A Canchánchara az a kubai koktél, amelyet a lázadók ittak a hideg és a légúti betegségek ellen, a Chcaha a grúz összejövetelek kihagyhatatlan eleme, a Barraquito az egyik legsokoldalúbb kávé, amelyet narancslikőrrel kínálnak. Tíz különleges ital a világ minden tájáról, amelyeket történetük és izgalmas ízük miatt is érdemes megkóstolni.
Akvavit
A skandináv országok legnépszerűbb röviditala burgonyából vagy gabonából készül. A fűszeres, gyógynövényes ital aromáját a kömény és kapormag adja. Ezen túl minden gyártó egyedi recept alapján kever bele mást és mást, például kardamomot, rózsaszirmot, citromhéjat. A minimum alkoholtartalma 37,5 százalék.

Barraquito
A fahéjszórással és citrommal díszített narancslikőrös tejeskávé Tenerife nemzeti itala is lehetne. Van, ahol nem Barraquito, hanem Zaperoco néven találjuk meg az itallapon. Általában magas üvegpohárban tálalják, hogy minden réteg tökéletesen látszon. A különleges ital nevét egy Barraquito nevű vendégről kapta, aki azzal állt elő, hogy ha a kedvére való italt készítenek, örökre törzsvendég lesz. A történet pontos helyszínéről nincs megegyezés, de az az egy biztos, hogy ha a szigeten járunk, mindenképp érdemes megkóstolni ezt a kávét.

Bongo
A hagyományos ugandai erjesztett tej. Az állaga kevésbé sűrűbb, mint a joghurt, az íze savanykás, édeskés. Sokszor használják egyéb élelmiszerek és helyi alapanyagok mellé, például köleshez.

Canchánchara
Kubának olyan italokat köszönhet a világ, amelyek ma a világ minden tájának bárjaiban megtalálhatóak. Ilyen például a Mojito, a Daiquiri, a Cuba Libre, a Cubanito, és a sokkal kevésbé ismert Canchánchara, a lázadók egyszerű, de annál finomabb itala. A rum, méz és lime találkozásából született koktélt először a 19. század végén fogyasztották a kubai gerillák (mambisék) a spanyolok elleni harcok idején. A szabadságharcosok eredetileg melegen itták. Így küzdöttek a hideg idő és a légúti betegségek ellen.

Chacha
A nyolcezer éves borkészítő hagyományáról ismert Grúziában érdemes megkóstolni a chahát is. Az átlátszó, kinézetre pálinkára hasonlító párlat általában fehér szőlőből vagy olyan gyümölcsökből készül, mint a füge vagy körte. A Chacha a borkészítés után visszamaradt erjesztett szőlőmaradék lepárlásával készül. Ez lehetővé teszi a grúz borászoknak, hogy a szőlő minden részét felhasználják. A vendégszeretet kifejezésében fontos szerepe van.

Guaro
Costa Rica legnépszerűbb itala, amelyet cukornádból készítenek, de más folyamatokkal, mint az azonos alapanyagú rumot. Fogyasztása mindennapos, sokan gyógyító hatást is tulajdonítanak neki.

Kumisz
Nomád népek kedvelt, erjesztett lótejből készült itala a kumisz. A magyar kultúrából a lovasnomád életmód kihalásával együtt tűnt el, de Mongolóliában és Kirgizisztánban a mai napig rendszeresen fogyasztják. Itt az italnak gyógyító hatást is tulajdonítanak. Az alkoholtartalma nagyon alacsony, alig egy-két százalék. A készítése során az erjesztőanyaggal ellátott tejet órákon át köpülik. A végén az eszközt nem mossák, hiszen így az előző adagból ottmaradt anyag hozzájárul a következő erjedéséhez.

Mamajuana
A dominikai ital vörösborból, fűszerekből, karibi gyógynövényekből és fakéregből áll. A története a gyarmatosítás előtti időkig nyúlik vissza. Mindenre hasznos gyógyírként tartották számon. Többek között emésztési problémákra, máj- és vértisztítóként, megfázásra és afrodiziákumként is használták. Sokan a mai napig hisznek gyógyító erejében. Alkoholtartama 25-30 százalék.

Poncha
Madeira narancsszínű nemzeti itala fehér rumból, cukornádmézből és citromból áll. Az alapverzión túl sok változata létezik. Ezeket különböző gyümölcslevekkel dobják fel. A legtöbb vendéglőnek, italbárnak megvan a saját, titkos hozzávalók hozzáadásával készült verziója. Ha a szigeten járunk, kötelező megkóstolni.

Sljivovica
Ha bármely balkáni országban vendégeskedünk, vendéglátónk első dolga valószínű az lesz, hogy egy kupica sljivovicával (szilvából készült pálinka) fognak megkínálni. A rövidital kihagyhatatlan eleme a családi és baráti összejöveteleknek. Szerbia nemzeti itala az eredetvédett šljivovica. Itt az éves szilvatermés több, mint hetven százalékából šljivovica készül, de a szomszédos országokban is mind megtaláljuk.

(Fotók: Shutterstock)