A Laugavegur trekking

Az izlandi Laugavegur trek az egyik legszürreálisabb túra a világon. A hosszú kilométereken át kanyargó úton járva mintha egy másik bolygóra csöppennél: az egyik pillanatban megfagyott láva-dombok közt jársz, a következőben pedig vulkanikus hamuval borított fennsíkon kelsz át, amitől olyan érzésed van, mintha a Holdon lépkednél. Egy helyen jégmezőkön csúszkálsz, majd pár méterrel arrébb már egy forró kigőzölgés fölött melegíted a kezeid. Ezen a tájon óriásnak érezheted magad, ahogy a mini vulkánok között ballagsz, a következő percben pedig eltörpülsz a végeláthatatlan kilátást bámulva. 

Izlandhoz fogható hely nincs még egy a Földön, a Laugavegur úton pedig 3-4 nap alatt bejárhatod ország legváltozatosabb tájait.

A Laugavegur trekking útvonala

A Laugavegur útvonal egy 55 km hosszú túra Landmannalaugar és þórsmörk között. Átlagosan 3-4 nap alatt meg lehet tenni, de akár 2 nap alatt is bejárható, ha valaki hosszabb napi távokat tenne meg. Sok túrázó kiegészíti a trekket, þórsmörktől továbbhalad a Fimmvörðuháls -hágón át Skogarig, ami hozzávetőlegesen 10 órát, nagyjából 1-2 napos plusz kirándulást jelent.

Leggyakrabban északról délre (vagyis Landmannalaugartól indulva) járják az utat, bár földrajzilag semmi akadálya annak, hogy þórsmörktől indulj déli irányba. Azonban főszezonban a kunyhókban északról délre kell szállást foglalj – ilyenkor tehát csak akkor tudsz a másik irányba haladni, ha sátrazol.

Az Laugavegur ösvény dombokon-völgyeken keresztül hullámzik, technikailag nem túlságosan megerőltető (nem számítva a fentebb leírt Fimmvörðuháls ösvényt, ami elég meredeken emelkedik). A túra nehézségét első sorban a lehetséges zord időjárás, és a nehéz hátizsák jelenti. Kis felkészüléssel, és átlagos, vagy kicsit sportos fizikummal teljesíthető. A teljes túra jól látható módon jelezve van, de ha biztosra mennél, töltsd le a térképet innen.

Laugavegur trekking izland

A napsütést percek alatt felválthatja a szakadó eső és erős szél. Mindenképpen készülj fel megfelelően a hidegre és az esős időre!

A túraszezon június közepétől szeptember közepéig tart – a szállást kínáló kunyhók csak ebben az időszakban vannak nyitva, illetve az időjárás is ilyenkor elég jó ahhoz, hogy sikeresen teljesítsd a távot. 

Az út hihetetlenül változatos tájakon vezet végig, és ha az idő engedi, leírhatatlan kilátásban lesz részed. A felföld azonban egy kemény és talán kissé barátságtalan vidék is – vagyis az élővilágban nemigen lesz lehetőséged gyönyörködni. Ennek ellenére az eléd táruló látvány fantasztikus és páratlan – sehol máshol nincs a Földön még ilyen hely, mint ez a kis vulkanikus sziget.

Ha teljesítetted a Laugavegur trekket, és van rá lehetőséged, azt javasoljuk, hogy folytasd az utat þórsmörktől Skogarig. Azonban ahogy fentebb említettük, ne kerülje el a figyelmed, hogy a Fimmvörðuháls nem könnyű túra. 1000 méter szintemelkedést, majd 1000 méter ereszkedést kell megtenned. Az ösvény két gleccser és két aktív vulkán között halad el – időnként a föld düböröghet is alattad! Mindenképp készülj fel megfelelően a kemény túrára és a rossz időre egyaránt!

Laugavegur trekking izland

Szállások a Laugavegur trekking során 

Az útvonalon hat kunyhó található – ezek közül választhatsz, hogy hol szeretnél megszállni attól függően, hogy milyen távolságokat tervezel egy nap megtenni. Északról délre a kunyhók és a köztük lévő távolságok a következők:

  • LandmannalaugarHrafntinnusker: 12 km, 4-5 óra
  • HrafntinnuskerÁlftavatn: 12 km, 4-5 óra
  • Álftavatn Hvanngil: 2 km, 1 óra
  • HvanngilEmstrur: 14 km, 5-6 óra
  • Emstrurþórsmörk: 15 km, 6-7 óra

Ha házakban tervezel megszállni, akkor muszáj előre lefoglalni a helyed (érdemes már hónapokkal korábban). Ha pedig sátraznál, a kunyhókon kívül kijelölt helyeken tudsz tábort verni. A szállások közti vadkempingezés szigorúan tilos! Ha sátrazol, akkor nem muszáj előre foglalni a helyet, fizethetsz érkezéskor is a kunyhóőrnél.

