Borobudur

Az egzotikus Jáva szigetén, füstölgő vulkánokkal, ködben lebegő trópusi erdőkkel és élénkzöld rizsföldekkel körülölelve fekszik a világ legnagyobb buddhista temploma, a Borobudur.

Az 1200 évvel ezelőtt épített szent hely egy térbeli mandalát formáz, mely a buddhizmus követői számára a világmindenség szimbóluma. Az épület falait művészien faragott domborművek borítják, melyeken keresztül a legfontosabb buddhista bölcsességek, a karma törvényszerűségei, illetve a vallásalapító Gautama Sziddhárta herceg életének egyes fejezetei elevenednek meg. Így a Borobudur nem csupán egy templom, de egyben a buddhista világnézet és filozófia kőbefaragott tanítása is.

Elfelejtve a dzsungel mélyén 

Nehéz elhinni, hogy ezt a páratlan építményt, mely a maga korában egyedülálló volt az egész világon, a vallás hívei egyszer csak magára hagyták, elfelejtették, és az egészet elnyelte a dzsungel. Hosszú évszázadokig pihent a sötét erdő mélyén, a kövei közé szívós indák és gyökerek furakodtak, a falai alól égbenyúló fák sarjadtak, melyek eltakarták az óriás mandalát a világ szeme elől.

Jáva az Egyenlítő közelében, a Tűzgyűrű mentén fekszik. A mélyben zajló szűntelen tektonikus mozgások miatt gyakoriak a földrengések, vulkánkitörések és a cunamik. Borobudur is megszenvedte a természet erőinek játékát. A folyamatos rezgések hatására az építmény gondosan megmunkált kövei elmozdultak, majd széthullottak. Ráadásul a világ egyik legveszélyesebb tűzhányója a Merapi is a közelében található. Kráteréből, időről-időre mérges gázok, fortyogó láva és hamueső lövell a magasba, melynek finom szemcséit a szél messzire hordja. A dzsungel fogságában rekedt építményt, az évszázadok alatt, vastagon belepte a vulkáni hamu és törmelék. A 19. század elejére már alig emlékezett valaki arra, hogy a sűrű erdő mélyén a világ egyik legkülönösebb építménye található.

Sztúpa

A Borobodur nem is egy templom a szó hagyományos értelmében. Nincsenek belső terei, ahová a kapuin át beléphetnénk, készítői még tetőt se ácsoltak fölé, hogy a gyakori trópusi esőzések idején legyen hová behúzódni.

A Borobudur eredendően egy sztúpa, vagyis síremlék. Az első ilyen építményeket, szám szerint nyolcat, Indiában emelték azért, hogy Buddha porhüvelyének maradványait őrizzék benne. Elterjedésük az időszámításunk előtti 3. században élt Asókához, a Maurja-dinasztia harmadik császárához köthető. Asóka kegyetlen zsarnok hírében állt, aki brutális hódítások és testvérháborúk során erősítette meg hatalmát és terjesztette ki birodalmát a mai Afganisztántól egészen a Bengáli-öbölig.

A legenda szerint, egy véres csata után, látva a rengeteg halottat, ráébredt, hogy uralkodásának milyen borzalmas következményei vannak. Ekkor úgy döntött, hogy felhagy a további öldökléssel, és hatalmát alattvalói szolgálatába állítva, Buddha tanításai szerint fog élni. Úthálózatot, öntözéses mezőgazdaságot fejlesztett, kórházat és állatmenhelyet alapított, valamint buddhista tanítókat küldött szerte a birodalmába, hogy elvigyék a megvilágosodás és az erényes élet tanításait minden népeknek.

A buddhizmus lelkes híveként, felnyittatta az eredetileg emelt nyolc síremléket, és a bennük őrzött hamvakat szétosztotta az általa építtetett több ezer új sztúpa között. Ezzel a cselekedetével jelentősen hozzájárult a buddhizmus elterjedéséhez. Az évszázadok során, a sztúpa-építészet elterjedt az egész Távol-Keleten, így az indonéz szigetvilágban is.

