A legszebb tengerikajakos helyek Európában

Az öreg kontinens nem fukarkodik hihetetlen tájakkal. Bőven ellát minket csodaszép erdőkkel, völgyekkel, hegységekkel, ahol túrázhatunk. Ugyanakkor a tengerikajakozásnak megvan az az utánozhatatlan romantikája, hogy sokszor olyan partokat érünk el vele, amit gyalog a szárazföldről nem lehetne. Ebben a cikkben összeszedtünk három helyet, ami szerintünk bakancslistás kell legyen mindenkinek, aki szereti ezt a sportot. 

Lofoten-szigetek – Norvégia 

Hol máshol is kezdenénk a felsorolást, mint a fjordok földjénél, Norvégiánál. Annak is egy kis szigetcsoportját szeretnénk bemutatni a messzi északon, a Sarkkörön túl. A Lofoten-szigetcsoport méltán híres elképesztően szép tájairól, és gazdag élővilágáról. Apró, tengerbe nyúló halászfalvak, és gigászi, a tenger fölé magasodó sziklafalak váltják egymást, miközben mi a tengeri élőlények fölött, és a fent köröző sasok alatt lapátolunk.

Lofoten tengeri kajak Norvégia

Lofoten misztikumát csak erősíti, hogy Norvégia más területeihez hasonlóan, itt is meglehetősen alacsony a népsűrűség. Emiatt könnyen találunk kietlen, csodaszép partokat, ahol sátort verhetünk éjszakára. Sátrazni a Sarkkörön, bolond vagy? Gondolhatnátok joggal… Lofoten éghajlata viszont egy hőmérsékleti anomália, és itt van a legnagyobb eltérés a Földön a szélességi fokhoz viszonyított átlaghőmérsékletben. Tehát Lofoten jóval kedvezőbb éghajlattal rendelkezik, mint más területek ezen a szélességi fokon. Ez persze nem jelenti azt, hogy bikiniben lapátolhatunk a fjordokban, de bátran sátrazhatunk! 

Kréta – Görögország

Krétával kapcsolatban első hallásra valószínűleg a legtöbben az ókori történelmi emlékekre, és a tengerparti szállodákra asszociálnak. Nem is tévednek, hisz a szigetnek van egy ilyen oldala is, ugyanakkor számos vadregényes, sziklákkal körülölelt, eldugott part várja, hogy felfedezzük. Erre a feladatra tökéletesen alkalmas a tengerikajak, így olyan helyekre is eljuthatunk, ahova gyalog csak nehezen lehetne. Emellett a népszerű, könnyen megközelíthető partokról kiindulva is csodaszép zátonyokat fedezhetünk fel Krétán! A szigeten egyébként lehet túrázni és kanyoningolni is, így a hétköznapi turisták mellett a kalandhajhászok is megtalálják itt, amit keresnek. 

Tenerife – Kanári-szigetek / Spanyolország 

Bár Krétához hasonlóan Tenerife is úgy él a turisták szemében, mint egy paradicsomi nyaralóövezet, görög testvéréhez hasonlóan ez a sziget is sokkal többet nyújt a szállodáknál. Tenerife elképesztően változatos tájakat rejt. Míg a sziget déli részén sivatagos tájakat találunk, a Teide környéke pedig olyan mintha a Marson mászkálnánk, addig az észak-keleti csücskében az Anaga-hegységben ritka köderdők lapulnak. A bizarr módon változatos természet hihetetlenül szép hegyekkel párosul, így Tenerife okkal lett az utóbbi években a kalandutazók Mekkája. Ha már itt járunk, akkor is érdemes kipróbálni a tengerikajakozást, ha még sosem csináltuk. Los Gigantes 500 méter magas sziklafalai könnyen megközelíthetőek kajakkal, és a fölénk magasodó gigantikus falak elképesztő látványt nyújtanak közelről. Ha szerencsénk van, még delfinekkel is találkozhatunk!

Ebbe a felsorolásba ennyi fért bele. Ha Ti is tudtok meseszép tengerikajakos útvonalakról, osszátok meg velünk kommentben! 

Hasonló bejegyzések

Kedvenc bejegyzések

Batu barlangok, és a háború istenének szentélye

Az ébredő trópusi nap első sugarai áttörve az ólmos ködön, bevilágítják Batu Caves meredek sziklafalait. A mészkőszirtek között megbújó barlangtemplom tátongó szája fölött színes...

Toraja, ahol a holtak velünk élnek

Vannak különös helyek a Földön, ahol nem számít a halál. Ahol nem szakad ketté az élők és a holtak birodalma, ahol nincs áthidalhatatlan szakadék az e világ és a túlvilág között.

Borobudur

Az egzotikus Jáva szigetén, füstölgő vulkánokkal, ködben lebegő trópusi erdőkkel és élénkzöld rizsföldekkel körülölelve fekszik a világ legnagyobb buddhista temploma, a Borobudur. Az 1200 évvel...