16 fun fact az izlandiakról

Izland a világ egyik legkülönlegesebb vidéke. Ennek az egyedülálló, szinte mindentől északra található szigetnek a lakói sajátos módon élik mindennapjaikat. Összeszedtünk 16 olyan fun-factet, ami egzotikusnak vagy különcnek tűnhet az ide látogatóknak, az itt lakóknak viszont teljesen normális és hétköznapi.

Furfangos vikingek

Tudtad, hogy Izland nem is jeges gleccsereiről kapta a nevét? Épp ellenkezőleg! Izlandot (Iceland) és a szomszédos Grönlandot (Greenland) a vikingek nevezték el, szándékosan megcserélve azokat, hogy remélhetőleg ellenségeik a jéggel borított Grönlandra menjenek ahelyett, hogy kövessék őket Izlandra, ahol valójában éltek.

Az első parlament

Az ország Þingvellir Nemzeti Parkja adott otthont a világ első parlamenti ülésének 930 körül. Az Alþingi gyűlés minden évben két hétre összeült egészen 1798-ig. Az ezután következő időszakban sok változás történt a parlament működésében, majd egy királyi rendelet miatt be is szüntették 43 évre. 1845-ben azonban újra megalakult az Alþingi, és a mai napig életben van.

Nincs meki

A régi szép időkben még lett volna lehetőséged egy izlandi McDonald’s-ban falatozni, 2009-ben azonban az utolsó éttermüket is bezárták az országban. Reykjavíkban találhatsz KFC-t és Taco Bell-t, de ez az egyetlen főváros Nyugat-Európában, ahol nem kaphatsz Big Mac-et.

Bárányok létszámfölényben

Izland egyike annak a 9 országnak, ahol több bárány él, mint ember. Kb. 800 000 birka, és csak 365 000 izlandi lakik az országban – ez azt jelenti, hogy több mint két bárány jut egy főre ezen a kis szigeten.

birkák izlandon

Rendhagyó boszorkányüldözés

Izland sok szempontból idillinek tűnhet, de az ország történelmében akadnak sötét foltok is. Csakúgy, mint az Egyesült Államokban és Európa számos részén, Izlandon is átsöpört a boszorkányüldözések időszaka 1654-től 1690-ig. Az izlandi boszorkányok azonban szinte mind férfiak voltak – csak egy nőt vádoltak meg boszorkánysággal ezalatt az idő alatt.

Izlandon nincsenek családnevek

Néhány más, viking történelemmel rendelkező skandináv kultúrához hasonlóan Izlandon a névhasználat is kissé eltér. Az itt élők többségének patronimikus vezetékneve van, vagyis az apjuk keresztnevéből és egy ’–dóttír’ (lánya) vagy ’–son’ (fia) utótagból áll. Ez a rendszer azt jelenti, hogy egy családon belül is az embereknek más a vezetéknevük, mint a szülőknek és más nemű testvéreiknek. A nők házasságukkor sem változtatják meg a nevüket (mert nyilvánvalóan nem válnak férjük apjának „fiává”).

Az utóbbi években a matronimikus névadás is népszerűvé vált. Egyre több izlandi vezetéknév hivatkozik az anyára az apa helyett.

Itt nem lesz szükséged szúnyogirtóra

Izland a világ egyetlen országa, ahol szó szerint nincsenek szúnyogok! A tudósok is értetlenül állnak a jelenség előtt – de valamiért nem gondolnánk, hogy bárki is hiányolná őket.

Nincs hadsereg

Izland az egyetlen NATO-ország, amely nem rendelkezik állandó hadsereggel, légierővel vagy haditengerészettel. Van egy Krízisreagálási Egysége (ICRU), amely egy kicsi, mintegy 200 fős békefenntartó erő. Ezek az alkalmazottak a legtöbb esetben nem viselnek fegyvert és egyenruhát.

Van nemzeti parti őrség és légvédelmi rendszer. Az állandó hadsereg hiánya azonban azt jelenti, hogy nincs állandó, hivatásos, teljes munkaidőben működő katonai erő az országban.

Csak óvatosan a randizással

Az ország kicsi népessége miatt gyakorlatilag mindenki valamilyen rokonságban áll egymással – ez pedig problémát jelenthet, ha randizni szeretnél! Ezt megoldandó az izlandiak létrehoztak egy Íslendinga-App nevű alkalmazást, amely lehetővé teszi az izlandiak számára, hogy ellenőrizzék egymás közt a rokonságukat. A cég szlogenje: „Bump the app, before you bump in bed”!

