A legszebb könyvtárak és könyvesboltok

A könyvek ősidők óta az összegyűjtött tudás tárházai. Anyaguk, alakjuk az idők folyamán rengeteget változott. A ma ismert papírra nyomtatott, borítóval ellátott változat Johannes Gutenberg nevéhez fűződik. Találmányának, a nyomdagépnek köszönhetően a Gutenberg-galaxis a mai napig növekszik. A könyvesboltok és könyvtárak a tudás szentélyeivé váltak, sajátos atmoszférájukkal, emberek millióit vonzzák szerte a világon. Ebben a cikkben a legkülönlegesebbek közül válogattunk.

Dominikánus könyvesbolt Hollandiában

Maastricht városában valóban a tudás templomába léphet minden olvasni vágyó. A 13. századi dominikánus templomot az utóbbi évtizedekben elhagyták a hívek. Ahelyett, hogy a freskókkal gazdagon díszített gótikus épület üresen állna, néhány éve pazar kínálatú könyvesboltként született újjá.

Boekhandel Dominicanen

Livraria Lello, Portugália – könyvesbolt belépőjeggyel

A Livraria Lello, Porto városának egyik népszerű látványossága. Az 1906-ban megnyitott könyvesbolt a neogótikus építészeti elemeket vegyíti az art decoval. A festett üvegtetőn át beszüremlő fények, a kanyargós fa lépcsősorok és természetesen a pazar kínálat minden Harry Potter rajongót rabul ejt. A jelentős népszerűségének köszönhetően, a Livraria Lello kizárólag belépőjegy ellenében látogatható. A jegy ára természetesen levásárolható.

Könyvpalota Bukarestben

A Cărturești Carusel a világ egyik legelegánsabb könyvesboltja. Bukarest belvárosának szívében, a Lipscani utcában áll az a 19. századi épület, melyet évtizedekig a Chrissoveloni bankár család birtokolt. A kommunizmus alatt áruház működött benne, aztán évekig elhagyatottan várta a csodás átalakulását. Ma egy hat szintes könyváruház található benne, több mint 15.000 féle kiadvánnyal. A legfelső emeletén kiváló bisztró működik, ahol a kiválasztott könyveket egy kellemes kávé vagy gyümölcsturmix mellett lapozgathatjuk.

Carturesti Carusel Bukarest

Book and Bed – éjszaka a könyvtárban

Belefeledkezve egy izgalmas történetbe, hogy csak úgy peregnek az oldalak és suhan az idő, míg egyszer csak összefolynak a betűk és a történet átszalad az álom birodalmába. Tokióban járva nem kell aggódnunk, ha az olvasás belenyúlna az éjszakába. A Book and Bed könyvesbolt-hotel hálózat a könyvmolyok igazi álma. Több helyszínen angol és japán nyelvű kiadványokkal várják az éjjeli baglyokat. A fekhelyek a könyvespolcokon átmászva közelíthetők meg, bár nem ígérnek pihentető alvást és szép álmokat.

Book and Bed szálloda
Forrás: uniqhotels.com

Szent Katalin-monostor és a világ legöregebb könyvtára

Az Egyiptomhoz tartozó Sínai-félsziget déli részén magasodó Sínai-hegy lábánál fekszik a világ legöregebb, máig működő könyvtára. Túl azon, hogy az 550 körül alapított monostor számtalan felbecsülhetetlen értékű, ősi kódex és kézirat őrzője, már az elhelyezkedése okán is lenyűgöző hagyományhoz kapcsolódik. A Biblia szerint ugyanis Mózes itt, a Sínai-hegy tetején kapta meg Istentől a Tízparancsolat kőtábláit, melyek mind a zsidó, mind a keresztény vallások alapját jelentik. Hogy a Szent Katalin-monostorban akad-e belőlük eredeti példány azt nem tudni, viszont Mohamed próféta saját kezűleg aláírt egyik levelét e falak közt őrzik.

Szent Katalin monostor Egyiptom

Trinity College, Long Room – a Jedik archívuma

A dublini Trinity College Írország legpatinásabb egyeteme. Az 1592-ben alapított könyvtára nem csak a tudományokban elmélyülni kívánó kutatók célpontja, de a Csillagok háborújából ismert jedi lovagok számára is kiemelten fontos helyszín. Bár George Lucas nyilvánosan nem ismerte el, de nem lenne meglepő, ha a grandiózus építmény úgynevezett Long Roomja inspirálta volna a filmbéli helyszíneket. Az itt található, nagyjából kétszázezres gyűjtemény lenyűgöző látványt nyújt, már csak ezért is megéri beiratkozni a Trinity Collegebe, vagy elmenni és venni egy mozijegyet.

Teve könyvtár Kenyában

A városokban vannak olyan fix helyek, melyek gyakran tájékozódási pontul szolgálnak. Ilyenek a múzeumok, templomok, terek és a könyvtárak épületei is a bennük található százezres könyvkészletekkel. Nehéz lenne elképzelni, hogy egy könyvtár egyszer csak lábra áll, és nekivág a sivatagnak. Márpedig ez a helyzet Afrikában. A Kenyai Nemezi Könyvtár Szervezet 1985-ben indította el tevekönyvtár szolgáltatását, hogy a városoktól távol élő nomád törzsek körében népszerűsítse az olvasást és csökkentse az írástudatlanságot. A tevekönyvtáros természetesen együtt utazik a kínálattal, és olvasnivalón kívül sátrat, vizet és több napi élelmet is visz magával a hosszú utakra.

Erdei Költők Könyvtára – Szentendre, Kada-csúcs

Nem csak az elmélyült olvasás, de a természetjárás is közelebb viszi az embert önnön lelkének mélyebb megértéséhez. Milyen csodálatos, ha ezt a kettőt össze lehet kötni. Igazi lelki békét élhet át az a vándor, aki felbaktat a Szentendre fölött magasodó Kada-csúcsa, és megkeresi a fehér-zöld színűre festett ládikát. Az Erdei Költők Könyvtárának első fiókját a horvátországi Grožnjanban nyitották meg 2013-ban. A magyarországi testvérintézmény 2016-ban nyitotta meg ajtajait Weiner Sennyey Tibor költő, irodalmár jóvoltából. A minikönyvtár használata ingyenes és bizalmi alapon működik.

A cikket Gueth Péter, a WanderWell túravezetője írta.

Hasonló bejegyzések

Kedvenc bejegyzések

Batu barlangok, és a háború istenének szentélye

Az ébredő trópusi nap első sugarai áttörve az ólmos ködön, bevilágítják Batu Caves meredek sziklafalait. A mészkőszirtek között megbújó barlangtemplom tátongó szája fölött színes...

Toraja, ahol a holtak velünk élnek

Vannak különös helyek a Földön, ahol nem számít a halál. Ahol nem szakad ketté az élők és a holtak birodalma, ahol nincs áthidalhatatlan szakadék az e világ és a túlvilág között.

Borobudur

Az egzotikus Jáva szigetén, füstölgő vulkánokkal, ködben lebegő trópusi erdőkkel és élénkzöld rizsföldekkel körülölelve fekszik a világ legnagyobb buddhista temploma, a Borobudur. Az 1200 évvel...