Ételek Nepálban, amiket próbálj ki – a momo és a nepáli pizza

Banner helykitöltő
- ideiglenes -
Nepáli ételek

Az ételek Nepálban rendkívül gazdagok és ízletesek, magában hordozzák az országban található különböző kultúrák és hagyományok színes kavalkádját. Gyakran fedezhetjük fel bennük és az indiai, tibeti, valamint kínai konyha hatásait is. Nézzük, melyek azok az ízek az országban, amelyeket érdemes kipróbálni.

Az nemzeti eledel – dal bhat

A dal bhat az egyik legfontosabb és legnépszerűbb étel Nepálban. Ez a sűrű lencselevest (dal) és főtt rizst (bhat) tartalmazó fogás a legtöbb nepáli család napi étrendjének szerves része. Általában különböző zöldségekkel, szószokkal, savanyúságokkal és curryvel egészítik ki. Így egy tápláló és ízletes étkezést biztosít a túrákon is, nem csak a mindennapokban. A lencsét és a szószokat kis tálkákban szolgálják fel, míg a rizst gyakran egy nagy közös tálban szervírozzák, amelyből mindenki kézzel, (szigorúan a jobbal) vehet.

Dhal bat tradicionális étel Nepálban
Dhal bat, a tradicionális ételek képviselője Nepálban

Ne hagyd ki az országról készült átfogó tudástárunkat! Tapasztalt utazók hiteles és hasznos információi. Minden, amit Nepál kapcsán tudni érdemes a látnivalókról, túrákról és ételekről. Megnézem!

A világhódító – momo

A töltött, sült vagy főtt tészta a világ legtöbb konyhájában megtalálható, gondoljunk csak a raviolira, pirogra vagy épp az empanadára. A nepáli változat a momo. A tésztába csomagolt húsos vagy zöldséges töltelék gőzölve vagy olajban sütve is elkészíthető. A momo mellé általában csípős paradicsomos szószt kínálnak, amely még különlegesebbé teszi az ízvilágát.

Momo étel Nepálban
Hagyományos sült momo

A nepáli lepénykenyér – sel roti

A sel roti egy hagyományos nepáli édes kenyér, amely rizslisztből készül. Az olajban sült, gyűrű alakú finomság gyakran különleges, ünnepi eledel, például fesztiválok és családi események, esküvők idején kerül az asztalra. A sajátos, édeskés íze, vastag tésztája és ropogós textúrája miatt a gyerekek kedvence.

Seli Roti, a nepáli édes kenyér
Seli roti, a nepáli édes kenyér

A zöldséges levesbetét – gundruk

A különleges ízvilágú gundruk egy erjesztett és szárított étel, amelyet általában mustárlevelekből készítenek. Szárított formában sokáig eltartható, a fő felhasználási köre, hogy levesekhez és curryhez adják tészta helyett. Ez a hagyományos nepáli étel tele van tápanyagokkal és vitaminokkal, fontos eleme falvakban élők étrendjének.

A fermentált levelekből álló gundruk
A fermentált levelekből álló gundruk

Variációk a kására – dhido

A dhido egy hagyományos nepáli kása, amelyet főként kölesből vagy hajdinából készítenek. Az ételt gyakran köretként, zöldséges curryvel, húsokkal vagy joghurttal fogyasztják. A dhido az nyugati világban is népszerű étel lehetne, hiszen nemcsak laktató, hanem egészséges, gluténmentes és rostban gazdag.

Egyszerű de finom nepáli étel - a dhido
Egyszerű de finom nepáli étel, a dhido

A tibeti leves – thukpa

A thukpa egy fűszeres tésztaleves, amely a tibeti konyhából származik, de Nepálban is rendkívül népszerű. A lassan főtt levesbe hús, zöldségek és fűszerek kerülnek, majd a hosszú forralás egy tartalmas ételt eredményez. Ezzel a fogással főleg a Himalája hegyei között megbúvó falusi teaházak étlapján találkozunk.

A tibeti thukpa leves
A tibeti thukpa leves

Fesztiválédesség – yomari

A yomari egy hagyományos nepáli desszert, amelyet főként a Yomari Punhi fesztivál idején fogyasztanak. Ez a fesztivál a newari nép különlegesen fontos ünnepe, amely a rizsbetakarítás befejezését tiszteli meg. Természetesen rizslisztből készül ez a gőzölt tésztagombóc, amelynek belsejébe édesített szezámmagot vagy melaszos cukrot töltenek. Az édes finomság különleges helyet foglal el a nepáli konyhában. Népszerű édességnek számít országszerte.

Yomari, Nepál
Nepáli édesség – yomari

A nepáli pizza – chatamari

A chatamarit gyakran nepáli pizzaként is emlegetik. Ez egy vékony rizslisztből készült palacsinta, amelyre tojást, darált húst, zöldségeket és fűszereket halmoznak, majd így sütnek ki. A chatamari népszerű utcai étel és a newari közösség egyik kulináris specialitása. A newari nép egyébként az ókor óta él a Kathmandu-völgyben, konyhájuk mellett kézművességükről és aprólékos fafaragásaikról híresek.

A híres nepáli pizza
A híres nepáli pizza

Főtt krumplis bambuszrügy – aloo tama

Az aloo tama egy különleges nepáli étel, amely bambuszrügyből (tama) és burgonyából (aloo) készül. Az fermentált rügyekből készült étel enyhén savanykás, különleges ízélményt nyújt, gyakran lencsével vagy hússal együtt tálalják.

Ételek Nepálban: burgonyás bambuszleves, az aloo tama
Aloo tama, a burgonyás bambuszleves

Babcsíra leves – kwati

A nagyon egészséges fogásnak számító kwati egy gazdag és tápláló leves, amely csíráztatott babból készül. Ezt az ételt főként a teliholdkor tartott Janai Purnima fesztivál idején fogyasztják, mivel úgy tartják, hogy erősíti az immunrendszert és energiát ad. Erre szükség is van, mert ez az ünnep nyitja a fesztiválszezont, ami meglehetősen fárasztó tud lenni.

Ételek Nepálban: helyi babcsíraleves
Nepáli babcsíraleves

Pácolt húsféle – sukuti

A Tibetben és Nepálban is népszerű sukuti egy szárítással tartósított, majd fűszeresen pácolt húsétel, amelyet gyakran csípős szószokkal és zöldségekkel tálalnak. Az alapanyaga a legtöbbször kecske vagy bárány, de előfordul, hogy jak vagy bivalyhúsból készítik.

Különleges ételek Nepálban: napon szárított, fűszeres hús, a sukuti
Különleges ételek Nepálban: napon szárított, fűszeres húsok

Különösen népszerű a nepáli hegyvidéki területeken, ahol a hús tartósítása elengedhetetlen a hideg hónapokra való felkészüléshez. A napon szárított hússzeleteket összevágják, majd fűszerekkel pácolják, így sokáig eltartható, nagyon tápláló és jó ízű étel készíthető belőle.

(Fotók: Shutterstock)

Banner helykitöltő
- ideiglenes -

Hasonló cikkek