogyan juthatsz el Grímseyre?

Grímseyre vízi és légi úton is el tudunk jutni. A szigetre Dalvíkból indul komp, nyáron (05.15. – 09.30.) heti ötször, a téli időszakban pedig heti háromszor. Az utazás irányonként 3 óra, mely már önmagában igazán különleges élmény, hiszen a Grönlandi-tenger hullámain vezet utunk, miközben visszatekintve Izland havas hegyeit csodálhatjuk. Garantáltan életre szóló emlék! A komp a sziget egyetlen településére, Sandvík-ba fut be, ahol jellemzően nyáron 4, télen 2 órát tölt, bár ebben lehet néha változás. A retúrjegyek árai egy főre (autó nélkül) kb 15 000 ft körül mozognak. Autót nem érdemes a szigetre hozni, hiszen gyalog is bejárható.

Komp Grímseyre Izlandról

Ha szeretnéd elkerülni a Grönlandi-tenger néha igen nagy hullámait, akkor kisrepülővel is eljuthatsz a szigetre, mely Akureyriből közlekedik nyáron heti 5-ször, télen heti 3-szor. Akik repülővel érkeznek, automatikusan kapnak egy oklevelet, hogy átszelték az Északi-sarkkört. De az se csüggedjen, aki nem repülővel érkezik, mert a helyi kisboltban mindenki meg tudja vásárolni az igazolást 🙂 A repülő általában két órát tölt Grímsey-n, mely idő alatt részt vehetünk csoportos vezetett túrán. A retúr repjegyek árai jellemzően 50-60 ezer ft körül mozognak.

Grimsey reptér

Az Arctic Circle Air Tour szervezésében van lehetőség komplett 3-4 órás szervezett útra is charterjárattal és helyi vezetővel, ennek ára azonban igen borsos, mintegy 110 ezer ft/fő.

Szállás

Grímsey-n két apró panzió is működik. A Gullshól Guesthouse a sziget déli részén, a kikötő mellett található. 8 szobában 16 vendéget tud fogadni, a fürdőszoba és a konyha is közös használatú. A házban működik Izland legkisebb kávézója, és egy ajándékbolt is, ahol kizárólag helyi, autentikus szuveníreket vásárolhatunk. A Básar Guesthouse a sziget reptere mellett fekszik. 8 szobában 18 vendégnek tudnak helyet biztosítani. A konyha és a fürdőszoba itt is közös használatú. Mindkét panzióban kérhetünk reggelit és vacsorát is, azonban ezt előre szükséges jelezni. A tulajdonosok és a személyzet a szigettel és aktivitásokkal kapcsolatos tudnivalókkal is szívesen segítenek!

Tudástár

Komp menetrend és jegyvásárlás: https://www.samskip.is/innanlands/saefari/

Repülőjárat menetrend és jegyvásárlás: https://www.norlandair.is/en/scheduled-flights

Vezetett túra a szigetre: https://www.circleair.is/en/flight-tours/arctic-circle-express

Programlehetőségek a szigeten: https://www.akureyri.is/grimsey-en/activities-in-grimsey

Gullsól panzió: https://www.gullsol.is/

Básar panzió: https://www.gistiheimilidbasar.is/

A cikket Pécsi Linda írta.

 

Hasonló bejegyzések

Kedvenc bejegyzések

Batu barlangok, és a háború istenének szentélye

Az ébredő trópusi nap első sugarai áttörve az ólmos ködön, bevilágítják Batu Caves meredek sziklafalait. A mészkőszirtek között megbújó barlangtemplom tátongó szája fölött színes...

Toraja, ahol a holtak velünk élnek

Vannak különös helyek a Földön, ahol nem számít a halál. Ahol nem szakad ketté az élők és a holtak birodalma, ahol nincs áthidalhatatlan szakadék az e világ és a túlvilág között.

Borobudur

Az egzotikus Jáva szigetén, füstölgő vulkánokkal, ködben lebegő trópusi erdőkkel és élénkzöld rizsföldekkel körülölelve fekszik a világ legnagyobb buddhista temploma, a Borobudur. Az 1200 évvel...