Francia levendulamezők, amiket egyszer látnod kell az életben

Azt talán túlzás állítani, hogy egész Franciaországban, de Provance-ban mindenképpen a levendulamezők körül forog az élet. Mire gondolsz, ha azt olvasod agrárturizmus? Mi pontosan arra, ami Provance-ban történik minden évben.

Francia levendulamezők

A levendula rendkívül hasznos és értékes növény. Az ókori rómaiak már tisztálkodásra használták, azóta pedig a szépségipar egyik kedvenc alapanyagává vált, és egyre több gyógyászati alkalmazását ismertük meg. Ha a szépségipar nem is hívószó számodra, ha utazásról van szó, akkor a lilába borult francia táj lesz az. A levendulavirágzás egy olyan esemény minden évben, amit egyszer az életben muszáj megtapasztalni.

Franciaország leghíresebb levendulatermő vidéke Provence, de az ország szinte minden táján találhatók olyan festői földek, amik a nyári napforduló környékétől augusztus első feléig, az aratásig a Milka tehén kedvenc színeiben pompáznak. Összegyűjtöttük a kedvenceinket!

Első számú francia levendula, Plateau de Valensole

Valensole egész környéke hullámzó lila óceánná válik június végével. Sault városa feletti utacskákon a tömegeket könnyedén elkerülve egészen különleges élményben lehet részünk, itt ameddig a szem ellát minden lilán pompázik a nyár derekán.Francia levendulamezők Valensole Provance

Vaucluse en Provance

A régióban a feldolgozás és termesztés módszereivel is megismerkedhetsz. Minden tájat a történetei tesznek naggyá, és mind Provence-nak, mind a sokszor családi levendula-gazdaságoknak rengeteg mesélnivalójuk van, melyeket szívesen meg is osztanak az érdeklődőkkel.  Ha nem csak egy tökéletes Instagram fotóra vágysz a végtelen lila mezőkön, hanem kíváncsi vagy a helyiek életére is, megéri megállni pár estére a környék falvaiban -, mint Rousillon vagy Lourmarin – és beszélgetni az itt lakókkal.

Francia levendulamezők Valensole Provance

Senanque Kolostor

Nem szoktunk túlzsúfolt helyekről írni, de Provence legnépszerűbb látványossága – a kolostor, ahol a szerzetesek évszázadok óta levendulát termesztenek – egyszerűen túl gyönyörű, ahhoz, hogy kihagyd. Ha szeretnéd elkerülni a tömegeket menj július közepe előtt, és délelőtt 9-ig, vagy este 7 után. Provance-ban később megy le a nap, mint itthon, így még este 8-kor is csodás fényekben járhatod körbe a levendulakerteket.

Francia levendulamezők Valensole Provance Senanque Kolostor

Észak-francia levendulamezők, Normandia

Normandia a ciderek, alma és a levendula illatáról híres. Az egyik leglátványosabb helyszín északon (és valószínűleg egész Franciaországban) Mont Saint Michel, egy sziklasziget tetejére épült középkori kolostor és városka, mely szinte teljesen megőrizte egykori szépségét. A szigetet évszázadokon keresztül csak apálykor, a futóhomokban gyalogolva, vagy egy dagálykor óceán borította úton – autóval lehetett megközelíteni. 2014 óta egy híd vezet a kolostorhoz, mely egyik legszebb arcát a part menti mezők virágzásakor mutatja.

Mont Saint Michel Francia levendulamezők Valensole Provance Normandia

Chateau du Rivau, francia kastélyok a Loire völgyében

Nem csak Provence híres a levenduláiról, Chateau du Rivau egy mesés ékszerdoboz kastély a Loire völgyében, melyet 14 kertje emelt ki a tömérdek folyómenti kastély közül. A kertekből csak egy levendula, mely májusban tündököl teljes pompájában. A kastély többi kertjében csodás rózsák, gyümölcsfák és olyan konyhai zöldségek is, mint a rebarbara mesés rendben és látványosan nőnek.

Neked tetszik ez a lilába borult táj?

Hasonló bejegyzések

Kedvenc bejegyzések

Batu barlangok, és a háború istenének szentélye

Az ébredő trópusi nap első sugarai áttörve az ólmos ködön, bevilágítják Batu Caves meredek sziklafalait. A mészkőszirtek között megbújó barlangtemplom tátongó szája fölött színes...

Toraja, ahol a holtak velünk élnek

Vannak különös helyek a Földön, ahol nem számít a halál. Ahol nem szakad ketté az élők és a holtak birodalma, ahol nincs áthidalhatatlan szakadék az e világ és a túlvilág között.

Borobudur

Az egzotikus Jáva szigetén, füstölgő vulkánokkal, ködben lebegő trópusi erdőkkel és élénkzöld rizsföldekkel körülölelve fekszik a világ legnagyobb buddhista temploma, a Borobudur. Az 1200 évvel...