Kertek és tengerek gyümölcsei – a madeirai konyha

A madeirai konyha sokszínűségét a termékeny vulkanikus talajnak és a kiegyensúlyozott szubtrópusi éghajlatnak köszönheti. A sziget gasztronómiáját nem történelmi folyamatok, sokkal inkább a természeti környezet alakította. Madeira sokáig teljesen lakatlan volt. Portugál cukornád termesztő telepesek, az általuk dolgoztatott kanári-szigeteki guancsok és észak-afrikai rabszolgák valamint az angolok hatása említhető, főként a helyi borászat kapcsán. Ne hagyd […]
A madeirai rum

A rum Madeira nemzeti itala. A sziget kellemes, kiegyensúlyozott szubtrópusi éghajlatát nem csak a turisták, hanem a cukornád is szereti. Az itteniek életét évszázadokig meghatározta e növény termesztése, melyből cukrot és rumot is nagy mennyiségben állítottak elő. A rum alapanyaga a cukornád A cukornád eredetileg délkelet-ázsiai és csendes-óceáni szigeteken honos, ahol kezdetben takarmányként hasznosították. Az […]