Bali a kötelezőkön túl

Az indonéziai Bali szigete a világ egyik legismertebb trópusi úti célja. A lenyűgöző, háromezer méteres Agung tűzhányó, a gondosan munkált, élénkzöld rizsteraszok, fehér homokos tengerpartok, szörfdeszka alá kívánkozó hullámok és a balinézek mesebeli kultúrája milliókat vonz e szigetre. Az alábbiakban olyan különleges és kevéssé ismert helyszínekről lesz szó, melyeket azoknak érdemes felkeresni, akik olykor szívesen lemennének a térképről.

Sekumpul vízesés – mint egy tusfürdőreklámban

A Sekumpul vízesés egyáltalán nem ismeretlen turistacélpont, viszont elhelyezkedése miatt mégis könnyen kimaradhat egy Balin tett látogatásból, amiért nagy kár volna, hiszen ez a sziget egyik leglátványosabb vízesése. A misztikus párában úszó, buja zöld trópusi erdő mély szurdokában, nyolcvan méter magasból alázuhogó vízoszlopok látványa olyan, mintha az édenkert bejáratára bukkannánk, vagy a dinoszauruszok elveszett világára, de legalább egy tusfürdőreklám forgatási helyszínére. A sekumpul név, indonéz és balinéz nyelveken nagyjából azt jelenti, hogy összegyűlő, összefolyó, ami nem véletlen, hiszen összesen hét vízesés található ezen a helyen. Legkönnyebben az északi parton fekvő Singaraja városából közelíthető meg, innen nagyjából negyven perc autóval vagy motorral, míg délről, Denpasar, illetve Kuta felől, körülbelül három órányi utazással kell számolni. Sekumpul településre érve belépődíjat kell fizetni, illetve lehetőség kínálkozik idegenvezetőt is fogadni.

Bali Sekumpul vízesés

Nyang Nyang strand – mintha egy lakatlan szigeten lennél

Bali legdélibb csücskén, a Bukit-félsziget meredek sziklafalain álló Uluwatu templom világhírű látványosság. Azonban az ide vezető Uluwatu Pecatu főútról balra lekanyarodva egy viszonylag elzárt, csendes ám annál varázslatosabb partszakaszra bukkanhatunk. A Nyang Nyang strandra egy meredek sziklafal oldalába vájt lépcsősoron juthatunk le gyalogosan, melyről már önmagában lenyűgöző látvány nyílik a hosszan elnyúló, fehér homokos partra és az Indiai óceán végtelen kékségére. Akkor járunk jó helyen, ha a sziklafal aljában egy tehénlegelőn találjuk magunkat, melyen átvágva egy hajóroncs maradványai bukkannak fel előttünk. Ha szerencsénk van, nem sokan lesznek rajtunk kívül, így igazi robinzoni élményben lehet részünk.

Menjangan sziget – búvárkodás szarvasokkal

A Nyugat-Bali Nemzeti Parkhoz tartozó Menjangan szigetecske a búvárok és sznorkelezők paradicsoma. Az itt található tengeri élővilág egyszerűen pazar. Színes halrajok, hátrafelé úszó tintahalak, lusta manta ráják, tengerirózsák, korallok és ki tudja még hányféle herkentyű úszkál, lebeg, hullámzik körülöttünk. Mintha csak egy túlzsúfolt akváriumban találnánk magunkat. Azonban nem csak vízalatti világ tartogat itt meglepetéseket. Ha teszünk egy felfedező sétát a Menjangan sziget belsejébe, egy békés, meghitt hindu templom komplexumra és zarándokhelyre bukkanhatunk, ahol szelíd szarvasok legelésznek. Ha van nálunk némi gyümölcs, és kellően türelmesek vagyunk, akkor akár kézből is etethetjük e pompás állatokat. Menjangan szigetre a Bali észak-nyugati partszakaszán fekvő Lalang teleülés kikötőjéből, bérelt motorcsónakkal juthatunk el a legkönnyebben.

 

Mende-hegy – kirándulás felhő falván

Ha már kellően lebarnultunk a trópusi fövenyen, meglovagoltuk a létező összes hullámot, az orrunk megtelt az áldozati füstölők illatával és már rogyadozunk a megvásárolt szuvenírektől, nincs is jobb kikapcsolódás, mint hátunk mögött hagyni Bali nyüzsgő-pezsgő tengerparti övezetét és bevenni magunkat a hűvös hegyek közé. A Bukit Mende a sziget észak-keleti részén található, és kiváló hely egy kellemes gyalogtúrához. Első sorban azoknak ajánlható, akik szeretik a kalandokat. A közel 800 méter magasan kanyargó hegygerinc hatvan fokos lejtőkkel szalad a mélybe. Ha tiszta időben érkezünk csodálatos kilátásban lehet részünk, mind az óceán mind az Agung vulkán látványa lehengerlő. A Mende-hegyre Subaya faluból kapaszkodhatunk fel, ahová bő háromórás utazással juthatunk el Denpasar felől számolva. Az idáig vezető út néhol kihívások elé állítja a sofőröket, így csak azoknak ajánlott motorra ülni, akik kellően biztosak a dolgukban. Érdemes melegebb ruhát, szélálló dzsekit is vinni, mivel a tengerparthoz képest itt hűvösebb, szelesebb a klíma.

mende hegy bali indonézia

Sangeh majomerdő – huncutkodás makákókkal

Aki járt már Bali déli részén, az Uluwatu templomnál, vagy Ubud majomerdejében az jól tudja, hogy napszemüvegre, mobilra, fényképezőgépre és mindenre, ami egy kicsit is érdekes, fokozottan kell vigyázni, ha a bokrokon ugrálva feltűnnek a hosszúfarkú szürke kis fickók. A makákó majmok vicces, de megátalkodott teremtmények, fényes nappal bárkit kirabolnak, aki nem elég óvatos, és nem szerelkezik fel legalább egy kisebb fürtnyi banánnal, mellyel lefizethetné őket. Sangeh falu majomerdeje azonban különleges találkozási lehetőséget kínál azok számára, akik a turistáktól kevésbé telített helyeket kedvelik. Az itteni erdő hatalmas banyan és szerecsendió fái árnyékában egy 17. századi hindu templom található, mely lenyűgöző példája a gazdag balinéz építészetnek. A terület egyben a szürke makákók otthona is, akik némi ellenszolgáltatás fejében, előszeretettel szórakoztatják az idelátogatókat. Sangeh-i majomerdő Denpasarból negyven perc, míg Ubudból nagyjából fél óra alatt érhető el.

Sangeh majomerdő Bali Indonézia

A cikket Gueth Péter, a WanderWell túravezetője írta. 

Előző cikkBagan
Következő cikkMiért éppen Omán?

Hasonló bejegyzések

Kedvenc bejegyzések

Batu barlangok, és a háború istenének szentélye

Az ébredő trópusi nap első sugarai áttörve az ólmos ködön, bevilágítják Batu Caves meredek sziklafalait. A mészkőszirtek között megbújó barlangtemplom tátongó szája fölött színes...

Toraja, ahol a holtak velünk élnek

Vannak különös helyek a Földön, ahol nem számít a halál. Ahol nem szakad ketté az élők és a holtak birodalma, ahol nincs áthidalhatatlan szakadék az e világ és a túlvilág között.

Borobudur

Az egzotikus Jáva szigetén, füstölgő vulkánokkal, ködben lebegő trópusi erdőkkel és élénkzöld rizsföldekkel körülölelve fekszik a világ legnagyobb buddhista temploma, a Borobudur. Az 1200 évvel...