Furcsa törvények a nagyvilágból

A különféle népek szerte a világban mindenkor a saját szájuk íze szerint alkották meg közösségi szabályaikat, melyek között olykor akadnak egészen furcsák és érthetetlenek is.

Egy utazó számára nem egészen haszontalan, ha tisztában van az adott célország sajátos reguláival, nehogy váratlanul izzasztó helyzetben találja magát.

Az Egyesült Királyságban tilos berúgni egy kocsmában

Nagy Britannia fölött gyakran beborul az ég és elered az eső. A hűvös, nyirkos időben nincs is jobb, mint betérni egy faburkolatú, kellemesen meleg és meghitt kocsmába, és legurítani pár pint ale-t. Azonban vigyáznunk kell a mértékkel, mert 1872 óta elvileg tilos berúgni az Egyesült Királyság nyilvános helyein, melyek közé természetesen a pubok is oda számítanak. Talán ennek a szabályozásnak éppen az ottani időjárás lehet az oka. Hisz vacak időben kinek volna kedve bármi mást csinálni? Ahhoz, hogy a társadalom mégis egyben maradjon és a dolgok a felhős ég alatt is működjenek, szükséges volt e törvény megalkotása, melyet – szerencsére – ma már egyáltalán nem vesznek komolyan.

Tilos rágózni Szingapúrban

A gyorsan fejlődő dél-kelet ázsiai városállam életében a 80-as évek derekán komoly gondot okoztak a fiatalok által szétdobált rágógumi maradványok. A piszkos ragacs betapadt a cipők recéi közé, összekente a metrók és városi buszok üléseit. Nem beszélve azokról a gumókról, melyek – ki tudja miért – kulcslyukak réseiben, korlátok alján, illetve postaládák nyílásaiban kötöttek ki. A kormányzat ezért úgy döntött, hogy betiltja a rágózást egész Szingapúrban. Így a mai napig szigorúan tilos rágógumit még csak bevinni is az ország területére.

Tilos rágózni Szingapúrban

Ne lépj pénzre Thaiföldön

Thaiföld csodálatos tengerpartjai vonzzák a külföldi turistákat. Azonban néhány szabállyal nem árt tisztában lenni, mielőtt fejünkbe nyomnánk a szalmakalapot. A Thaiföldi Királyságban nagyon komolyan veszik a rágalmazást, és az uralkodóval, X. Ráma királlyal szembeni tiszteletlenséget.

Például egy thai szálloda nemrég feljelentett egy amerikai turistát, mert az a Tripadvisoron élesebb hangon merte kifogásolni a hotel éttermének bizonyos rendszabályait. Az ügynek rendőrségi letartóztatás lett a vége, melynek a turista részéről tett nyilvános bocsánatkérés vetett véget.

A thai kultúrában a láb kimondottan tisztátalan testrésznek számít. Ezért ugyancsak büntetendő, ha valaki egy elguruló pénzérmére, vagy egy leeső bankjegyre akárha véletlenül is rálép, hisz azon az uralkodó képmása található. A lábbal tett óvatlan mozdulat könnyen felségsértést jelenthet Thaiföldön, melyet még a szabályokat nem ismerő külföldieknek se néznek el.

Zéró tolerancia Indonéziában

Kiszabadulva a hétköznapok őrületéből, Indonézia fehér homokos tengerpartjain könnyen kísértésbe eshet az utazó, hogy egy ártalmatlan spanglival fűszerezze meg a lazítás örömteli pillanatait. Azonban nem is sejti, mekkora kockázatot vállal ezzel.

Kétségtelen, hogy a szigetországban a turisták által látogatott területeken a helyiek elnézően bánnak a külföldiekkel, azonban van egy határ, amelyet semmilyen körülmények között nem tanácsos átlépni.

Míg egy kocsmából hazafelé, ittasan felülni egy robogóra, leszámítva a komoly baleseti kockázatot, általában nem jár törvényi szankcióval, addig Indonéziában már egyetlen jelentéktelennek tűnő füves cigi elszívása is komoly bajt zúdíthat az óvatlan utazóra.

Az ország törvényei a legszigorúbb módon büntetik a kábítószer használatot, és évről évre sok külföldit tartóztatnak le. Mivel a legtöbb nyugati országgal nincs megkötött kiadatási megállapodás, így szinte semmi és senki se képes az óvatlan füvezőt megóvni a több éves börtön-, vagy adott esetben akár a halálbüntetés borzalmától.

Kábítószer törvények Indonéziában

Csendháborítás Svájcban

A csipkés hegycsúcsokkal körbevett gazdag alpesi ország nem csak a bankrendszeréről, az óráiról és a mindenre képes bicskákról híres, de akad itt néhány igazi furcsaság. Már a svájci csokoládé önmagában is elgondolkodásra kellene, hogy késztessen, hiszen az országban viszonylag kevés a kakaócserje ültetvény. Azt viszont már kevesen tudják, hogy ez az egyetlen ország Európában, ahol még néhány helyen az ünnepi kutyahús evés sokévszázados hagyományai a mai napig élnek. Ezek után nem meglepő, ha akad errefelé pár furcsa törvény is. A svájci társasházakban este tíz óra után tilos leöblíteni a vécét, mert a zuhogó víz keltette zaj csendháborításnak számít. Ugyanígy, ezen a késő órán a férfiaknak már nem megengedett állva könnyíteni magukon, hiszen – egy erőteljes, de hatásos képzavarral élve – a mélybe csobogó vizeletsugár öblös visszhangja kiverheti a szomszédban alvók szeméből az álmot. Abba nem is érdemes belegondolni, hogy mit csináljon az ember a szükség óráján, ha ez az óra nem hajlandó együtt ketyegni a svájci időmérők ritmusával.

A cikket Gueth Péter, a WanderWell túravezetője írta.

Hasonló bejegyzések

Kedvenc bejegyzések

Batu barlangok, és a háború istenének szentélye

Az ébredő trópusi nap első sugarai áttörve az ólmos ködön, bevilágítják Batu Caves meredek sziklafalait. A mészkőszirtek között megbújó barlangtemplom tátongó szája fölött színes...

Toraja, ahol a holtak velünk élnek

Vannak különös helyek a Földön, ahol nem számít a halál. Ahol nem szakad ketté az élők és a holtak birodalma, ahol nincs áthidalhatatlan szakadék az e világ és a túlvilág között.

Borobudur

Az egzotikus Jáva szigetén, füstölgő vulkánokkal, ködben lebegő trópusi erdőkkel és élénkzöld rizsföldekkel körülölelve fekszik a világ legnagyobb buddhista temploma, a Borobudur. Az 1200 évvel...