A kunyhók matracot biztosítanak, hálózsákot (vagy ágyneműt) azonban magadnak kell hoznod. Minden megállónál találsz angol WC, kivéve Hrafntinnuskert, ahol latrina van. A kunyhóknál (Hrafntinnusker kivételével) zuhanyzók is vannak, amelyeket pénzért használhatsz.

A kunyhók biztosítanak főzési lehetőséget is vendégeiknek: gáztűzhely, edények, mosogatószer és még konyharuha is a rendelkezésedre áll! Ezeket azonban csak a házakban megszálló túrázók használhatják, a sátrazók nem – így ha táborozol, ezeket ne felejtsd el magaddal vinni. Ivóvíz készleteidet is ezeken a megállóhelyeken tudod majd feltölteni.

A nyári túraszezon alatt Álftavatn és a þórsmörk településeken éttermek is üzelmelnek. Ezeket leszámítva főtt ételt nem találsz máshol az úton – tehát az elemózsiádról magadnak kell majd gondoskodnod! Minden kunyhóban kapható néhány alapvető árucikk (pl. instant leves, rágcsa, gázpalack), de nem javasoljuk, hogy kizárólag ezekre támaszkodj.

Minden háznál a túraszezonban (vagyis amíg nyitva vannak) dolgozik egy őr, aki elsősorban a foglalásokat kezeli, de segítséget nyújthat neked az útvonaltervezésben is, valamint bármilyen vészhelyzetben vagy egyéb problémában esetén is a rendelkezésedre állnak.

Ha kiegészítenéd a túrát a Fimmvörðuháls ösvénnyel, és megszállnál útközben (a legtöbben egy nap alatt teljesítik a 8-10 órás távot), akkor a Fimmvörðuháls kunyhót tudod igénybe venni, ami kissé nyugatra fekszik az ösvénytől a hágó tetejének közelében – itt mindenképpen jó előre foglalj szállást, mert szinte sosincs szabad hely.

Mit vigyünk magunkkal a túrára?

Ahogy fentebb is írtuk, a legnagyobb kihívást a változékony időjárás jelenti. A legfontosabb tehát az, hogy legyen nálad szél- és vízálló ruházat. Elengedhetetlen egy kényelmes, betört bakancs vagy túracipő, könnyű, vízálló kabát, nadrág (ami nem sínadrág!) és vízálló kesztyű (nem pamut!)

Aláöltözetből nem érdemes sokat vinni, válassz inkább néhány könnyű, de jól szigetelő darabot. Meleg sapka és sál mindenképp kerüljön a táskádba. A szakadó esőt perceken belül tűző napsütés válthatja, jó ötlet lehet beszerezni egy zipzárazható szárú túranadrágot is!

Függetlenül attól, hogy kunyhókban vagy sátorban tervezel aludni, egy jó minőségű hálózsákra mindenképpen szükséged lesz. Ha sátrazol, válassz olyan derékaljat és sátrat, amik bírják a strapát, de elég könnyűek is ahhoz, hogy napokon keresztül cipeld a hátadon őket.

Hátizsáknak 40-60 liter közti méretet válassz. Ez leginkább attól függ, hogy hogyan tervezel megszállni útközben. Csak a legfontosabbakat pakold bele, hiszen az egész súlyt napokig viszed majd magaddal! Vízálló tasakokba csomagold a cuccaid, illetve mindenképp legyen a táskádon esővédő.

Ne feledd, hogy egy teljes konyhát kell majd a hátadon cipelned! A legjobb, ha kemping gázfőzőt pakolsz hozzá tartozó gázpalackkal, amihez legyen nálad gyújtó vagy gyufa is! Nyers hozzávalók helyett érdemes inkább porlevesekre és konzervekre hagyatkozni. Hőálló tálat és bögrét se felejts pakolni, hogy legyen miben megfőznöd az ételt és a meleg teát – nagyon jól fog esni a hosszú, hideg nap végén!

Ezeken kívül mindenképpen legyen nálad zseblámpa, bicska vagy zsebkés, EÜ felszerelés, powerbank és térkép!

A cikket Almay Réka írta.

Hasonló bejegyzések

Kedvenc bejegyzések

Batu barlangok, és a háború istenének szentélye

Az ébredő trópusi nap első sugarai áttörve az ólmos ködön, bevilágítják Batu Caves meredek sziklafalait. A mészkőszirtek között megbújó barlangtemplom tátongó szája fölött színes...

Toraja, ahol a holtak velünk élnek

Vannak különös helyek a Földön, ahol nem számít a halál. Ahol nem szakad ketté az élők és a holtak birodalma, ahol nincs áthidalhatatlan szakadék az e világ és a túlvilág között.

Borobudur

Az egzotikus Jáva szigetén, füstölgő vulkánokkal, ködben lebegő trópusi erdőkkel és élénkzöld rizsföldekkel körülölelve fekszik a világ legnagyobb buddhista temploma, a Borobudur. Az 1200 évvel...