Első az egyenlőség

Az itt élők nagyon komolyan veszik az egyenlőség gondolatát. Izlandot tartják a világ legfeministább országának, és híresen elfogadó és támogató az LMBTQ közösséggel. Ezen kívül az országnak csak 3 százaléka esik ki a középosztályból.

izlandi nevek

Babák a hidegben

Gyakori látvány, hogy miközben a szülők kávézókban találkoznak barátaikkal, kisbabájuk kint alszik a teraszon a babakocsiban. Ugyanilyen gyakoriak a nyitott kertekben vagy a tornácokon hagyott csecsemők. Így a baba alhat a friss levegőn, a szülők pedig tehetik a dolgukat anélkül, hogy fel kellene ébreszteniük őket.

A magasabb bűnözéssel rendelkező országok és a szenzációhajhász média számára ez rettenetesen veszélyesnek és hanyagnak tűnhet. Az igazság az, hogy Izlandon a csecsemők gyakorlatilag nincsenek veszélyben. Még Reykjavíkban is hihetetlenül alacsony a bűnözés aránya, különösen az erőszakos bűnözésé – az elrablások hallatlannak számítanak.

Költők társasága

Izland egy nagyon irodalom-központú ország. Statisztikák szerint minden tizedik izlandi kiad egy könyvet élete során! Ha felvennél egy izlandi könyvet a listádra, ne hagyd ki Halldór Kiljan Laxness regényeit, aki az ország egyik legismertebb szerzője és irodalmi Nobel-díjat is kapott.

Izland, a manók földje

A felmérések szerint a nemzet 54,4 százaléka hisz a vidéken élő huldufólk (láthatatlan tündék és trollok) létezésében, és sokan mások legalább nyitottak a gondolatra. Ennek bizonyítékát mindenhol láthatod, ha Izlandra utazol; rengeteg helyen találkozhatsz kis fa manóházakkal, amelyeket egyesek a manók számára építenek. Izlandnak még hivatalos manóiskolája is van, ahol megismerheted az izlandi manók történetét.

érdekességek az izlandiakról

Nincsenek őshonos emlősök

Akár hiszed, akár nem, a sarki róka az egyetlen Izlandon őshonos szárazföldi emlősfaj, amelyről úgy gondolják, hogy az utolsó jégkorszak óta élt a szigeten. Időnként sodródó jégen jegesmedvék érkeznek Izlandra, de soha sem telepedtek meg a szigeten.

Háború a halakért

Izland egyetlen háborúban vett csak részt – és azt is alig lehet háborúnak nevezni. A neve Þorskastríðið, a tőkehal háborúja. Izland és az Egyesült Királyság között dúlt vita az 1960-as és 70-es évek halászati területeiről. A ‘háború’ végül diplomácia útján zárult le, az izlandiak győzelmével.

Furcsa finomságok

Izlandon igazi ínyencségnek számít többek közt a nyers lunda (vagy puffin) szív, a rothasztott cápahús, a nyers bálna áfonyaszósszal, a főtt birkafej és a savanyú kos here is. Ha izlandon jársz, és van hozzá gyomrod, érdemes lehet kipróbálni ezeket a specialitásokat – nem sok helyen találhatod meg őket a világon! Verði þér að góðu – Jó étvágyat!

A cikket Almay Réka írta.

Hasonló bejegyzések

Kedvenc bejegyzések

Batu barlangok, és a háború istenének szentélye

Az ébredő trópusi nap első sugarai áttörve az ólmos ködön, bevilágítják Batu Caves meredek sziklafalait. A mészkőszirtek között megbújó barlangtemplom tátongó szája fölött színes...

Toraja, ahol a holtak velünk élnek

Vannak különös helyek a Földön, ahol nem számít a halál. Ahol nem szakad ketté az élők és a holtak birodalma, ahol nincs áthidalhatatlan szakadék az e világ és a túlvilág között.

Borobudur

Az egzotikus Jáva szigetén, füstölgő vulkánokkal, ködben lebegő trópusi erdőkkel és élénkzöld rizsföldekkel körülölelve fekszik a világ legnagyobb buddhista temploma, a Borobudur. Az 1200 évvel...