Fez leghíresebb látnivalói, amiket nem hagyhatsz ki

A misztikus és varázslatos Fez egy figyelemre méltó város Marokkóban, amely az UNESCO világörökség része, és Észak-Afrika legrégebbi és legnagyobb medinájának ad otthont! A város egykor Marokkó fővárosa volt, és ma is széles körben tekintik az ország kulturális epicentrumának. Fez a múlt és a jelen csodálatosan kaotikus ötvözete – összeszedtük azokat a látnivalókat, amiket semmiképpen nem hagyhatsz ki, ha ebben a bámulatos városban látogatsz.

Chouara cserzőműhely

Ez Fez legikonikusabb helyszíne, és a világ legrégebbi bőrgyára, ami ma is úgy működik, mint a középkorban. A hatalmas cserzőműhelyt házak és üzletek veszik körül, amelyek ablakaiból pazar kilátás nyílik a lágyító és színező kádakra. A festési folyamat szaga meglehetősen intenzív lehet, érdemes lehet egy kendővel eltakarni az orrodat. A cserzőműhely körül sokan kínálnak mentát, amit a szádhoz tartva elnyomja a szagot, de vigyázz – ezek az emberek nem a műhelynek dolgoznak, és borsos árat kérnek a szolgálataikért.

Fez Chouara Tannery

Bou Inania Madrasa

A régi medina bejáratánál fekszik a muszlim értelmiség egykori teológiai egyeteme. Az épületet Bou Inan szultán építtette a 14. században, azóta pedig gyönyörűen felújították: a falakat csodálatos mozaikok, faragott vakolat, és cédrus mashrabiyák (rácsos kazetták) borítják. Az impozáns, méretes ajtókon belépve az egyetem belül is lenyűgöző. A belső udvaron szökőkút áll, a falakat pedig végtelen zellige (mozaik) berakás díszíti.

Fez Bou Inania Madrasa

Jardin Jnan Sbil

Fes el-Jdid és Fes el-Bali városnegyedek között található a város legrégebbi parkja, amelyet a 18. században alakítottak ki Moulay Abdallah szultán parancsára. A ritka zöldfelület, ahova néhány percre elmenekülhetsz a medina forgatagából, sokáig elhanyagoltan állt a város szívében, majd a 2000-es években gyönyörűen újjáültették. A gondosan gondozott parknak van egy nagy tava és vízi kertje, ahol zellige csempékkel gazdagon díszített, geometrikus formájú szökőkutak állnak, melyeket rózsák, kaktuszok és alacsony sövények szegélyeznek; árnyékot pedig pálmák, narancsfák, fenyők és ciprusok nyújtanak.

Fez Jardin Jnan Sbil

Borj Nord, a legszebb kilátás Fez medinájára

Az egykor birodalmi Fez városára néző dombon áll a Borj Nord Múzeum, amelyet a hadtörténetnek szenteltek. Az Ahmed al-Mansour szultán megrendelésére épült 16. századi erődben kialakított Borj Nord egy viszonylag új múzeum, amelyet 2016-ban nyitottak meg, és ahol lehetőséged van a világ minden tájáról származó tárgyakat megtekinteni. A kiállítás számos régi fegyvernek (lőfegyvernek, ékszerrel kirakott tőrnek és kardnak), pajzsoknak, címereknek, lőporos hordónak és fényképeknek ad otthont. Ha a múzeumba nem is mész be, az erődöt kívülről is érdemes megcsodálni, a dombról pedig pazar kilátás nyílik a városra és a környező vidékre.

Fes Borj Nord

Al-Quaraouiyine mecset 

Az al-Quaraouiyine mecset a világ legrégebbi egyeteme, és egyben Marokkó második legnagyobb mecsetje is. Ez Fez egyik legfontosabb vallási épülete, és mint ilyen, csak muszlimokat engednek be. Bár a turisták nem léphetnek a belső térbe, a hatalmas bejárati kapukon keresztül kívülről is bepillantást nyerhetsz a lenyűgöző márványudvarra, szökőkutakra, boltívekre, mozaikcsempékre és faragványokra. Sokan imádkoznak ebben a szent épületben, amely ma is egyetemként működik!

Fes Al-Quaraouiyine mecset

Bab Bou Jeloud (Blue Gate), Fez ikonikus kapuja

A medina bejárataként ismeretes Bab Bou Jeloud (ismertebb nevén a Kék Kapu) 1913-ból származik, amikor a franciák lyukat ütöttek a város falán, és felállították ezt a nagyszerű, háromívű kaput, amelynek külső oldalát kék csempe díszíti (Fez színe), a belsőt pedig zöld (az iszlám színe). A falakon kívül, a Kék Kaputól nem messze még megtalálható a sokkal visszafogottabb régi kapu is, ez azonban le van zárva.

Fes Blue Gate

Medina, labirintus Fez mélyén

A világ legnagyobb gyalogos zónájának vélt medina valójában egy, több mint 9000, többnyire névtelen sikátorból álló, megfejthetetlen labirintus. Sokan az arab világ legnagyobb fallal körülvett városaként tartják számon, ahol az összefonódó utcák olyan sötétek és keskenyek, hogy a völgy tetején lévő kilátókból sem látni őket. Egyetlen térkép sem értelmezhető ezen a helyen – garantáltan el fogsz tévedni, de ez része a mókának!

A medinát helyi idegenvezetők segítségével is felfedezheted! A Guru Walk oldalán rengeteg ingyenes gyalogtúrát találsz – ez az egyik legjobb módja annak, hogy megismerd Fez és Marokkó történetét és kultúráját. Bár maga a túra ingyenes, ne felejts el utólag borravalót adni az idegenvezetőnek.

Fes Medina

 

A cikket Almay Réka írta.

Hasonló bejegyzések

Kedvenc bejegyzések

Batu barlangok, és a háború istenének szentélye

Az ébredő trópusi nap első sugarai áttörve az ólmos ködön, bevilágítják Batu Caves meredek sziklafalait. A mészkőszirtek között megbújó barlangtemplom tátongó szája fölött színes...

Toraja, ahol a holtak velünk élnek

Vannak különös helyek a Földön, ahol nem számít a halál. Ahol nem szakad ketté az élők és a holtak birodalma, ahol nincs áthidalhatatlan szakadék az e világ és a túlvilág között.

Borobudur

Az egzotikus Jáva szigetén, füstölgő vulkánokkal, ködben lebegő trópusi erdőkkel és élénkzöld rizsföldekkel körülölelve fekszik a világ legnagyobb buddhista temploma, a Borobudur. Az 1200 évvel...