Borobudur misztikuma

Borobudurt a jávai központú, de hatalmát szinte az egész délkelet-ázsiai régióra kiterjesztő Sailendra dinasztia uralkodása alatt, időszámításunk szerint 760-830 között építették. A 35 méter magas építménynek három része van. Az alsó a Kamadhatu, a vágyak, a középső, a Rupadhatu, a formák, míg a legfelső az Arupadhatu, a formák nélküli világot ábrázolja.

A vágyak világa több rejtett, négyszögletű teraszt jelent, amin az öt, ugyancsak négyszögletű formák világa áll. Itt a falakat és a balusztrádokat 1460 darab gyönyörűen faragott dombormű díszíti. A formák nélküli világot szimbolizáló három kör alakú teraszon összesen 72 harang formájú, áttört kősztúpát találunk, mindegyikben egy-egy ülő Buddhával. Az építmény tetejét egy 15 méter átmérőjű, dísztelen fősztúpa zárja, mely a felszabadult szellem jelképe a buddhizmusban.

Borobudur Yogyakarta

Elvészve a történelemben

A 14. század során megjelenő, és magának egyre nagyobb teret hódító új vallás, az iszlám hatására ezt a csodálatos építményt magára hagyták, és szinte teljesen megfeledkeztek róla.

A napóleoni háborúk idején, a 19. század első két évtizedében Jáva szigete brit fennhatóság alá került. Egy tehetséges és rendkívül ambiciózus hadvezér, aki nevét Szingapúr városának megalapításával írta be a történelembe, Sir Thomas Stamford Raffles volt az, aki hallva a helyi mendemondákat utat vágatott a dzsungel mélyére. Amit aztán ott talált, attól mindenkinek tátva maradt a szája. Az évszázados elhagyatottságtól, a földrengésektől és vulkánkitörésektől romos állapotban, de mégis egyben, ott állt a fenséges sztúpa.

A feltárás hosszú évekig tartott, melyet a britek távozása után, a Holland Kelet-indiai Társaság folytatott. A helyreállítási munkálatok több lépésben zajlottak másfél évszázadon keresztül. A legátfogóbb munkálatokra már az UNESCO támogatásával, 1975-1982 között került sor. Legutóbb a Merapi vulkán 2010-es kitörése tette próbára az építményt, amikor a kitörő savas kémhatású vulkáni hamu több centiméter vastagon borította be az egész környéket. Ekkor a sztúpa egy esőköpenyhez hasonló védőburkolatot kapott, mellyel szükség esetén gyorsan le lehet takarni, megvédve így a káros hatásoktól.

Borobudur ma a világörökség része. Fontos zarándok központ, de Indonézia méltán leghíresebb és leglátogatottabb turistalátványossága is. Aki csak ellátogat a szigetországba, annak – a számtalan egyéb csodálatos látnivaló mellett – a kőből faragott óriás mandalát feltétlenül fel kell vennie a listájára.

Ha szeretnéd életnagyságban megcsodálni ezt az elképesztő építményt, és testközelből élnéd át Borobudur misztikumát, tarts velünk indonéz kalandtúránkra

A cikket Gueth Péter a WanderWell túravezetője írta. 

Hasonló bejegyzések

Kedvenc bejegyzések

Batu barlangok, és a háború istenének szentélye

Az ébredő trópusi nap első sugarai áttörve az ólmos ködön, bevilágítják Batu Caves meredek sziklafalait. A mészkőszirtek között megbújó barlangtemplom tátongó szája fölött színes...

Toraja, ahol a holtak velünk élnek

Vannak különös helyek a Földön, ahol nem számít a halál. Ahol nem szakad ketté az élők és a holtak birodalma, ahol nincs áthidalhatatlan szakadék az e világ és a túlvilág között.

Borobudur

Az egzotikus Jáva szigetén, füstölgő vulkánokkal, ködben lebegő trópusi erdőkkel és élénkzöld rizsföldekkel körülölelve fekszik a világ legnagyobb buddhista temploma, a Borobudur. Az 1200 évvel...