Az utolsó európai serpák

Néhányan még mindig űznek a Tátrában egy csodálatra méltó, és különleges szakmát, amit a hegység ösvényeit rendszeresen taposó turisták közül csak kevesen ismernek.  Ők a tátrai ,,serpák”, vagyis teherhordók. Európában egyedülálló módon még mindig gyalogosan, hordkerettel a hátukon végzik a menedékházak élelmiszerrel, gázpalackokkal, ágyneművel és minden egyéb szükséges eszközökkel való ellátását.  Az Alpokban már rég kihalt ez a foglalkozás és még a Tátra lengyel oldalán is terepjárókkal végzik a szállítást.

Történetük

A teherhordás intézménye a Tátrában a XX. század 30-es éveiben nőtte ki magát. A Lomnici-csúcsra vezető felvonó építése során az építőipar jelentős számú hordárt alkalmazott, akik később a menedékházakban találtak maguknak munkát. A teherhordók teher nélkül sem munkanélküliek: főznek, mosogatnak és mosnak. Munkájuk az évek során valamelyest könnyebbé vált, hiszen már nem kell szénbrikettet hordani és a hordók is fa helyett már a könnyebb alumíniumból készülnek.

Magas Tátra sherpa
Kép forrása: magas-tatra.info

„Teher alatt szabadon”

2016-ban mutatták be a tátrai teherhordók életéről szóló, Teher alatt szabadon című filmet. Pavol Barabáš rendező így nyilatkozott róla: „Be akartam mutatni a tátrai teherhordók létének indokoltságát. Mindezt azért, hogy a turisták, amikor a turistautakon találkoznak ezekkel a nagy súlyokat cipelő emberekkel, kicsit máshogy lássák őket. Ne csak abból a megközelítésből tekintsenek rájuk, mint hogy ők viszik fel azt a korty sört, azt a csésze teát, vagy azt a szelet Horalkyt, melyet a menedékházban elfogyasztanak. Egyszerűen próbáljuk meg helyesen értékelni a dolgokat”

A film a tátrai teherhordók idősebb generációja négy tagjának történetét rögzítette. Nem kevesebb, mint 50 éve érkeztek a Tátrába, vagyis ma már 70-es éveiket taposva is aktívan dolgoznak. Arra a kérdésre, hogy miért választották ezt a hivatást a válaszuk az, hogy szabadon, a hegyek között akartak teljes életet élni, miközben azt teszik, amit szeretnének.

Teherhordás, mint életforma

Talán a Rainer-kunyhó bérlőjének szavai foglalják össze a legjobban a mesterség lényegét:  „A teherhordók a legkülönlegesebb faj, melyet a Tátrában a kihalás veszély fenyeget. Nem csak kiszolgálják a menedékházakat, de minden időjárási körülmények között naprakész információkkal rendelkeznek a völgyekről, az általuk is használt utak járhatóságáról, hiszen úgy ismerik ezeket a völgyeket, mint a tenyerüket. A menedékházban aztán természetesen kiszolgálnak minket a pultnál, összegyűjtik a maradékot és a hulladékot. Ők az elsők, ha menteni kell valakit. Nagyon fontos emberei ők a tátrai völgyeknek.”

tátra serpa teherhordó szlovákia menedékház

A tátrai teherhordók különleges mestersége és ámulatba ejtő teljesítménye minden elismerést megérdemel.  Ha legközelebb egy tátrai menedékházban isszuk a hideg sört, vagy a forró teát, gondoljunk azokra az emberekre, akiknek köszönhetően ezt a kényelmet élvezhetjük még 2000 méteres magasságban is, a zord hegyek között.

tátra serpa teherhordó

Ha szeretnéd egy jó csapattal felfedezni a Magas-Tátrát, tarts velünk valamelyik hétvégi tátrai kirándulásunkon!

Hasonló bejegyzések

Kedvenc bejegyzések

Batu barlangok, és a háború istenének szentélye

Az ébredő trópusi nap első sugarai áttörve az ólmos ködön, bevilágítják Batu Caves meredek sziklafalait. A mészkőszirtek között megbújó barlangtemplom tátongó szája fölött színes...

Toraja, ahol a holtak velünk élnek

Vannak különös helyek a Földön, ahol nem számít a halál. Ahol nem szakad ketté az élők és a holtak birodalma, ahol nincs áthidalhatatlan szakadék az e világ és a túlvilág között.

Borobudur

Az egzotikus Jáva szigetén, füstölgő vulkánokkal, ködben lebegő trópusi erdőkkel és élénkzöld rizsföldekkel körülölelve fekszik a világ legnagyobb buddhista temploma, a Borobudur. Az 1200 évvel...