Peru konyhája – magashegyi gasztronómia, tengerimalac, és a kultúrák keveredése 

Quechua nők főznek Peruban.

Peru konyhája a világ egyik legizgalmasabbja, ahol az ősi hagyományok, a hódítók és bevándorlók hatásai, valamint a természeti adottságok egyedülálló elegyet alkotnak. Sok országra mondjuk, hogy konyhaművészete sokszínű és számos hatás formálta az évszázadok során, de Perura ez különösen igaz. Nézzük, hogyan vált Peru a dél-amerikai gasztronómia egyik fellegvárává! A hajdani Inka Birodalom földje ma […]

Kertek és tengerek gyümölcsei – a madeirai konyha

A madeirai konyha hangulata egy kis vendéglőben

A madeirai konyha sokszínűségét a termékeny vulkanikus talajnak és a kiegyensúlyozott szubtrópusi éghajlatnak köszönheti. A sziget gasztronómiáját nem történelmi folyamatok, sokkal inkább a természeti környezet alakította. Madeira sokáig teljesen lakatlan volt. Portugál cukornád termesztő telepesek, az általuk dolgoztatott kanári-szigeteki guancsok és észak-afrikai rabszolgák valamint az angolok hatása említhető, főként a helyi borászat kapcsán. Ne hagyd […]

Paladarok – kubai lakáséttermek a kommunizmus árnyékában

Paladarok lakásokból kialakított éttermek Kubában

A paladarok vagyis lakáséttermek egyedülállóak Kubában és a gasztronómia esszenciáját jelentik. Kevésbé köztudott, hogy elterjedésükre egy Oscar-díjra jelölt film volt igazán nagy hatással. A kubai gasztronómia olyan, mint egy nagy családi ebéd: szeretettel elkészített tradicionális ételek és a közös étkezés áll a középpontban. Ezt az élményt nyújtják a paladarok, melyek olyan magántulajdonban lévő vendéglátóhelyek, amelyeket […]

Balinéz gasztronómia – Mit együnk az istenek szigetén?

a warung a balinéz gasztronómia helyszíne

Indonézia hatalmas szigetvilágában Bali szigete igazi különlegesség. Az itt élők gazdag kultúrája és a természettel való szoros kapcsolata a terített asztalon is meglátszik. A balinéz gasztronómia alapja a főtt rizs, a nyers és párolt zöldségek, szárnyas húsok és a halak. Az ízesítéshez a leggyakrabban friss fokhagymát, csilit, gyömbért, kurkumát, pálmacukrot, illetve halszószokat és nyers földimogyorót […]

Az Édenkert nektárja – a nyolcezer éves grúz borkészítés nyomában

grúz borkészítés

Grúzia a borkészítés őshazája. A világ első szőlőből készült erjesztett italát e nagy múltú kaukázusi ország napfényes dűlőin készítették, méghozzá egészen különleges módon. Az ősi eljárást ma is alkalmazzák, melyhez a világ legrégibb szőlőfajtáit használják fel. Borkészítés az Édenkertben A szőlőművelés és a bor kétségtelenül kultúránk egyik alappillére, amely már évezredekkel ezelőtt meghódította a nyugati […]

A madeirai rum

Madeirai rum

A rum Madeira nemzeti itala. A sziget kellemes, kiegyensúlyozott szubtrópusi éghajlatát nem csak a turisták, hanem a cukornád is szereti. Az itteniek életét évszázadokig meghatározta e növény termesztése, melyből cukrot és rumot is nagy mennyiségben állítottak elő. A rum alapanyaga a cukornád A cukornád eredetileg délkelet-ázsiai és csendes-óceáni szigeteken honos, ahol kezdetben takarmányként hasznosították. Az […]

Ahol a kutyákból szalonna lesz – kutyaevés a nagyvilágban

Az étkezési előírások egyidősek a civilizációkkal. A zsidók és muszlimok nem esznek disznóhúst, mert tisztátalannak tartják, míg a hinduk a szarvasmarha levágásától irtóznak. A buddhizmus tekintettel az erőszakmentességre, javasolja a csak növényi étrendet. A kutyákat mi általában házi kedvenceknek és nem tápláléknak tekintjük. Ám ezzel nem mindenki értene egyet a világon. Számos olyan ország van, […]

Rothasztott cápahús és medvecukor – az izlandi gasztronómia nyomában

Az izlandi gasztronómia alapja a hús A tűz és jég országáról elsőként a lenyűgöző természeti látnivalók jutnak eszünkbe. Pedig a világ legjobb hot dogját árusító utcai bódétól, a főtt birkafejen és a mindent beborító medvecukron át, a Michelin-csillagos kalandokig, az izlandi gasztronómia világa is tartogat meglepetéseket. Ne hagyd ki az országról készült átfogó tudástárunkat! Tapasztalt utazók […]

A vietnámi konyha

Abból főzünk, ami megterem A vietnámi konyha főként az élénk ízek, a frissen felhasznált zöldségek és zöldfűszerek jellemzik. Fejlődésére elsősorban a kínai, majd később a francia konyhaművészet hatott erősebben, de indiai és maláj elemek is felfedezhetőek benne. A legfontosabb alapanyag a rizs, melynek számtalan felhasználási módja ismert, az egyszerű gőzöléstől, pirítástól kezdve a lisztté őrlésen, […]